Hyppää sisältöön

Sisäministerivalinta aiheuttaa päänvaivaa vihreille – Ylen tiedot: Ohisalon kaavailut muuttuneet viikonlopun aikana, tilanne edelleen auki

Vihreiden on määrä päättää ministerivalinnoistaan huomenna eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokouksessa. Syynä ministerivaihdoksille on puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaa.

Maria Ohisalon kaavailuissa Emma Kari nousisi ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Atte Harjannetta on kaavailtu sisäministeriksi. Molemmat ovat helsinkiläisiä kansanedustajia. Kuva: Berislav Jurišić, Rami Moilanen / Yle

Vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluevaltuuskunta kokoontuvat huomenna iltapäivällä yhteiskokoukseen päättämään puolueen ministereistä.

Puoluejohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo on luvannut tehdä oman esityksensä valinnoista kokousväelle. Esityksen laatiminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

Ylen tietojen mukaan Ohisalon kaavailut ovat muuttuneet viikonlopun aikana. Erityistä päänvaivaa vaikuttaa aiheuttavan sisäministerivalinta.

Useampi puoluelähde kertoo Ylelle, että ensimmäisessä esitysversiossa Emma Kari olisi noussut ympäristö- ja ilmastoministeriksi. Nyt tehtävässä oleva Krista Mikkonen olisi puolestaan ottanut sisäministerin salkun.

Mikkonen ei kuitenkaan halunnut sisäministeriksi.

Tätä seuranneessa versiossa sisäministeriksi olisi valittu Atte Harjanne ja Mikkonen olisi jäänyt ilman ministeripestiä. Myös tällöin Kari olisi noussut ympäristö- ja ilmastoministeriksi.

Kari on vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja. Harjanne on puolueen varapuheenjohtaja ja ensimmäisen kauden kansanedustaja. Molemmat ovat helsinkiläisiä.

Kaikissa esityksissä Pekka Haavisto jatkaisi ulkoministerinä.

Mikkosta yritetään vielä suostutella sisäministeriksi

Vihreiden eduskuntaryhmä on ollut koolla tänään. Ylen tietojen mukaan Ohisalon viimeisimmät kaavailut ovat joutuneet puolueen piirissä vastatuuleen, sillä niiden ei arvioida välttämättä menestyvän puoluevaltuuskunnan kokouksessa.

Mikkosen pudottaminen ministerijoukosta jakaa mielipiteitä. Yksi syy tähän on aluepoliittinen: Ohisalon tuoreimassa kaavailussa kaikki puolueen ministerit tulisivat jatkossa Helsingistä.

– Tämä olisi paitsi aluevaaleja, mutta myös seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen virhe, yksi vihreä puoluelähde arvioi Ylen eilisessä jutussa.

Mikkonen on toisen kauden kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä. Tiettävästi häntä yritetään vielä suostutella sisäministerin tehtävään sunnuntai-illan aikana.

Useat vihreät arvioivat Ylelle, että Karin ja Harjanteen nouseminen ministereiksi samaan aikaan voisi olla haastavaa. Karin kannattajat nostavat esiin tämän pidemmän kokemuksen. Harjanteen kannattajat taas muistuttavat tuoreen varapuheenjohtajan äänisaaliista puoluekokouksen vaalissa.

Eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan huominen yhteiskokous alkaa klo 16.30 Pikkuparlamentissa.

Suomela valittiin puheenjohtajan sijaiseksi

Vihreät on päättämässä ministerinimityksistä, sillä sisäministeri Maria Ohisalo jää vanhempainvapaalle myöhemmin syksyllä.

Vihreiden puoluehallitus päätti viime viikolla, että Iiris Suomela sijaistaa Ohisaloa puolueen puheenjohtajana tämän vapaan aikana.

Valintaa perusteltiin erityisesti sillä, että puheenjohtajan sijaisen tärkein tehtävä on johtaa puolueen aluevaalikampanjaa. Suomela on ensimmäisen kauden kansanedustaja Pirkanmaalta.

Suomela arvioi valintansa yhteydessä, että puolueessa ”vallitseva näkemys” tukee puheenjohtajan sijaisen ja ministerin sijaisen tehtävin erottamista toisistaan.

– Jos tunnelmat vaihtuu puolueen sisällä, niin voin olla käytettävissä (myös ministerin tehtävään), hän arvioi viime viikolla.

Lue myös:

HS: Ohisalo esittää Emma Karia ministerin sijaiseksi, Kari ja Harjanne ennakkosuosikit

Iiris Suomela nousee Maria Ohisalon sijaiseksi vihreiden puheenjohtajana

Suosittelemme sinulle