Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset ja vihreät jyrkän erimielisiä lähes kaikesta maahanmuuttoon liittyvästä – yhdessä asiassa Riikka Purra ja Atte Harjanne löytävät yhteisen sävelen

Riikka Purran mukaan perussuomalaiset korostaa maahanmuuton ongelmia, koska muut vaikenevat niistä. Vihreiden Atte Harjanne puolestaan pitää maahanmuuttoa välttämättömänä Suomen ikärakenteen takia.

Riikka Purra kysyy Atte Harjanteelta maahanmuuton kustannuksista: "Missä on raja?"
Riikka Purra kysyy Atte Harjanteelta maahanmuuton kustannuksista: "Missä on raja?"
Marja Sannikka,
Petra Nykänen

Perussuomalaiset ja vihreät ovat hyvin eri linjoilla maahanmuuttoon liittyvistä asioista. Viimeksi tällä viikolla perussuomalaiset jätti välikysymyksen hallituksen maahanmuuttopolitiikasta, kun taas vihreät ei mainitse maahanmuuton ongelmia yhdessäkään aihetta sivuavista ohjelmistaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoo Marja Sannikan haastattelussa, että hänen puolueensa painottaa maahanmuuton ongelmia siksi, koska muut puolueet keskittyvät vain maahanmuuton myönteisiin puoliin.

– Me lähdemme siitä, että se, että meille tulee yhä enemmän maahanmuuttajia, ei ole mikään luonnonlaki.

Joidenkin puolueensa jäsenten jopa rikokseksi yltäneitä kommentteja maahanmuutosta Purra ei kuitenkaan tue.

– Kyllä näistä asioista on mahdollista puhua ilman, että leimaa ketään tai saa tuomioita. Itse näytän siinä hyvää esimerkkiä.

Vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne puolestaan selventää, ettei hänen puoleensa tarkoitus ole kiistää mahdollisia ongelmia tai vaieta niistä, mutta lähestymistapa maahanmuuttoon on eri.

– Jos maahanmuutosta puhutaan pelkästään ongelmana, niin se on mielestäni hyvin outo kulma, joka ei kuvaa elämää ja arkea meidän ympärillämme.

Purra toivoisi lisää keskustelua muun muassa maahanmuuton vaikutuksista Suomen talouteen. Hän kysyykin Harjanteelta suoraan, missä menee raja maahanmuuton kustannuksille.

– Se on poliittisen keskustelun paikka, Harjanne vastaa ja korostaa, ettei maahanmuutolle voi laittaa hintalappua niin yksiselitteisesti.

Harjanteen mukaan maahanmuutto on Suomelle myös välttämättömyys demografisten syiden takia.

– Meillä on haaste siinä, mikä on työikäisen väestön osuus suhteessa koko väestöön. Meillä moni ala kärsii työvoimapulasta. Työperäinen maahanmuutto auttaa tässä, jos onnistumme saamaan tänne porukkaa töihin.

Harjanne kiinnittäisi tällä hetkellä huomiota varsinkin maahanmuuttajanaisten työllistymiseen.

Purran mielestä työperäinenkään maahanmuutto ei ole ainoastaan positiivista Suomen taloudelle. Hän kuitenkin näkee, että työllisyyden lisääminen voisi olla yksittäinen maahanmuuttoon liittyvä teema, jossa perussuomalaiset ja vihreät saattaisivat pystyä tekemään yhteistyötä.

– Ehdottomasti tämä on yhteinen intressi, mutta totta kai perussuomalaiset ajaa sellaista linjaa, ettei meille tulisi maahanmuuttoa, jonka kanssa me olemme ongelmissa.

Keskustelun taso herättää tutkijassa toivottomuutta

Politiikan tutkija, maahanmuuttoaiheiden parissa pitkään työskennellyt Pasi Saukkonen toteaa Sannikan haastattelussa, ettei suomalainen keskustelu maahanmuutosta ole kovin laadukasta.

Keskustelun taso aiheuttaa Saukkosessa jopa toivottomuuden tunnetta. Yksi suurimmista ongelmista on hänen mukaansa se, että keskustelu on liian yleistävää.

– Yhä monet keskusteluun osallistujista eivät yksinkertaisesti tiedä tarpeeksi. Siksi tulee hyvin vahvoja, tunnepohjaisia yleistyksiä.

Saukkosen mielestä juuri nyt olisi olennaista keskustella etenkin niin sanotusta toisesta sukupolvesta eli maahanmuuttajien Suomessa syntyneistä lapsista.

– Kansainvälisen kokemuksen perusteella tiedetään, että vaikka heidän pitäisi lähteä kaikkien kanssa samalta viivalta, niin monen kohdalla oman paikan löytämistä tässä yhteiskunnassa pitäisi seurata ja siitä pitäisi keskustella.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta tai Yle Areenasta perjantaina 8.10.2021 klo 18. Jakson voi katsoa myös Yle TV1:llä klo 20.

Suosittelemme sinulle