Hyppää sisältöön

Sedun Kirkkokadun tonttiasiassa tehtiin virhe: lainvoimaisuus jäi tarkistamatta hallinto-oikeudesta

Seinäjoen kaupunki ja koulutuskuntayhtymä Sedu pettyivät pahasti, kun Kirkkokadun tontin rakentaminen ei pääsekään alkamaan. Miten voi olla mahdollista, että kuukausia sitten hallinto-oikeuteen jätetty valitus tuli yllätyksenä osapuolille?

Tyhjä tontti ja takana rakennuksia Seinäjoen Kirkkokadulla.
Tämä Seinäjoen Kirkkokadun tontti alkaa olla jo surullisenkuuluisa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Seinäjoen kaupunki ja koulutuskuntayhtymä Sedu olivat lähtövalmiina Sedun Kirkkokadun tontin rakennusurakkaan. Urakoitsijat oli valittu ja odotetun projektin piti alkaa.

Sitten kävi ilmi, että hallinto-oikeudessa on valitus, joka seisauttaa koko hankkeen. Valitus oli jätetty kaupungin kaavoituksessa tehdystä poikkeamislupapäätöksestä kesäkuussa.

Yle kysyi kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilältä, miten on mahdollista, ettei valituksesta tiedetty, vaikka se oli jätetty hallinto-oikeuteen jo kuukausia sitten.

– Se on kieltämättä todella harmillinen juttu. Prosessi ei ole toiminut kuten pitäisi, vastaaKiiskilä.

Hän myöntää, että virhe oli kaupungin oma.

– Tyypillisintä on, että pyydetään lainvoimaisuus hallinto-oikeudesta ja tässä kohtaa se on jäänyt tekemättä, myöntää Kiiskilä.

Aiheesta aiemmin tänään: Sedun Kirkkokadun rakennushanke viivästyy pahasti – kaupunki, koulutuskuntayhtymä ja kotiseutuyhdistys napit vastakkain

Valituksia saa tehdä

Pettymys siihen, ettei projekti pääsekään alkamaan, näkyy kaupungin ja koulutuskuntayhtymä Sedun lähettämässä tiedotteessa. Siinä harmitellaan sitä, että viivästymisestä tulee taloudellisia tappioita ja myös väistötiloissa olevat opiskelijat kärsivät.

Valituksen jättäneen Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdityksen puheenjohtaja Tuija Ahola muistuttaa, että valittaminen on ihan lainmukaista ja normaali käytäntö.

– Se on demokratiaan kuuluvaa käytäntöä. Valituksia voi tehdä näistä päätöksistä ja se täytyy osata ottaa huomioon. Tässä on menty vähän oikoosesti ja äkkinäisesti, kommentoi Ahola.

Valituksella halutaan kiinnittää huomio arvokkaaseen ympäristöön Aalto-keskuksen läheisyydessä, etenkin kun Aalto-keskus on muiden Aalto-kohteiden mukana hakeutumassa Unescon maailmanperintökohteeksi. Yhdistyksen mukaan poikkeamisluvalle ei ole perusteita, vaan alueen kehittäminen pitäisi tehdä asemakaavoituksen kautta.

"Sedun tontti kuuluu Aalto-keskuksen puskurivyohykkeelle ja siinä tapahtuvat muutokset ovat merkittäviä. Yksittäisellä poikkeamispäätöksellä ei voida ratkaista arvokkaasti rakentuneen kokonaisuuden ja ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden täyttymistä", todetaan valituksessa.

Asia etenee hallinto-oikeudessa, mutta hitaasti

Kaupungin ja koulutuskuntayhtymän tiedotteessa väitetään, että hallinto-oikeudessa olisi ruuhkaa ja valitus ei ole edennyt. Vaasan hallinto-oikeudesta kuitenkin oikaistaan, että mitään ruuhkaa ei ole. Hallinto-oikeuden mukaan jutulla on jo käsittelijä ja siitä on jo lähetetty myös lisäselvityspyyntöjä valituksen tekijöille.

Kiiskilä vakuuttaa, ettei tiedotteessa ole mitenkään tarkoituksellisesti esitetty väärää tietoa, vaan ehkä käytetty huonoa sanamuotoa.

– Ruuhka ei ehkä ollut oikea sana. Sillä varmasti viitataan siihen, että se kestää puolitoista-kaksi vuotta ennen kuin asia lähtee liikkeelle. Ja se on se tunne, mikä tulee, kun ratkaisujen tuleminen kestää, sanoo Kiiskilä.

Työmatkalla oleva Kiiskilä on yksi tiedotteen allekirjoittajista. Muut ovat koulutuskuntayhtymän johtaja Pasi Artikainen ja hallituksen puheenjohtaja Jouko Peltonen.

Keskustelua olisi vielä kaivattu

Kaupunki ja koulutuskuntayhtymä Sedu olisivat halunneet keskustella valituksen tehneen Etelä-Pohjanmaan kotiseutu- ja museoyhdistyksen kanssa, mutta yhdistys ei halunnut siihen tässä vaiheessa lähteä.

– Oltaisiin haluttu vielä keskustella ja kertoa, että ollaan vakavasti suhtauduttu asiaan ja siihen, että ollaan tuollaisen (Aalto-)vyöhykkeen lähellä ja asiasta on käyty keskustelua Aalto-säätiön kanssa. Tämä on aikasensitiivinen kysymys ja sitä kautta myös rahakysymys ja kaupunkikuvallinen kysymys. Lisäksi hankala myös Sedun opiskelijoiden ja työntekijöiden osalta, kun eiväthän ne ideaalit ne nykyiset (väistö)tilat nyt ole, listaa Kiiskilä.

Nyt rakentamisen aloittaminen viivästyy kuukausilla, sillä asian käsittely kestää hallinto-oikeudessa toista vuotta. Sedulaiset saavat jatkaa toimintaansa Joupissa entisen Citymarketin tiloissa ja kaupungin keskellä ammottaa tyhjä tontti.

– Ei ole hyvä juttu, että tyhjä alustavan työmaan näköinen paikka keskellä kaupunkia on, eli kyllä tässä olisi jo haluttu päästä liikkeelle, toteaa Kiiskilä.

Sedun Kirkkokadun tontin suunnittelussa on nähty kirjavia vaiheita jo aiemmin. Se kertoo siitä, että tontti on tärkeä, keskeisellä paikalla ja hyvinkin herkkä asia Aalto-keskuksen kyljessä.

Lue myös: Sedun Kirkkokadun suunnitelmat lähes valmiit – Seinäjoen kaupunki löi loppumetreillä pöytään omat ideansa

Seinäjoen kaupunki toivoo harkintaa Kirkkokadun tontin suunnittelussa: "Aikalisän ottaminen nyt on järkevämpää kuin jälkikäteen murehtia"

Suosittelemme sinulle