Hyppää sisältöön

Perinteikäs jalkapalloseura Newcastle siirtyi saudiarabialaiseen omistukseen – fanit juhlivat antaumuksella, ihmisoikeusjärjestö tyrmistyi

Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto on Newcastlen uusi suurin omistaja. Kauppa oli toteutumassa jo yli vuosi sitten, mutta silloin se kaatui.

Newcastlen fanit juhlivat seuran myyntiä
Newcastlen fanit juhlivat seuran myyntiä. Kuva: Getty Images / PA Wire/PA Images
Roope Visuri,
Sakari Lund,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkään käynnissä ollut saaga saatiin päätökseen, kun jalkapallon Englannin Valioliigan Newcastle siirtyy saudiarabialaiseen omistukseen.

Newcastlen osti sijoittajaryhmä, jossa suurin omistaja on Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto. Sen puheenjohtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman.

Valioliiga hyväksyi kaupan saatuaan "laillisesti sitovat vakuutukset" siitä, ettei Newcastle siirry Saudi-Arabian valtion omistukseen. Kauppasumma on mediatietojen mukaan 300 miljoonaa puntaa.

Kauppa oli toteutumassa jo 14 kuukautta sitten, muta silloin se kariutui. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty pyysi silloin Valioliigaa harkitsemaan Newcastlen kauppaamisen estämistä. Saudi-Arabiaa on syytetty ihmisoikeusrikkomuksista.

Myös nyt Amnesty kritisoi kauppaa tuoreeltaan.

– Tämä päätös osoittaa, että englantilainen jalkapallo on avoinna urheilun valkopesulle. Amnesty on alusta asti sanonut, että kyseessä on selvä saudiviranomaisten yritys pestä vastenmielistä ihmisoikeustilannettaan käyttämällä Valioliigan glamouria, Amnestyn kampanjoita Britanniassa johtava Felix Jakens kuvaili AFP:n mukaan.

Newcastlen fanit ovat toivoneet kaupan toteutumista ja reaktiot olivat sen mukaiset, kun kauppa varmistui. ** **

Newcastlen fanit 7.10.2021
Newcastlen fanit täyttivät St. James Park -stadionin edustan. Kuva: PA Wire/PA Images/Getty Images

Newcastlen fanit lauloivat saaneensa seuran takaisin. He eivät eivät ole pitäneet aiemmasta, tiukasta kulukuristaan tunnetusta omistajasta Mike Ashleysta. Kaupan myötä Newcastlesta tulee yksi maailman rikkaimmista jalkapalloseuroista. Kaupungissa odotetaan, että perinteikäs seura nousee uuteen kukoistukseen. Parhaillaan Newcastle on Valioliigassa viimeistä edellisenä. Takana on vain Teemu Pukin edustama Norwich.

Fanien ohella seuran legendat, kuten Alan Shearer ja Shay Given osoittivat tukensa omistajan vaihtumiselle.

– Kyllääääääää. Voimme uskaltaa toivoa jälleen, Valioliigan kaikkien aikojen kovin maalintekijä Shearer twiittasi.

– Tätä odotettiin pitkään, mutta fanit saivat vihdoin ansaitsemansa. Sellaiset omistajat, jotka haluavat nostaa seuran sinne, minne se kuuluu. Heillä on kunnianhimoa haastaa kärkijoukkueet, Given myötäili.

Lue lisää:

Lähi-idän suurvalta pyrkii nyt parantamaan veristä mainettaan Valioliigassa – perinteikkään seuran ostamisesta tuli osa poliittista konfliktia: "Panokset tuntuvat vain koko ajan kasvavan"

Suosittelemme sinulle