Hyppää sisältöön

Tällaista satojen miljoonien eurojen kulutusjuhlaa on aiemmin nähty jalkapallon ökykauppojen jälkeen – Newcastlesta voi lähteä ensimmäisenä valmentaja

Newcastlesta voi tulla jalkapallomaailman seuraava jättilainen. Eri asia on, millaisia määriä ja millä aikataululla saudiomistajat ovat valmiita koillis-Englantiin lykkäämään.

Newcastlefans firar utanför deras hemmaarena.
Newcastlen faneja kokoontui juhlimaan seuran kotistadionin St. James' Parkin edustalle kaupan varmistuttua. "Emme vaadi joukkuetta, joka voittaa, vaan joukkueen, joka yrittää", on kannattajien lakanoissa lukenut myös useissa tappiollisissa otteluissa. Kuva: STELLA Pictures / Splash News
Mika Halonen

Neljä Englannin jalkapallomestaruutta voittaneen perinteikkään Newcastlen siirtyminen saudiarabialaiseen omistukseen sai sinettinsä torstaina. Newcastlen osti sijoittajaryhmä, jossa suurin omistaja on Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto PIF (Public Investment Fund). Rahaston puheenjohtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman.

The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan PIF omistaa jatkossa Newcastlesta 80 prosenttia ja Newcastlen hallituksen puheenjohtajan tehtävät ottaa rahaston johtoportaaseen kuuluva Yasir Al-Rumayyan. Mukana kaupassa olivat myös PCP Capital Partners sekä RB Sports & Media, jotka jakavat lopun osuuden seurasta.

Kauppaa pidettiin jo viime vuonna varmana, mutta silloin se kariutui, kun esimerkiksi Amnesty pyysi Valioliigaa harkitsemaan Newcastlen kauppaamisen estämistä, sillä Saudi-Arabiaa on syytetty ihmisoikeusloukkauksista. Nyt kauppasummaksi on lehtitiedoissa kerrottu 300 miljoonaa puntaa eli noin 353,6 miljoonaa euroa, ja Valioliiga hyväksyi kaupan saatuaan "laillisesti sitovat vakuutukset", ettei Newcastle siirry Saudi-Arabian valtion omistukseen.

Kauppa jakoi mielipiteet rajusti, kuten oli odotettua. Fanit olivat vuosikausien ajan kritisoineet rajusti seuran aiemmin omistanutta brittimiljonääriä Mike Ashleyta. Vaatejätti Sports Directin suuromistajana tunnettu Ashley veti Newcastlen omistajana äärimmäisen tarkkaa kulukuria, mikä ei pohjoisenglantilaisia faneja miellyttänyt. Fanien ohella seuran legendat, kuten Alan Shearer ja Shay Given, hehkuttivat muutosta.

Lue lisää: Toimittajan murhan tilaamisesta epäilty kruununprinssi on Newcastlen uuden omistuksen taustalla – tästä huippujalkapallon kyseenalaisessa ilmiössä on kyse

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty puolestaan tyrmäsi kaupan ilmoittaen, että "kyseessä on selvä saudiviranomaisten yritys pestä vastenmielistä ihmisoikeustilannettaan käyttämällä Valioliigan glamouria". Esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedusteluraportin mukaan prinssi bin Salman antoi hyväksyntänsä operaatiolle, jossa toimittaja Jamal Khashoggi murhattiin vuonna 2018.

Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman under ett möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Jeddah, Saudiarabien den 18 september.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman.

Kuinka Valioliiga nyt mullistuu?

Joka tapauksessa kauppa voi muuttaa rajusti Valioliigan valtasuhteita urheilullisesti katsoen – koska se mullistaa niitä taloudellisesti. Kaupan myötä Newcastlesta tulee yksi maailman rikkaimmista jalkapalloseuroista.

Brittilehti Guardian tiivisti, että Newcastlesta voisi käytännössä nyt kasvaa maailman suurin seura. Toki Uefan taloudellisen reilun pelin säännökset ja muut säännöt rajoittavat törsäämistä.

Tässä jutussa esitetyissä grafiikoissa on verrattu kolmea aiemmin omistajavaihdoksen tehnyttä jättiseuraa: Valioliigan Manchester Citya ja Chelseaa sekä pariisilaista PSG:tä.

Ökyomistajat aloittivat kulutusjuhlat välittömästi

Venäläismiljardööri Roman Abramovitsh osti lontoolaisen Chelsean kesällä 2003 noin 140 miljoonalla punnalla. Panostukset olivat välittömiä. Chelsea käytti ensimmäisellä Abramovitshin aikakauden Valioliiga-kaudella hankintoihin jo arviolta 170 miljoonaa euroa. Keväällä 2004 Chelsea jäi vielä kakkoseksi, mutta sen jälkeen valmentajaksi hankittiin Jose Mourinho ja Chelsea saalisti kaksi mestaruutta putkeen. Sittemmin Chelsea on voittanut vielä mestaruudet kausilla 2009–10, 2014–15 ja 2016–17.

FA Cupin Chelsea on voittanut Abramovitshin tulon jälkeen viidesti ja Mestarien liigan kahdesti, viimeksi viime keväänä.

Kun Chelsean pelaajanhankintoihin käytetty summa viiden vuoden ajalta ennen venäläisomistusta oli noin 180 miljoonaa euroa, oli se kaupan jälkeen seuraavan viiden vuoden ajalta arviolta 576 miljoonaa. Ennen mestaruuksia keväinä 2005 ja 2006 joukkueeseen hankittiin sellaisia tähtiä kuin Didier Drogba, Peter Cech, Arjen Robben, Claude Makelele ja Joe Cole.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien sheikki Mansour bin Zayed al Nahyan, tai virallisesti Abu Dhabi United Group, hankki omistukseensa Manchester Cityn vuonna 2008 noin 210 miljoonalla punnalla. Sheikki Mansour on muun muassa maansa varapääministeri ja Abu Dhabin kuninkaallisen perheen jäsen – perheen, jonka omaisuuden kerrotaan olevan satoja miljardeja euroja.

Mansour omistaa City Football Groupin, johon kuuluu Manchester Cityn lisäksi esimerkiksi Melbourne City FC, New York City FC ja Mumbai City FC.

Mansourin hankittua Cityn, Manchesterin vaaleansinisten nousu oli vielä kovempaa kuin Abramovitshin hankittua Chelsean. City nousi harmaasta keskikastista nopeasti kärkeen, ja on voittanut kymmenessä vuodessa viisi mestaruutta: keväinä 2012, 2014, 2018, 2019 ja 2021. Mansour poltti öljyrahojaan pelaajahankintoihin ensimmäisen viiden vuoden aikana 641 miljoonaa euroa, kun edellisen viiden vuoden jaksolla City oli käyttänyt hankintoihin noin 113 miljoonaa.

Cityn hankintoihin Mansourin ensimmäisinä vuosina mahtui rutkasti huteja, mutta mestaruuksien takuumiehiksi nousivat muun muassa Sergio Aguero, Edin Dzeko, Yaya Toure ja David Silva.

Samaan tapaan kuin Newcastlesta nyt, tuli Paris Saint-Germainista yksi maailman rikkaimmista seuroista kymmenen vuotta sitten, kun sen hankki omistukseensa Qatarin valtio-omisteinen Qatar Sports Investments -konserni. QSI:tä johtaa qatarilainen Nasser Al-Khelaifi, joka on myös PSG:n puheenjohtaja.

Sen jälkeen, kun QSI hankki PSG:n, on seura voittanut Ranskan liigan seitsemän kertaa ja ollut kolme kertaa kakkonen – siis joka kaudella kärkikaksikossa, vaikkei Ligue 1:n kilpailullisuuskaan toki Valioliigan tasolle yllä.

PSG oli ennen qatarilaisomistukseen siirtymistä hankkinut pelaajia viiden vuoden aikana noin 72 miljoonalla eurolla, mutta seuraavan viiden vuoden aikana pelaajiin käytettiin noin 560 miljoonaa. Pelaajahankintojen lista on messevä, mutta mainittakoon, että Mansourin ensimmäisillä kausilla Pariisiin matkasivat muun muassa Thiago Silva, Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Lucas Moura ja Marco Verratti.

Newcastlen johdon ensimmäiset voimannäytöt pelaajamarkkinoilla voidaan nähdä tammikuun siirtoikkunassa. Toki hauista saatetaan sitä ennen näyttää tuomalla Tynesidelle joku nimekäs valmentaja.

Nykyisen päävalmentajan Steve Brucen asemaa ei helpota, että Newcastle on seitsemän pelatun ottelun jälkeen Valioliigassa toiseksi viimeisenä, ja ilman voittoa. Bruce ilmoitti torstaina, että haluaisi luonnolliisesti jatkaa seuran managerina.

– Haluaisin näyttää uusille omistajille, mitä osaan tehdä. Pitää olla silti realistinen. He saattavat haluta uuden managerin käynnistääkseen uuden aikakauden, Bruce sanoi Telegraphin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Uudet omistajat normaalisti haluavat uuden managerin. Olen pyörinyt tällä sen verran pitkään, että ymmärrän sen.

Bruce ei ole ollut myöskään kannattajien suosikki. Hän tuli Newcastlen manageriksi kannattajien suosioon nousseen Rafa Benitezin jälkeen. Hän tiedostaa, että ei ole ollut tykätty persoona. Silti hän haluaa jatkaa yhä pestissään.

– Toivon, että tämä on uuden jännittävän aikakauden alku. Kuulostaa jännittävältä, kun lukee saudiarabialaisten rahoista, Bruce kuvailee.

Bruce ei ollut myöskään tiennyt etukäteen, että omistajanvaihdos tapahtuisi torstaina pitkän väännön jälkeen. Se selvisi vasta, kun brittimediat alkoivat uutisoida aiheesta.

– Torstaina aamulla treeneissä oli outo tunnelma. Oli todella hiljaista, mutta odotamme kaikki, mitä tapahtuu. Odotan samalla lailla kuin kaikki muutkin, Bruce sanoi.

Lue lisää:

Perinteikäs jalkapalloseura Newcastle siirtyi saudiarabialaiseen omistukseen – fanit juhlivat antaumuksella, ihmisoikeusjärjestö tyrmistyi

Valioliiga-seuran myynnissä iso käänne – saudiarabialaiset luopuivat ostoaikeista pitkän vyyhdin jälkeen: "Teemme sen harmissamme"

Lähi-idän suurvalta pyrkii nyt parantamaan veristä mainettaan Valioliigassa – perinteikkään seuran ostamisesta tuli osa poliittista konfliktia: "Panokset tuntuvat vain koko ajan kasvavan"

Suosittelemme sinulle