Hyppää sisältöön

Huuhkajat on voittanut tänä vuonna vain kaksi ottelua – kritiikkiä saanut Markku Kanerva vitsaili asemastaan: "Vielä on sama päävalmentaja"

Huuhkajat tarvitsee Kazakstanista tiistaina kolme pistettä pitääkseen MM-unelman vielä elossa. Päävalmentaja Markku Kanerva muistuttaa Kazakstanin vaarallisuudesta ja toivoo karkeiden virheiden jäävän nyt pois.

Markku Kanerva harmitteli joukkueen pahoja virheitä lauantaina, mutta tiistaina edessä on jo uusi ja tärkeä koitos Kazakstanissa. Kuva: Tomi Hänninen

– Vielä on sama päävalmentaja, ei ole vaihdettu, Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva lohkaisi maanantain etälehdistötilaisuuden aluksi.

Suomen lauantainen esitys Ukrainaa vastaan on saanut paljon kritiikkiä. Huuhkajat joutui heti ottelun alussa takaa-ajoasemaan ja hävisi MM-karsintaottelun Olympiastadionilla yli 29 000 katsojan edessä maalein 1–2. Joukkue lähti prässäämään Ukrainaa totuttua voimakkaammin, ja kenttätasapaino horjui pahoin etenkin avausjaksolla.

Suomi teki puolustuspäässä helppoja virheitä, jotka maksoivat maaleja. Ilman pisteitä jääminen kotikentällä oli kova isku Suomen MM-kisahaaveille, jotka vaativat nyt ehdottomasti vierasvoiton tiistaina Kazakstanista.

Kanerva on iloinen, että Huuhkajat kiinnostaa ja odotukset joukkuetta kohtaan ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Ukraina oli EM-kisoissa puolivälierissä, ja Oleksandr Petrakovin valmentama ryhmä esiintyi Helsingissä erittäin väkevästi.

– Olen tyytyväinen, että meiltä odotetaan voittoa Ukrainan kaltaista joukkuetta vastaan. Täytyy muistaa, ketä vastaan pelasimme. Meidän pitää kestää ne paineet ja odotukset, mutta vielä emme pystyneet siihen. Virheitä tuli tehtyä, ja niitä tulee, mutta karkeat pitäisi pystyä karsimaan pois, Kanerva totesi Nur-Sultanista.

Kanervan mukaan Suomi pystyi luomaan maalipaikkoja, mutta yksittäisten tilanteiden puolustamisessa oli parantamista.

– Peleissä on analysoimista itse kullekin, mitä olisi voitu tehdä toisin. Et kuitenkaan oikeastaan saa vastausta, ellet pelaa peliä uudelleen seuraavana päivänä. Pika-analyysi on tehty, mutta syvempi analyysi tehdään tapahtuman jälkeen. Se on ollut toimintatapa.

Suomen kolmen topparin linjassa vasemmalla pelannut Leo Väisänen sanoi, että Huuhkajat oli liian varovainen otteissaan. Pelinavaaminen oli jähmeää Ukrainan prässin alla, eikä Suomen rakentelu toiminut.

– Tuntui, että se meni vähän sellaiseksi seisomiseksi. Pelaaminen oli jotenkin varovaista. Ei oikein uskallettu ehkä noista virheistä johtuen. Itseluottamus näytti menevän alaspäin. Ei ollut hirveästi sellaista fiilistä, että nyt luodaan jotain, kun saadaan pallo.

Suomi kaatoi Kazakstanin syyskuussa Turkin liigassa Rizesporissa tällä hetkellä pelaavan Joel Pohjanpalon puskumaalilla. Kuva: Tomi Hänninen

"Itseluottamus vahvalla tasolla"

Suomi voitti Kazakstanin kotikentällä syyskuussa Joel Pohjanpalon maalilla, mutta nyt kolmen pisteen potti pitäisi ottaa uudelleen. Viimeisessä karsintaikkunassa Suomi pelaa Bosnia-Hertsegovinan vieraana sekä isännöi Ranskaa.

– Olemme olleet samassa tilanteessa niin sanotun pakkovoiton edessä aiemminkin. Missään nimessä peliä ei saa hävitä, jotta mahdollisuus kisoihin säilyy. On selvää, että on helpompaa saada pisteet Kazakstanista kuin seuraavista peleistä, Kanerva myönsi.

Kazakstan on onnistunut tasaamaan pisteet Ukrainan kanssa kahdesti ja Bosnia-Hertsegovinan kanssa kerran. Lauantaina joukkue taipui bosnialaisille kotona 0–2.

– He ovat osoittaneet olevansa hyvä joukkue, ja he ovat tehneet viisi maalia. Voittaminen on helpompaa, kun oma pää pysyy puhtaana. Kun olemme onnistuneet siinä viime vuosina, olemme pystyneet usein tekemään yhden maalin ja ottamaan pisteet.

Kazakstan puolustaa kurinalaisesti, ja Suomen pallolliselta peliltä vaaditaan juonikkuutta ja kärsivällisyyttä.

– Tekonurmialusta on aika nopea, ja pallo liikkuu hyvin. Pitää miettiä, miten saamme palloa hallittua ja muotoa liikutettua. He puolustavat kurinalaisesti, ja meidän täytyy löytää välejä, jotta pääsemme murtautumaan hyvistä paikoista, Kanerva pohtii.

Kun Daniel O'Shaughnessy on ollut loukkaantuneena, Elfsborgin Leo Väisänen on ottanut hänen paikkansa topparilinjan vasemmalla reunalla. Kuva: Tomi Hänninen

Suomi on pelannut tänä vuoden aikana 12 ottelua, joista Kazakstan-pelin lisäksi voittoja on tullut vain yksi, kun Tanska kaatui EM-avauksessa Parkenilla. Vaikka tuloskunto on hieman yskinyt, Kanerva näkee joukkueen itseluottamuksen olevan edelleen korkealla.

– Kaikki olivat pettyneitä lauantain pelin jälkeen, ja täytyyhän sen tuntua jossain. Itseluottamus on ihan vahvalla tasolla, ja usko siihen, että pärjäämme tiistaina, on olemassa. Joukkue on osoittanut henkistä kanttia, ja nyt sitä taas mitataan.

– Emme tarvitse psykologia. Se oli yksi peli, josta tuli tappio. Joukkue luottaa omaan tekemiseensä, ja olen varma sen tuovan hyvän tuloksen.

Suomella on Kazakstanissa 23 pelaajan ryhmä mukana. Nikolai Alho joutui jäämään akillesjännevamman takia sivuun, mutta Djurgårdenin Rasmus Schüller palaa keskikentälle kärsittyään pelikieltonsa lauantaina.

Kazakstanin ja Suomen välistä MM-karsintaottelua voi seurata tiistaina 12.10. Yle Puheessa kello 16.45 alkaen.

Lue myös:

Miksi Kylian Mbappen maalia Kansojen liigan finaalissa ei hylätty? Espanjan tähti raivostui: "Ei tässä ole mitään järkeä"

Kommentti: Olympiastadionin remonttiin upotettiin järkyttävästi yli 300 miljoonaa euroa, mutta tuskastuttavat ongelmat ovat edelleen samat

Huuhkajille kitkerä takaisku: Nikolai Alho sivuun Kazakstan-ottelusta

Miksi Huuhkajat teki näin karmean virheen tärkeällä hetkellä MM-karsinnoissa? Markku Kanerva selittää: "Se vähän yllätti kaikki"

Tanska on erittäin lähellä MM-kisapaikkaa – myös Englanti vahvisti asemiaan

Huuhkajien takaa-ajo jäi torsoksi – Ukraina aiheutti kolauksen MM-haaveille: "Enemmän piti tästä ottelusta saada"

Kommentti: Huuhkajien MM-kisajuna suistui raiteiltaan – Olympiastadionin jättiyleisö näki kentällä harvinaisia virheitä

Teemu Pukin osuma jäi laihaksi laiha lohduksi, Huuhkajat taipui tärkeässä MM-karsintapelissä – tästä löydät kaikki Ukraina-pelin käänteet

Suosittelemme sinulle