Hyppää sisältöön

Eri alojen ammattilaiset haluavat viedä osan työstään ulos luontoon – Eräoppaaksi opiskelevat nyt he, joilla on jo ammatti

Luontoa voidaan hyödyntää muun muassa sosiaali- ja terveys- sekä kulttuurialoilla. Pätevistä luonto-oppaista on paikoin pula.

Eräopaskoulutettavat Pekka Mikkonen, Henna Metz ja Ana Botero. Kuva: Marko Melto / Yle

Lokakuun tihkusateisessa metsässä kyykistelee joukko tummiin pukeutuneita ihmisiä. Yksi kasaa tikkuja klapialustan päälle, toinen nakuttaa jo tuluksilla kipinää. Puheensorinassa kuuluu englantia.

Kansainvälinen luontoalan koulutus on harvinaisuus maailmalla. Eräoppaiden pitkäaikainen opettaja Timo Järvenpää Tampereen seudun ammattiopistoTredusta ei tiedä toista eri maista tuleville tarkoitettua opinahjoa. Oppilaat ovat tyytyväisiä.

– Täällä oppii samalla englantia ja erätaitoja, eräopaskoulutettava Pekka Mikkonen Kangasalta kertoo.

Hän tuottaa vaimonsa kanssa showelämyksiä: tulitaidetta, musiikkia ynnä muuta. Nyt ovat repertuaariin tulossa myös luontokokemukset. Mikkonen on liikkunut luonnossa lapsesta asti. Unelmana olisi tarjota kalastuksen ja patikoinnin yhdistäviä retkiä niitä kaipaaville.

Hollannissa vuosia asuneen valokuvaajaa Henna Metzin mukaan ala on kansainvälinen. Metz on muuttanut miehensä ja tämän hevosten kanssa Suomeen. Nyt valokuvaaja laajentaa työtään täällä.

– Ulkomailla minun tyyppiseni valokuvaajat vetävät workshopeja, itsellänikin on tarkoitus laajentaa siihen suuntaan, outdoor adventure -meiningillä. Kun käyn tämän koulutuksen, minun ei tarvitse erikseen palkata opasta, Metz kertoo.

Kolumbialainen Ana Botero on muuttanut miehensä kanssa Nurmekseen, Pohjois-Karjalaan. Ympäristöjournalistina kotimaassaan toiminut Botero näkee, että luontomatkailun voi yhdistää toimittajan ammattiin.

– Ihmisillä on koko ajan kiire. Suomessa on paljon mahdollisuuksia rauhan löytämiseen.

Ana Botero ja muut eräopsakoulutettavat tekevät tulia
Ana Botero kertoo, millaista on olla ympäristötoimittaja Kolumbiassa.

Luonto työympäristönä

Opettaja Timo Järvenpää kertaa vielä, miksi puut on aseteltava nuotioon tietyllä tavalla.

Järvenpään mukaan luontomatkailu kasvoi ennen koronaa 5–10 prosentin vuosivauhtia. Nyt ulkomaisia matkailijavirtoja odotetaan takaisin.

Luonnosta on tulossa myös yhä enemmän paikka, missä tehdään ennen muualla tehtyjä asioita. Eri alojen ihmiset vievät osan työstään luontoon. Kurun koulutuksessa on ollut mukana muun muassa vankeinhoitolaitoksella ja sote-alalla työskenteleviä ihmisiä.

– Mahdollisuuksia on paljon. Jos sinulla on esimerkiksi sote-puolen ammatti, tämän koulutuksen avulla voit alkaa viedä asiakkaita ulos, Järvenpää sanoo.

Sote-alan yrittäjä Sirpa Mäkinen Lempäälästä kertoo käyttävänsä kaikessa työssään ainakin osana luonnon positiivisia vaikutuksia. Hänen mielestään pitäisi pohtia, miten luonto voisi palata osaksi laitosmaisessa ympäristössä elävien ihmisten elämää.

– Suomalaisilla on yleensä syvä suhde luontoon. Esimerkiksi vanhuksilla se helposti katkeaa, kun joudutaan hoitolaitoksiin. Luontokokemukset toisivat valtaosin sisällä elävän ihmisen elämään laatua, ajattelee Mäkinen.

Nykyisellään luontopalveluita tuottavat yritykset toimivat erillään toisistaan. Professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta kaipaa pienten yritysten verkostoitumista ja eri tavoin luontopalveluita tuottavien toimijoiden yhteistyötä. Näin saataisiin leveämpiä hartioita luontoalalle.

Tyrväinen on ollut mukana laatimassa valtioneuvoston luontomatkailun Virkein-raporttia. Raportin mukaan yhteistyötä tehdään vielä kovin vähän.

Luontomatkailua vuodesta 2005 tutkinut Tyrväinen näkee hyvää kehitystä siinä, miten vastuullisuus ja kestävyys on tullut osaksi matkailun tavoitteita.

– Norjan esimerkki osoittaa luontomatkailun valtavat mahdollisuudet, mutta myös vaarat, joita seuraa jos kestävyydestä ei pidetä huolta, sanoo Tyrväinen.

Kansallispuistot kestävässä käytössä

Luontoalan yrittäjä Leena Löf työskentelee usein Seitsemisen kansallispuistossa. Hän vetää retkiä ja toimii luontokeskuksen oppaana. "Luontoa ympäristönä voidaan käyttää vaikutusten tehostajana ainakin terveydenhuoltoalalla, sosiaalialalla, liikunta-alalla, yhteisöpedagogin työssä ja niin edelleen." Kuva: Marko Melto / Yle

Metsähallituksen viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist kertoo, että Metsähallituksen ja yrittäjien sopimukset ovat vuosituhannen alusta kuta kuinkin tuplaantuneet.

Sopimus tarkoittaa luontoalueen kestävään käyttöön sitoutumista. Kansallispuistoissa ja muilla Metsähallituksen luontopaikoilla toimivia luontomatkailun yhteistyöyrittäjiä on Suomessa jo lähes 700.

– Kun puistojen käyttö koko ajan kasvaa, kestävästä käytöstä tulee entistä tärkeämpää. Hollannissa poluilta saa poiketa vain erikoisluvalla, Henna Metz kertoo.

Luonto-oppaissa vielä paljon kouluttamattomia

Erityisesti Pohjois-Suomen matkailukohteissa kaivattaisiin lisää päteviä luonto-oppaita ja koulutus nostaisi myös työn palkkausta. Tätä mieltä on Antti Tähkäpää luonto- ja ympäristöalan työelämätoimikunnasta.

– Oppaissa on vielä paljon kouluttamattomia ja satunnaisesti töitä tekeviä ihmisiä.

Eräoppaiden kouluttaja Timo Järvenpää muistuttaa, ettei esimerkiksi turvallisuusasioita opi kuin harjoittelemalla. Turvallisuus on tärkeä tekijä, etenkin kun toimitaan ennalta hieman vieraassa ympäristössä.

– Meillä jokaiselle retkelle tehdään turvallisuussuunnitelma, jossa otetaan huomioon kaikki mahdolliset riskit ja toimitaan niin, että riskit eivät toteutuisi.

Eräopaskoulutettavat tekevät tulia Kurussa Pirkanmaalla. Kymmenkunta pientä nuotiota tuo valoa savunhämärään metsään. Kuva: Marko Melto / Yle

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta maanantaihin kello 23:een saakka!

Lue lisää:

Eräopaskouluttaja Priitta Pöyhtäri-Trøen on aina elänyt itselleen uskollisesti, sillä se on hyvä lääke katkeruutta vastaan

Oletko kokeillut etätyötä luonnossa metsän keskellä? Se on Lahdessa mahdollista, mutta ilkivalta riepoo metsiin pystytettyjä etätyöpaikkoja

Reissukissa-Pessi on kiertänyt kaikki 40 kansallispuistoa – Metsähallituksen kävijälaskurit tikkasivat kesällä kaikkien aikojen ennätykseen

Suosittelemme sinulle