Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tässä päiväkodissa lapsi saa laittaa kätensä multaan – leikkijä on "viherkosketuksessa", millä on selvä vaikutus vastustuskykyyn ja jopa vereen

Tutkimuksen mukaan lapset pysyvät terveempinä, kun he saavat kosketuksen elolliseen maaperään ja sen mikrobeihin. Muutos näkyi lahtelaisen päiväkodin lasten veriarvoissa, ja nyt oppeja toteutetaan käytännössä.

Humpulan päiväkodissa on panostettu monimuotoiseen luonnonläheiseen pihaan.
Markku Lähdetluoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Humpulan päiväkodin piha Lahdessa on suunniteltu varta vasten parantamaan lasten vastustuskykyä. Käynnissä olevissa pihatalkoissa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Lapset lapioivat säkeistä multaa pieniin kottikärryihin ja tuovat sitä kasvilavoille odottamaan kevään istutuksia. Toiset taas istuttavat maahan pensasmustikoiden taimia.

Varhaiskasvatuksen hoitaja Saija Kilkki kertoo, että lapset ovat riemuissaan. He touhuavat mielellään mukana kaikenlaisissa puutarhahommissa.

– Lapset tykkäävät ihan mielettömästi saadessaan laittaa kädet multaan. Ja me kannustamme heitä siihen. Multaa saa myös möyhiä, sitä saa olla suupielissä ja jopa suussa. Näin vastustuskyky kasvaa luontevalla tavalla.

Humpulan päiväkodin syksyn värikästä pihaa, paljon puiden lehtiä nurmikolla, lapsia pihalla.
Humpulan päiväkodin pihalla kelpaa lasten touhuta. Leikit syntyvät kuin itsestään. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tätä tukee suomalaistutkimus, jonka tuloksia esiteltiin vuosi sitten. Tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa maailmassa, että 3–5-vuotiaiden päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely parani, kun päiväkotien pihoille lisättiin metsäpohjaista kasvustoa eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita.

Humpulan päiväkoti on yksi päiväkodeista, jotka olivat mukana Luonnonvarakeskuksen johtamassa tutkimuksessa. Kuukauden kestänyt, viisi kertaa viikossa toistunut viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa. Muutokset näkyivät myös veriarvoissa.

Markku Lähdetluoman haastattelussa lapsia, päiväkodin johtaja Aija Marola ja varhaiskasvatuksen ohjaaja Saija Kilkki.

Päiväkoteihin kannattaa suunnitella viherpihoja

Tutkimuksen valmistuttua Humpulan uudenkarhean päiväkodin piha-alueesta haluttiin rakentaa luonnonmukainen. Nyt sieltä siis löytyy metsänpohjan lisäksi useita eri kasveja.

– Tänne on suunniteltu monta kohtaa ajatellen sitä, että tämä olisi mahdollisimman monimuotoinen piha. Täällä touhutessa altistuminen allergioille vähenee ja vastustuskyky kasvaa, sanoo päiväkodin johtaja Aija Marola.

Humpulan päiväkodin lapsi ottaa multaa isosta säkistä lapiolla ja laittaa sitä pieneen kottikärryyn. Humpulan päiväkoti järjesti lapsille pihatalkoot.
Meiltähän tämä homma käy. Mullan kärräys oli monelle Humpulan päiväkotilapselle mielipuuhaa pihatalkoissa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Marola kertoo, että lisäksi jokainen ryhmä käy kerran viikossa Mustankallion mäellä metsässä.

– Metsä on lapsille luonnostaan ihana leikkipaikka. Siellä ei riidellä ollenkaan. Koska olemme kaupungissa, emme kuitenkaan voi aina olla metsässä. Sen takia olemme panostaneet pihaan.

Voit keskustella aiheesta 12.10. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Voiko metsäpöpöillä kyllästetty vaate ennaltaehkäistä allergioita? Kokeissa huomattiin, että mikrobiuute muutti ihmisten veriarvoja

Suosittelemme