Hyppää sisältöön

Nyt on salmen yli soutaminen halpaa – kaupunki toi asukkaiden käyttöön soutuveneet: hyppää mukaan souturetkelle, joka maksaa 0,0495 euroa

Lappeenrannan kaupunki on antanut ulkoilijoiden käyttöön soutuveneitä, joilla voi ylittää Pappilansalmen käytännössä ilmaiseksi. Jalkaisin ja pyörällä liikkuville avautuu uudenlaisia ulkoilureittejä.

Reetta Valkonen rannassa soutuveneen vieressä
Metsäasiantuntija Reetta Valkonen kertoo, kuinka henkilölossin saa käyttöönsä.

Kolme soutuvenettä odottaa ulkoilijoita Lappeenrannan Pappilansalmessa.

Aikoinaan tästä kulki lossi, mutta nyt lossista muistuttavat enää vanhat laiturit ja punakeltaiset puomit.

Lossiranta hiljeni, kun tv-sarja Sorjosestakin tuttu Luukkaansalmen silta reilut 30 vuotta sitten valmistui.

Pappilansalmen voi kuitenkin ylittää lihasvoimin: Lappeenrannan kaupunki on tuonut salmeen soutuveneitä henkilölosseiksi.

Veneitä saa käyttää salmen ylittämiseen, mutta esimerkiksi kalareissulle niillä ei ole asiaa.

Airot lukkojen takana

Lokakuisena arkiaamuna soutuveneistä kaksi on vedetty Pienen Lamposaaren rantaan ja yksi salmen toiselle puolelle Pappilanniemeen. Entä jos kaikki veneet olisivat toisella rannalla?

– Sitten meille tulisi kävelyreissu. Mutta kun olen käynyt täällä, joka kerta kummallakin puolella on ollut joku vene. Aika hyvin ne ovat jakautuneet, metsäasiantuntija Reetta Valkonen Lappeenrannan kaupungilta kertoo.

Kummallakin rannalla on venepaikkojen lisäksi kontti. Siellä säilytetään lukkojen takana airoja, pelastusliivejä, äyskäreitä sekä veneen tulppaa, johon on kiinnitetty myös veneen avaimet.

Ohje henkilölossin lainaamiseen löytyy kontin kyljestä ja kaupungin verkkosivuilta. Ilkivallan mahdollisuuksia vähentää se, että varaajan yhteystiedot tulevat kaupungin tietoon eikä lossirantaan pääse autolla. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Kontti avataan koodilla, jonka saa, kun kirjautuu puhelimellaan veneen varausjärjestelmään.

Veneen lainaaminen maksaa koodin lähettämisen verran – kaupungin verkkosivujen mukaan tasan 0,0495 euroa. Ovi auki ja pelastusliivit päälle!

Soutuvene väistää

Ennen salmen ylitystä täytyy vielä varmistaa, että ylitykselle on sopiva hetki.

– Reitti menee vilkasliikenteisen syväväylän poikki. Me soutuveneellä olemme aina väistämisvelvollisia. Eli tarkastakaa aina muu liikenne, kun lähdette reitille, Valkonen painottaa.

Soutumatka taittuu nopeasti, mutta sääkin on hyvä. Valkonen kehottaa lähtemään vesille vain säällä, jossa omat soututaidot riittävät.

Soutumatkaa salmen yli on noin 150 metriä. Soutaminen oikaisee reilusti, sillä tietä pitkin vastarannalle olisi noin 8,5 kilometrin matka. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Syksy on kokeiluaikaa

Pappilansalmen soutuveneet ovat olleet käytössä nyt kolmisen viikkoa. Niitä voi käyttää valoisaan aikaan.

– Syksy on nyt kokeiluaikaa. Toivomme, että veneitä käytetään ja annetaan palautetta kaupungille siitä, mikä toimii ja minkä pitäisi olla toisin. Talvella ehditään kehittää palvelua, Valkonen sanoo.

Lappeenrannan lisäksi muutkin paikkakunnat ovat tuoneet soutuveneitä asukkaidensa käyttöön. Vesistönylitykseen tarkoitettuja soutuveneitä on Lappeenrannan lisäksi ainakin Raumalla, jossa veneellä voi siirtyä Omenapuumaan luontopolulta Reksaareen.

Esimerkiksi Porin kaupunki kertoo vuokraavansa soutuveneitä vuorokaudeksi tai viikonlopuksi. Pirkkalassa voi vuokrata pursiseuran soutuveneen, ja Valkeakoski vuokraa soutuveneitä yhdessä kalastusseuran kanssa. Kaupunkisoutuveneitä on myös kaupallisilla toimijoilla.

Millaisia lainattavia tai vuokrattavia tavaroita kotipaikkakunnallasi on? Oletko käyttänyt niitä tai mitä haluaisit käyttää? Keskustelu on auki lauantaihin 9. lokakuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Saimaan kanavaa myötäilevä itäinen rantaraitti valmistui Lappeenrannassa

Itäinen rantaraitti kokoaa ulkoilupolkuja yhteen Lappeenrannassa – pian Saimaan rantoja myötäilee lähes 10 kilometrin reitti

Suosittelemme sinulle