Hyppää sisältöön

Poliisin mukaan presidentti ja ministerit ohjattiin ulos Valtioneuvoston linnasta vaihtoehtoisten reittien kautta – Niinistö, Andersson ja Saarikko kiistävät

Poliisin mukaan Valtioneuvoston linnan turvahenkilöt ohjasivat presidentin, ministerit ja virkamiehet ulos vaihtoehtoisten reittien kautta. Sauli Niinistö sekä Li Andersson ja Annika Saarikko kertovat poistuneensa samalla tavalla kuin ennenkin.

Elokapinan mielenosoittajia valtioneuvoston edessä.
Elokapina protestoi eilen perjantaina Valtioneuvoston linnan edessä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Marika Harjumaa,
STT

Kaikki eilen kiinni otetut Elokapinan mielenosoittajat on kuulusteltu ja heidät voidaan vapauttaa, kertoi Helsingin poliisi Twitterissä lauantaina noin kello 19.

Elokapina on arvostellut sitä, että poliisi on pitänyt mielenosoittajia kiinni otettuina yli 24 tuntia. Elokapinan mukaan poliisilain mukainen raja on kiinniotolle 12 tuntia.

– Kyllä me lain mukaan toimimme, ja laista löytyy perusteet kiinniotolle. Tässä ei ole minkäännäköistä ongelmaa asian suhteen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen toteaa ja sanoo kiinniottojen perustuneen pakkokeinolakiin.

Pakkokeinolain mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiinnioton jatkuminen yli 12 tuntia edellyttää pidättämisen edellytysten olemassaoloa.

Suominen ei ota kantaa siihen, onko joku mielenosoittajista pidätetty.

Presidentti sanoo kulkeneensa tavallista reittiään

Elokapina protestoi eilen perjantaina Valtioneuvoston linnan sisäänkäynnillä. Mielenosoittajat vaativat saada keskustella valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa ilmastohätätilasta.

Poliisin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan turvallisuuden arvioitiin heikentyneen siten, että Valtioneuvoston linnan turvallisuushenkilöstö ohjasi tasavallan presidentin, ministerit ja muut virkamiehet ulos rakennuksesta vaihtoehtoisten reittien kautta.

Presidentti Sauli Niinistö kuitenkin kertoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei häntä ohjattu kulkemaan poikkeavaa reittiä Valtioneuvoston linnasta. Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) kirjoitti Twitterissä poistuneensa rakennuksesta samalla tavalla kuin ennenkin.

Alkuperäisessä tviitissään Andersson puhuu torstaista, mutta korjasi sen myöhemmin perjantaiksi.

Saarikon esikunnasta puolestaan kerrottiin Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun) lauantai-iltana, että he olivat poistuneet autolle Valtioneuvoston linnasta Aleksanterinkadun puolelta, kuten aina, eivätkä kohdanneet mielenosoittajia.

Elokapina on arvostellut poliisia myös siitä, että sen arviointikyky olisi pettänyt eilen. Suominen kiistää väitteen.

– Yksi kokonaisarviointiimme vaikuttava tekijä ollut se, että Elokapina on käynyt fyysisesti kiinni yhteen kansanedustajaan tämän kyseisen syyskapinatapahtuman aikana Eduskuntatalon edessä. On siis jouduttu ottamaan huomioon, että on jo käyty poliittiseen päättäjään käsiksi, Suominen sanoo.

Elokapina kertoi Twitterissä jo 1. lokakuuta, että asian selvittelyn perusteella se on lähes varma, että kansanedustaja Sebastian Tynkkystä (ps.) töninyt ei ollut kukaan Syyskapinaan ilmoittautunut kapinallinen, vaan satunnainen osallistuja mielenosoituksessa.

Erimielisyyttä siitä, oliko kulku estynyt vai ei

Elokapina sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei se muodostanut Valtioneuvoston linnalle turvallisuusuhkaa.

– Olimme yhteydessä Valtioneuvoston linnan turvallisuuspalveluun ja kerroimme ettemme yritä rakennuksen sisälle, vaan odotamme Annika Saarikkoa keskustelemaan kanssamme rakennuksen ulkopuolella, tiedotteessa todetaan.

Tutkinnanjohtaja Suominen sanoo, ettei poliisi voi tehdä uhka-arviota pelkän väitteen pohjalta.

Elokapina ja poliisi ovat eri mieltä myös siitä, oliko kulku rakennukseen estetty. Suomisen mukaan oli.

– Ainakin kahden oven edessä on Elokapinan mielenosoitus estänyt kulun. Siitä ei ole uskallettu kulkea, vaan valtioneuvoston turvallisuushenkilöstö on ohjannut kulun muualle. Tiedossa on, että ainakin yhden henkilön pääsy on konkreettisesti estynyt Valtioneuvoston linnaan, vaikka hänellä on ollut kiireinen asia ja sovittu tapaaminen, Suominen sanoo.

Alustavat rikosnimikkeet ovat kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan ja törkeä julkisrauhan rikkominen. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Neljä pidätetyistä oli alaikäisiä, joten heitä ei pidetty kiinni sen pidempään.

Juttua korjattu ja täydennetty 10.10. klo 13.12: Muutettu toinen virke muotoon "Elokapina on arvostellut sitä, että poliisi on pitänyt mielenosoittajia kiinni otettuina yli 24 tuntia." Lisätty neljänneksi kappaleeksi virke pakkokeinolaista. Täydennetty ennen toista väliotsikkoa tietoja siitä, ettei Elokapinan mukaan kansanedustajaa töninyt taho todennäköisesti kuulunut Elokapinan järjestämään syyskapinaan.

Lue myös:

Poliisi otti kiinni 51 Elokapinan mielenosoittajaa – Valtioneuvoston linnan sisäänkäynnin tukkineita epäillään törkeästä julkisrauhan rikkomisesta

Suosittelemme sinulle