Hyppää sisältöön

Oppivelvollisuuden laajentaminen maksaa 10 miljoonaa euroa arvioitua enemmän – kampaajaopiskelijat saivat 700 euron välineet

Uudistuksen myötä nuoret saavat lukion ja ammatillisen koulutuksen työvälineet ilmaiseksi. Nyt kunnissa on huomattu, että oppimateriaalien kustannukset oli arvioitu alakanttiin. Oppivelvollisuuden laajentumiselle varatun 129 miljoonan euron arvioidaan ylittyvän 10 miljoonalla eurolla vuodessa.

Tänä syksynä hiusalan ammattiopinnot aloittaneet Aida Sandberg (vas.) ja Daniela Roth opiskelevat unelma-alaansa. Parasta on päästä harjoittelemaan hiustenlaittoa omin käsin. Kuva: Annika Martikainen / Yle
Annika Martikainen

Aida Sandberg ja Daniela Roth ovat tulevaisuuden hiusammattilaisia, ja siksi he ovat saaneet sakset ja muut työvälineet ilmaiseksi.

Olemme Stadin ammattiopiston oppilaskampaamossa Helsingin Merihaassa, jossa puolentusinaa hiusalan opiskelijaa leikkaa, värjää ja föönaa asiakkaiden hiuksia.

16-vuotiaat Sandberg ja Roth ovat aloittaneet opinnot tänä syksynä.

– Tähän asti olemme saaneet kaksi leikkauspäätä ja sakset. Muut välineet ovat yhteiskäytössä, Sandberg sanoo föönin huminan yli.

– Me olemme saaneet työasut ja kaikki, mikä on siis todella hyvä juttu, Roth lisää.

Oppivelvollisuus laajeni 18 vuoteen asti, minkä seurauksena tästä syksystä lähtien toisen asteen oppimateriaalit ovat nuorille ilmaisia. Esimerkiksi parturi-kampaajan työvälinepaketti maksaisi muuten opiskelijalle 700 euroa.

  • Lue lisää: Tuhansia tietokoneita, satoja saksia – kouluissa alkoi hankintarumba, jonka loppusummaa ei tiedä kukaan

Uudistus on tullut kunnille ja koulutuksen järjestäjille kalliimmaksi kuin mitä Opetushallitus etukäteen arvioi. Kuntaliiton mukaan oppivelvollisuuden laajentumiselle varatut 129 miljoonaa euroa ylittyvät 10 miljoonalla eurolla vuodessa. Syynä ovat varsinkin arvioituja hintavammat materiaalihankinnat.

Helsingissä laajemman oppivelvollisuuden hintalapuksi arvioidaan 1–1,5 miljoonaa euroa enemmän kuin alkuperäisissä suunnitelmissa, sanoo lukioista ja ammatillisesta koulutuksesta vastaava johtaja Arja Kukkonen.

– Vaikuttaa siltä, että valtiolta saatava rahoitus ei tule riittämään. Tulemme ylittämään sekä tietokoneiden että oppimateriaalien osalta, sanoo Kukkonen.

Helsingissä toteutuneet materiaalihankinnat oppilasta kohden ovat olleet kalliimpia, kuin mitä valtio etukäteen arvioi. Valtion arviot ovat olleet alakanttiin niin lukiossa kuin ammatillisessa koulutuksessa.

Hyvä esimerkki ovat tietokoneet: Opetushallitus arvioi yhden koneen maksavan 306 euroa, kun taas Helsingin kaupungin ostamien tietokoneiden hinnaksi tuli lopulta keskimäärin 432 euroa.

– Kukaan ei saa hankittua tietokonetta tuolla hinnalla. Ei edes Helsingin kaupunki saa, vaikka iso tilaaja onkin, sanoo Kukkonen.

Myös Kouvolassa laite- ja materiaalihankintojen hintalappu on ollut kalliimpi kuin etukäteen arvioitiin, sanoo koordinoiva opinto-ohjaaja Minna Tuukkanen.

– Eteen on tullut kustannuksia, joita ei ole osattu ottaa huomioon. Tietokoneen hankinnassa ei riitä koneen ostaminen, vaan siihen tarvitaan kuulokkeet, hiiri sekä digitukea, Tuukkanen kertoo.

Hankinnoissa tuli kova kiire

Oppimateriaalien kustannukset vaihtelevat paljon alasta riippuen. Kuvassa laboranttiopiskelija Fatma Goma valmistaa biodieseliä Stadin ammattiopistossa keväällä 2021. Shams Al-Rifaie seuraa sivusta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Yksi syy budjetin ylitykseen on ollut se, että kunnilla ja koulutuksen järjestäjillä tuli kova kiire hankintojen tekemiseen ja kilpailutuksiin. Laki oppivelvollisuuden laajentamisesta tuli voimaan vasta vuoden vaihteessa.

Oman haasteensa tietokoneiden hankkimiseen on tuonut maailmanlaajuinen komponenttipula, jonka takia elektroniikan hinta on noussut ja toimitusaika pidentynyt.

Sekä Kouvolassa että Helsingissä kävi hyvä tuuri, sillä tietokoneet saapuivat ajoissa ennen lukukauden alkamista.

– Siihen nähden, että aikataulu on ollut todella tiukka, olemme saaneet asiat hyvin hoidettua. Normaali koulutyö on lähtenyt hyvin sujumaan niin ammatillisessa koulutuksessa kuin lukiossa, sanoo Kouvolan koordinoiva opinto-ohjaaja Minna Tuukkanen.

  • Lue lisää: Oppivelvollisuus laajeni ja moni lukiolainen on jäänyt ilman luvattua läppäriä – kouluissa haalitaan nyt varakoneita

Palataan vielä oppilaskampaamon tohinaan Helsingin Merihaassa.

Olisiko Daniela Rothille ja Aida Sandbergille ollut kynnys lähteä opiskelemaan hiusalaa, jos 700 euron välinepaketti olisi pitänyt maksaa itse?

– Hinnat olisivat pistäneet hammasta kiristämään, mut tuskin, sanoo Sandberg.

– Ei minulla oikeastaan, olisin lähtenyt opiskelemaan ihan yhtä lailla, sanoo Roth.

Todelliset kulut selviävät vasta myöhemmin

Lukioon ostettujen koneiden pitää soveltua sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Helsingin Kallion lukion liikuntasalissa tehtiin keväällä vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingissä arvioidaan, että materiaalihankintojen kustannukset kasvavat vielä ensi ja sitä seuraavana vuosina.

– Kustannukset tulevat olemaan paljon isommat, koska hankitaan ekan, tokan ja kolmannen vuoden opiskelijoille oppimateriaaleja, sanoo toisen asteen koulutuksesta vastaava johtaja Arja Kukkonen.

Kuntaliiton hyvinvointi ja sivistys -yksikön johtaja Terhi Päivärinta ei ole huolissaan ennakoitua suuremmista kustannuksista. Hänen mukaansa näemme vasta parin vuoden päästä, mille tasolle kustannukset asettuvat.

– Ensimmäinen vuosi ei vielä kerro koko totuutta, koska tämä on uusi prosessi: miten paljon oppimateriaaleja kierrätetään, mistä hankintaan, ostetaanko omaksi vai liisataanko, Päivärinta sanoo.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan hallitus on sitoutunut kattamaan oppivelvollisuuden laajentumisen kustannukset kunnille ja koulutuksen järjestäjille.

Keskustele aiheesta keskiviikkoiltaan kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle