Hyppää sisältöön

Ruotsin naisten pääsarjassa tehdään tänään yleisöennätys – väkeä enemmän kuin Stadin derbyissä koskaan: "Onhan se ihan uskomatonta"

Hammarbyn ja AIK:n väliseen Damallsvenskan-otteluun on myyty yli 18 000 lippua.

Hammarbyn naisten maajoukkue kokoontuneena rinkiin.
Hammarby kohtaa ennätysottelussa paikallisvastustajansa AIK:n. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press
Hinni Hirvonen

Yle Urheilu kertoi aiemmin viikolla, kuinka urheiluseurat ovat kamppailleet katsojakadon kanssa koronapandemian jälkeen. Yksi surullisimmista esimerkeistä nähtiin Espoossa, missä miesten pääsarjaottelua FC Honka – IFK Mariehamn seurasi vain 265 silmäparia.

Ruotsissa tilanne on toisin – katsojaluvut ovat jopa nousseet. Yleisö sai palata täysimääräisesti katsomoihin syyskuun lopulla ja katsojat ovatkin palanneet lehtereille riemulla.

Myös jalkapallon naisten pääsarjassa ennätykset paukkuvat sunnuntaina, kun Hammarby IF kohtaa kotonaan AIK:n. Otteluun on myyty yli 18 000 lippua, mikä on yli 8 500 enemmän kuin mitä aiemmassa ennätysottelussa (Linköping–Umeå, 9 413 ) oli katsojia 13 vuotta takaperin.

Moni Euroopan naisten jalkapallo-otteluiden yleisöennätyksistä on tehty joko kokonaan ilmaisten tai hyvin edullisten lippujen turvin, mutta sellaisesta kampanjasta ei tässä ottelussa ole kyse. Liput maksavat aikuisille 120-230 kruunua eli 12-23 euroa ja lapsille 60 kruunua eli noin kuusi euroa.

– Onhan se ihan uskomatonta. En edes pysty käsittämään sellaista ihmismäärää, en ole ikinä ole pelannut sellaisen yleisön edessä, Hammarbyn maalivahti Anna Tamminen kuvaili Yle Urheilulle puhelimitse.

– Olen käynyt katsomassa meidän miesten joukkueen pelejä, kun rajoitukset ovat olleet vielä voimassa ja siellä on ollut reilu 8 000 katsojaa. Mikä meteli niistäkin lähtee, ja nyt on tulossa tuplat meidän peliin.. Onhan se aivan ainutlaatuista.

Hammarbyn kannattajia ottelussa Rosengårdia vastaan syyskuussa.
Hammarbyn kannattajia ottelussa Rosengårdia vastaan syyskuussa. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Tavallisesti joukkue pelaa kotiottelunsa Hammarby Idrottssplatsilla eli "Kanalplanilla", noin 3 000 katsojaa vetävällä stadionilla Södermalmilla. Vaikka Ruotsia on syytetty verrattain löyhistä koronatoimista verrattuna muihin Euroopan maihin, ovat yleisörajoitukset olleet monia naapurimaita ankarampia.

Tämäkin kausi käynnistyi ilman katsojia, ja yleisörajoituksia lievennettiin vasta kesäkuussa. Kaikki rajoitukset väistyivät vasta syyskuun lopulla.

Sunnuntain kohtaaminen pelataan poikkeuksellisesti miesten edustusjoukkueen käyttämällä Stockholmsarenalla, jonne jalkapallo-otteluissa mahtuu reilu 30 000 katsojaa.

Tamminen paljastaa, että joukkue on myös valmistautunut suurotteluun poikkeuksellisin menetelmin.

– Olemme päässeet peliareenalle treenaamaan ja olemme kokeilleet soittaa kaiuttimista yleisön ääniä ja muuta, että pystymme vähän valmistautumaan. Lähinnä olemme puhuneet vain siitä, kuinka nautimme pelaamista ja miten siistiä on päästä tuollaisen yleisön eteen.

Hammarbyn kannattajat ovat tunnettuja äänekkyydestään. Tammisen mukaan Ruotsissa jalkapallo kiinnostaa ylipäätään enemmän kuin Suomessa ja tunnelma otteluissa on parempi.

– Täällä lauletaan paljon enemmän, läpi pelin. Tunnustetaan väriä, kaikki tulevat peliin vihreävalkoista päällä. Meidän fanimme matkustavat vieraspeleihinkin.

Eva Nyström ja Anna Tamminen kävelevät
Eva Nyström ja Anna Tamminen ovat Hammarbyn suomalaisvahvistukset. Kuva: /All Over Press

Kannattajat saavatkin Tammiselta kiitosta sitkeydestään.

– Meillä viimeiset pelit ovat olleet vähän heikompia, mutta fanit ovat kannustaneet ja laulaneet, vaikka olisimme häviöllä. Suomessa kannustetaan, kun menee hyvin, mutta kun menee heikommin, on hiljaisempaa.

Myös naisten jalkapallo kiinnostaa Ruotsissa enemmän. Naisten maajoukkueen otteita arvokisoissa ja olympialaisissa seurataan aivan eri tavalla kuin Helmareita koti-Suomessa. Tokiossa joukkue taisteli olympiakullasta, mutta hävisi trillerimäisen ottelun rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

– Ruotsin naisten jalkapallomaajoukkueen menestys nostaa naisten jalkapallon kuvaa. Ihmisiä kiinnostaa.

Suomalaisvahtien kohtaaminen

Tamminen siirtyi Åland Unitedissa napatun tuplamestaruuden jälkeen täksi kaudeksi Hammarbyn paitaan. Hän on toistaiseksi ollut tyytyväinen valintaansa.

– Tavoitteenani oli saada ykkösmaalivahdin paikka ja toistaiseksi olen pelannut kaikki pelit. Alkukaudesta minulla oli vähän totuttelemista siihen, että tempo on niin paljon kovempi ja pelaa yhtäkkiä olympialaisiin lähteviä pelaajia vastaan. Olen nauttinut todella paljon, on siistiä päästä haastamaan itseään. Tuntuu, että joka viikko ja päivä kehittyy.

Anna Tamminen nyrkkeilee pallon pois
Anna Tamminen on vakiinnuttanut paikkansa Hammarbyn maalilla. Kuva: /All Over Press

Hammarby lähtee otteluun ennakkosuosikkina, sillä se on sarjassa kuudentena ja AIK viimeistä edellisenä. Toisaalta tasaisessa sarjassa joukkueiden välinen piste-ero on vain yhdeksän pistettä.

– Ei oikein tiedä, mitä odottaa. Viimeksi pelasimme 2–2-tasapelin. Derbyissä on aina oma latauksensa. Toivon, että löytäisimme jälleen peli-ilomme ja oman pelimme.

Molemmista joukkueista löytyy myös Helmareista tuttuja pelaajia ja muitakin suomalaisia. Hammarbyn puolella Tammisen lisäksi kentällä nähtänee maajoukkueleireiltäkin tuttu Eva Nyström. Maiju Ruotsalaisen valmentaman AIK:n riveissä pelaavat Emma Santamäki, Milla-Maj Majasaari, Jenny Danielsson ja loukkaantumisen vuoksi sivussa ollut Kaisa Collin.

Tammisen mukaan paikallisottelusta ei vielä ennalta puhuttu Helmarikollegoiden kanssa.

– Varmaan sen takia, että Jenny joutui jäämään viimeksi pois maajoukkueleiriltä (sairastuttuaan), mutta eiköhän tästä jälkikäteen puhuta!

Lue myös:

Tässä on Helmarien joukkue syyskuussa alkaviin MM-karsintoihin – huippuvireinen Natalia Kuikka vahvistamaan Suomea

Åland United menettää maajoukkuevahti Anna Tammisen Ruotsiin – Helmari-puolustaja Anna Westerlund jatkaa hallitsevan mestarin riveissä

Eva Nyström löi läpi Damallsvenskanissa ja sai kutsun maajoukkueeseen – seuraavaksi tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Helmareissa ja myöhemmin murtautua Manchester Unitediin

AIK:n Jenny Danielsson oli Helmareiden mukana Helsingissä, kun seurajoukkue juhli Ruotsissa railakkaasti sarjanousua – myös suomalaisvahdin nousujuhlat jäivät lyhyiksi, kun maajoukkuekutsu kävi

Suosittelemme sinulle