Hyppää sisältöön

Pakistanin ydinaseen isä Abdul Qadeer Khan on kuollut – Khan kauppasi ydinaseteknologiaa myös Iraniin, Pohjois-Koreaan ja Libyaan

Pakistanissa Khan oli kansallissankari mutta lännessä hän tuli tunnetuksi ydinaselaitteiston levittämisestä muihin maihin. Khan tunnusti asian vuonna 2004 mutta sanoi sittemmin joutuneensa syntipukiksi.

Abdul Qadeer Khan (1936–2021) oli Pakistanin ydinaseohjelman isä. Hän tuli tunnetuksi myös ydinaseteknologian kauppaamisesta Iraniin, Libyaan ja Pohjois-Koreaan. Kuva: T. Mughal / EPA

Pakistanin ydinaseohjelman isänä pidetty Abdul Qadeer Khan on kuollut 85 vuoden iässä, Pakistanin valtiollinen televisio PTV kertoo.

Khan on maassaan kansallissankari, mutta lännessä hänet muistetaan salaisista kaupoista, joissa Pakistanin ydinaseteknologiaa vietiin Iraniin, Libyaan ja Pohjois-Koreaan.

PTV kertoo, että Khan oli siirretty sairaalaan keuhko-ongelmien takia. Elokuussa hänet vietiin samaan sairaalaan koronaviruksen aiheuttaman taudin takia. Khan oli sittemmin päässyt sairaalasta.

Pakistanin presidentti Arif Alvi sanoi Twitter-viestissään olevansa syvästi suruissaan Khanin poismenosta. Alvi tunsi Khanin vuodesta 1982.

– Hän auttoi meitä kehittämään kansakunnan pelastaneen ydinpelotteen, eikä kiitollinen kansakunta koskaan unohda hänen palveluksiaan, Alvi kirjoitti.

Khanin ansiosta Pakistan pääsi samalla tasolle vanhan vihollisensa Intian kanssa.

Khan vapautettiin kotiarestista oikeuden määräyksellä helmikuussa 2009. Kuva: T. Mughal / EPA

Khan syntyi Bhopalissa Intiassa vuonna 1936. Hänen isänsä oli opettaja. Perhe muutti Pakistaniin viisi vuotta sen jälkeen, kun Britannian siirtomaavallan alaisuudesta itsenäistyneet Intia ja Pakistan erosivat verisissä tunnelmissa vuonna 1947.

Karachissa yliopistosta valmistunut metallurgian insinööri lähetettiin jatko-opintoihin Länsi-Saksaan ja Belgiaan. Hän sai töitä Almelon kaupungissa Hollannissa brittiläis-hollantilais-saksalaisesta Urenco-yhtiöstä, joka kehtti uraanin rikastamista.

Vuonna 1979 hän palasi Pakistaniin ja hänet nimitettiin maan ydinohjelman johtoon. Verivihollinen Intia oli tehnyt onnistuneen ydinasekokeen vuonna 1974, mikä kiihdytti Pakistanin ponnistuksia oman ydinaseen kehittämiseksi.

Hollannissa tuomioistuin antoi Khanille neljän vuoden vankeustuomion teollisesta vakoilusta. Hänen syytettiin varastaneen arkaluonteisia rikastusteknologian suunnitelmia. Tuomio kumottiin myöhemmin.

Khanin johtamasta tutkimuslaboratoriosta Kahutassa tuli Pakistanin ydintutkimuksen keskus.

Pakistan liittyi ydinasevaltojen kerhoon, kun maa teki ensimmäisen ydinkokeensa vuonna 1998.

Abdul Qadeer Khanin kannattajat rukoilivat Karachissa hänen terveytensä puolesta syyskuussa 2006. Kuva: Akhtar Soomro / EPA

Tiedemies tunnusti ja armahdettiin

Ydinaseen kehittely teki Khanista kansallissankarin, mutta kansainvälistä huomion kohteeksi hän joutui, kun Iran, Pohjois-Korea ja Libya käyttivät ydinohjelmissaan lähes identtistä teknologiaa.

Nämä olivat maita, joita Yhdysvaltain johto piti "roistovaltioina".

Vuonna 2003 Yhdysvaltain viranomaiset pysäyttivät saksalaisen BBC China -aluksen, joka oli kuljettamassa Libyaan uraanin rikastuksessa tarvittavia sentrifugeja. Se nostatti painetta saada ydinaseteknologian pimeät markkinat kuriin.

Libya luopui ydinaseohjelmastaan ja kertoi saaneensa laitteistoa ja osaamista Pakistanista Khanin tutkimuslaboratoriosta.

Vuonna 2004 Khan tunnusti televisiossa julkisesti pyörittäneensä ydinaseosaamista levittäneitä verkostoja näihin kolmeen maahan maahan.

Presidentti Pervez Musharraf armahti Khanin mutta hänet asetettiin vuosiksi kotiarestiin.

"Jäävuoren huippu"

Tunnustuksessaan Khan sanoi toimineensa yksin Pakistanin hallituksen tai asevoimien tietämättä.

Pakistanin viranomaiset eivät päästäneet Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tai Yhdysvaltain ja Euroopan maiden tutkijoita kuulustelemaan Khania.

IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei sanoi vuonna 2004, että Khan tarvitsi monien ihmisten apua luodakseen verkostonsa.

– Tohtori Khan ei työskentele yksin. Meille tohtori Khan on jäävuoren huippu, ElBaradei sanoi toimittajille.

Myöhemmin Khan sanoi joutuneensa syntipukiksi.

Esimerkiksi vuonna 2011 Khan kertoi välittäneensä (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Korean maksamia lahjuksia Pakistanin armeijan korkea-arvoisille upseereille, jotka hyväksyivät osaamisen ja laitteiston toimittamisen Pohjois-Korealle.

Vuonna 2009 Islamabadin tuomioistuin päätti Khanin kotirestin, mutta Pakistanin viranomaiset valvoivat tarkkaan hänen liikkeitään.

Kun yhdysvaltaisen ABC-television uutiset kysyi (siirryt toiseen palveluun) kotiarestista juuri vapautetulta Khanilta, mitä hän sanoo niille, jotka sanovat hänen tehneen maailmasta vaarallisemman paikan, Khan vastasi:

– En välitä muusta maailmasta. Välitän omasta maastani.

Aiemmin aiheesta:

Lehti: Kiina auttoi Pakistania ydinaseen valmistamisessa 13.11.2009

Pakistanin ydinpommin isä vapautetaan kotiarestista 6.2.2009

Pakistan: Iran sai kovan luokan ydintekniikkaa 10.3.2005

Pakistanin Khan myönsi ydintietovuodot 4.2.2004

Suosittelemme sinulle