Hyppää sisältöön

Uusi työllisyyspalvelumalli vaatii lisävoimia – Hämeeseen palkataan 84 uutta virkailijaa

Niin sanotussa pohjoismaisessa työllisyyspalvelumallissa kuntakokeilun tai TE-toimiston työntekijä tapaa työnhakijaa joka toinen viikko.

TE-toimisto.
Hämeessä noin puolet uuden työllistämismallin totetuttamiseen saatavista resursseista menee TE-toimistoille ja toinen puoli työllisyyden kuntakokeiluihin. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Uuden työnhakumallin toteuttamiseen palkataan lisävoimaa. Niin kutsutussa pohjoismaisessa työllisyyspalvelumallissa kuntakokeilun tai TE-toimiston työntekijät tapaavat työnhakijoita kerran kahdessa viikossa.

Hallitus antoi esityksensä pohjoismaisesta työvoimapalveluiden mallista eduskunnalle viime viikolla. Mallin on määrä tulla voimaan toukokuussa 2022.

Kanta- ja Päijät-Hämeeseen rekrytoidaan vakituisesti yhteensä 84 uutta virkailijaa. Heistä noin puolet tulee TE-toimiston ja puolet kuntakokeilujen palveluihin. Esityksen mukaan koko maassa työvoimapalveluihin palkataan 1 200 virkailijaa. Resurssien lisäämiseen valtio laittaisi 70 miljoonaa euroa.

Hämeen TE-toimiston johtajan Eija Mannisenmäen mukaan käytettäväksi tulevat resurssit ovat suuremmat verrattuna esimerkiksi aiempaan aktiivimalliin, mutta pienemmät kuin vastaavassa mallissa muissa Pohjoismaissa.

200 asiakasta per virkailija

Hämeessä virkailijaa kohti on tulossa 200–250 asiakasta. Samalla on jatkettava alueella erityisen tärkeänä pidettävää yrityspalvelua.

– Koko ajan täytyy ehtiä käydä myös yrityksissä, jonne painopiste on meillä Hämeessä käännetty. Yritämme sopeuttaa tätä pohjoismaista mallia tekemiseemme, ja valmistelemme sitä syksyn sekä kevään aikana, Mannisenmäki kertoo.

Hänen mukaansa on toivottavaa, että osa asiakkaista voi käyttää kevyemmin järjestettäviä verkkopalveluja.

– Mutta on niitä, jotka ovat kaukana työmarkkinoista. Heillä on isompia työkykyyn tai osaamiseen liittyviä haasteita. Kyllä heihin pitää pysyä panostamaan enemmän.

Apua saatetaan saada myös ostopalveluista.

Työnhaku yhä ehto etuudelle

Työnhakijan kannalta yhtenä suurimpana muutoksena Hämeen TE-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki pitää sitä, että karenssia ei määrätä enää niin herkästi esimerkiksi unohduksen tai muun virheen tähden, vaan ensin huomautetaan.

– 60 päivän karenssi, jonka aikana ei saa työttömyyskorvausta, on aika kova isku siitä että asiakas on vaikkapa unohtanut hakea jotain tai tehdä jotain. Jatkossa ensimmäisistä unohduksista voi selvitä huomautuksella. Toki karenssikäytännöt kovenevat, jos näyttää siltä, ettei kyse ole pelkästä unohduksesta tai epähuomiosta.

Neljä hakemusta kuukaudessa

Uudessa mallissa työnhakija voi kuitenkin menettää työttömyysetuutensa, jos hän ei hae tiettyä määrää työpaikkoja kuukaudessa. Lähtökohtaisesti hakemuksia pitäisi tehdä neljä, mutta määrä joustaisi työkyvyn mukaan.

Mannisenmäki muistuttaa, että monet työnhakijat hakevat jo nyt töitä huomattavasti aktiivisemmin kuin tulevassa mallissa edellytetään.

TE-toimiston on tarkoitus auttaa jatkossakin työtöntä työnhaun käytännöissä, kuten hakemusten laatimisessa ja työhaastattelutilanteiden harjoittelemisessa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue myös:

Työhakemus keskimäärin kerran viikossa tai työttömyysturva vaakalaudalle – uusi työnhakumalli lähtee tänään eduskuntaan

Suosittelemme sinulle