Alankomaihin rekisteröityneen tutkivan journalismin sivusto Bellingcat on erikoistunut ihmisoikeuskysymyksiin ja sotiin. Se tunnetaan muun muassa selvitystyöstään malesialaisen matkustajakoneen alas ampumisessa Itä-Ukrainassa.
Bellingcat piti myös selvänä, että Venäjän turvallisuuspalvelu oli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisen takana.
Venäjä julisti perjantaina Bellingcat-verkkosivuston ulkomaiseksi agentiksi. Ulkomaisten agenttien listalle joutuvat lain mukaan tiedotusvälineet, jotka saavat rahoitusta ulkomailta.
Moscow Times- median verkkosivusto huomautti, että Bellingcat joutui ulkomaisten agenttien listalle vain muutama tunti sen jälkeen, kun riippumattoman Novaja Gazetan Dimitri Muratov vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon "sananvapauden puolustamisesta Venäjällä yhä haastavimmiksi käyvissä olosuhteissa."
Laki on laajentunut koskemaan jopa yksittäisiä toimittajia ja bloggaajia. Listalle joutuneiden pitää antaa viranomaisille laajat selvitykset toiminnastaan ja merkitä asemansa ulkomaisena agenttina näkyvästi julkaisuihinsa.
Venäjän viranomaiset eivät ilmeisesti perustele listalle joutuneille syytä joutua sinne, kertoo toimittaja Daniil Sotnikov.
– En tiedä tarkkaa syytä, miksi olen listalla, okeusministeriö ei kerro meille sitä, hän ihmetteli Moscow Timesin haastattelussa.
Huhtikuussa Venäjän oikeusministeriö lisäsi ulkomaisten agenttien listalle Latviassa päämajaansa pitävän Meduza-uutissivuston. Meduza menetti listalle joutumisen vuoksi mainostulojaan. Mainostajat eivät mielellään tule kytketyiksi mediaan, joka on Venäjän viranomaisten seurannassa.
Sananvapaus- ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet lakia ulkomaisista agenteista.
Lue lisää:
Bellingcat: Kiina tuhoaa moskeijoita järjestelmällisesti
Bellingcat-ryhmä uskoo löytäneensä MH17-koneen pudottamisesta päättäneen henkilön