Hyppää sisältöön

Nobelin rauhanpalkinnon saavat sananvapauden edistämisestä toimittajat Dmitri Muratov ja Maria Ressa: "Olen šokissa"

Rauhanpalkintoa pidetään yleisesti kaikista arvostetuimpana Nobel-palkintona. Nobel-komitea sanoo perusteluissaan, että sekä Ressa että Muratov toimivat vapaan, itsenäisen ja faktoihin perustuvan journalismin puolesta.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Maria Ressalle ja Dmitri Muratoville
Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Maria Ressalle ja Dmitri Muratoville
Veera Pennanen

Filippiiniläinen Maria Ressa, 58, ja venäläinen Dmitri Muratov, 59, on palkittu hetki sitten Nobelin rauhanpalkinnoilla sananvapauden edistämisestä.

Muratov on itsenäisen sanomalehti Novaja Gazetan päätoimittaja. Ressa on puolestaan Filippiinien ensimmäisiä tutkivia toimittajia ja Rappler-uutissivuston perustaja (siirryt toiseen palveluun).

Ressa on suututtanut Filippiinien hallinnon kritisoimalla presidentti Rodrigo Duterten "huumesotaa". Ressaa vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja. Häntä on syytetty muun muassa veronkierrosta.

Nobel-komitea sanoo perusteluissaan, että sekä Ressa että Muratov toimivat vapaan, itsenäisen ja faktoihin perustuvan journalismin puolesta.

Palkitut reagoivat

Maria Ressa on kommentoinut palkintoa perustamallaan Rappler-sivustolla.

– Olen šokissa, totesi ensikommenteissaan.

Ressa muistuttaa toimittajen työn merkityksellisyydestä, että ilman faktoja, mikään ei ole mahdollista.

Lue myös:"Toimittajamme näkivät joka yö keikoillaan keskimäärin kahdeksan ruumista" – Palkittu journalisti ei vaikene Filippiinien huumesodasta

Dmitri Muratov puolestaan omistaa palkintonsa Novaja Gazeta -lehden kuudelle toimittajille ja avustajille, jotka ovat kuolleet vuoden 2000 jälkeen ammattinsa vuoksi.

– En voi omia kunnia itselleni, tämä kuuluu Novaja Gazetalle ja niille, jotka ovat kuolleet puolustaessaan ihmisten sananvapautta, Muratov kommetoi palkintoaan uutistoimisto Tassille.

Ennakkoon vedonlyöntisivuilla oli korkealla toimittajien ja vapaan tiedonvälityksen asemaa puolustavat kansainväliset järjestöt, kuten esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja (RSF).

RSF:n lehdistönvapautta mittaavassa indeksissä Filippiinit on sijalla 138 (siirryt toiseen palveluun). Venäjän sijoitus (siirryt toiseen palveluun) samassa indeksissä on 150.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on onnitellut Muratovia.

– Hän on lahjakas ja rohkea, Peskov toteaa Muratovista.

Ennakkosuosikit jäivät ilman tunnustusta

Tunnustuksen saajaksi oli ehdotettu yli kolmeasataa ihmistä.

Ehdotuksia palkinnon saajasta voivat tehdä vain rajattu joukko tahoja, kuten eri maiden hallitusten ja parlamenttien jäsenet.

Nobel-komitea kävi ehdokkaat läpi ja valitsi lyhyen kärkilistan ehdokkaista.

Kärkiehdokkaiden joukkoon kuuluivat muun muassa venäläinen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyi, Valko-Venäjän opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja sekä ilmastoaktivisti Greta Thunberg.

Viime vuonna rauhanpalkinto meni YK:n alaiselle Maailman ruokaohjelmalle (WFP).

8.10. Klo 12.06: Juttua korjattu: Ressan nimi korjattu oikeaan kirjoitusasuun.

Lue myös:

Tällaista on toimittajan arki Filippiineillä ja Venäjällä – tekaistuja syytteitä ja lavastettuja huumerikoksia

Nobelin rauhanpalkinnon saaja selviää tänään – ehdolla ovat muun muassa Greta Thunberg, Aleksei Navalnyi ja WHO

Kirjallisuuden Nobelin voitti tansanialainen Abdulrazak Gurnah – Suomalaistutkija: Teoksissa vahvasti esillä siirtolaisuus

Fysiikan Nobel-palkinto ilmastonmuutoksen monimutkaisten perusteiden avaajille

Suosittelemme sinulle