Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uusi tutkimus: kärpäset luultua merkittävämpiä pölyttäjiä kuminapelloilla

Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kukkakärpäset ovat merkittäviä kuminan pölyttäjiä Suomessa. Kukkakärpäset tekivät vähän yli kolmanneksen havaituista kukkakäynneistä.

Kumina
Kukkakärpästen määriin kuminapelloilla vaikuttavat eri tekijät kuin tarhamehiläisten määriin. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kärpäsillä voi olla viljelykasvien pölytyksessä suurempi rooli kuin aiemmin on uskottu. Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kukkakärpäset ovat merkittäviä kuminan pölyttäjiä Suomessa.

Suomen ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan, että kukkakärpäset tekivät vähän yli kolmanneksen havaituista kukkakäynneistä. Toiseksi yleisimpiä pölyttäjiä olivat tarhamehiläiset ja niiden jälkeen muut kärpäset.

Kukkakärpästen määriin kuminapelloilla vaikuttavat eri tekijät kuin tarhamehiläisten määriin.

Kukkakärpästen ja muiden kärpästen määrä kuminalla oli suurempi peltojen reuna- kuin keskiosissa. Myös ympäröivän maiseman metsäisyys lisäsi kärpästen vierailuja kuminalla.

Tarhamehiläisiä oli eniten kuminapelloilla, joilla kukkivan kuminan peittävyys oli suuri. Tarhamehiläisten näkökulmasta kumina ei ole kovin houkutteleva kasvi, eikä tarhamehiläispesien sijoittaminen kuminapellon viereen takaa tarhamehiläisten runsaita kukkakäyntejä kuminalla.

Kaksivuotinen, koiranputkea muistuttava kumina on tärkeä viljelykasvi Suomessa. Vuonna 2021 sen viljelyala oli 18 500 hehtaaria. Noin neljännes maailmalla käytetystä kuminasta tuotetaan Suomessa. Viljely on keskittynyt Etelä-Suomeen ja varsinkin Hämeeseen.

14.10.2021 kello 11:17 juttuun lisätty linkki tutkimusartikkeliin ja Suomen ympäristökeskuksen tiedotteeseen.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme