Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tuija Hyyrysen edustama Juventus haastaa supertähtiä vilisevän Chelsean – konkaripuolustaja iloitsee Mestarien liigan uudistuksista: "Vasta alkua"

Naisten Mestarien liigan lohkovaiheen toiset ottelut pelataan tiistaina ja keskiviikkona.

Juventuksen Tuija Hyyrynen potkaisemassa juuri palloa.
Tuija Hyyrysen Juventus kohtaa keskiviikkona Mestarien liigassa Chelsean. Kuva: /All Over Press
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten Mestarien liigassa tehtiin viime viikolla historiaa, kun ensimmäiset lohkovaiheen ottelut pelattiin tiistaina. Sarjan ainoan suomalaispelaajan Tuija Hyyrysen edustama Juventus nappasi sveitsiläisestä Servettestä selvän 3–0-voiton.

Keskiviikkona Hyyrysen Juventuksen vastus kovenee huomattavasti, sillä torinolaiset kohtaavat supertähtiä vilisevän Chelsean. Englannin Superliigan hallitseva mestari on maansa pääsarjassa toisena hävittyään vain sarjakärki Arsenalille. Toisaalta joukkue oli viime viikolla Mestarien liigan avausottelussaan vaikeuksissa Wolfsburgia vastaan, mutta nousi tasoihin aivan viime hetkillä tanskalaistähti Pernille Harderin osumalla.

– Chelsea on selvästi parempi joukkue kuin Servette, heillä on joka pelipaikalle maailmanluokan pelaajia ja he pelaavat hyvin joukkueena. Odotan, että tulee todella tiukka peli. Lähdemme kuitenkin totta kai taistelemaan voitosta. Aina kun laittaa Juventuksen pelipaidan päälle, pelkkä voittaminen on mielessä, Hyyrynen kertoo Yle Urheilulle.

Harderin lisäksi Chelsean hyökkäyksestä löytyy Sam Kerrin ja Bethany Englandin kaltaisia maailman huippuja. Heidät Hyyrynen ja Juventus-puolustus yrittävät pysäyttää.

– Vastaamme siihen tiiviillä puolustuksella ja taistelemalla joka ikisestä pallosta. Olemme katsoneet videolta, miten he pelaavat. Meillä on aika hyvä kuva siitä, mitä on vastassa.

Chelsean Sam Kerr puskee palloa ottelussa Wolfsburgia vastaan.
Chelsea ja Wolfsburg kohtasivat toisensa lohkon 3-3-tasatulokseen päättyneessä toisessa ottelussa. Kuva: /All Over Press

Juventuksella oli viime kauden Mestarien liigassa huono arpaonni, kun heti pudotuspelien avauskierroksella vastaan arvottiin ranskalaisjätti Lyon. Juventus putosi yhteismaalein 2–6.

Tälläkään kaudella onnea ei ollut liioin matkassa: joukkue kohtaa heti alkulohkossa saksalaisjätti Wolfsburgin ja viime vuoden Mestarien liigan finalistijoukkue Chelsean.

– Tiukkoja pelejä on tulossa. Saimme ensimmäisestä pelistä hienon tuloksen ja pelasimme hyvää futista, nyt meillä on hyvä boosti jatkaa pelejä, toivottavasti se riittää voittoon asti.

"Tärkeitä askelia eteenpäin"

Lohkovaiheen ottelut eivät ole ainoa tällä kaudella voimaan astunut uudistus naisten Mestarien liigassa. Palkintorahaa on jaossa nelinkertainen määrä, jatkopeleissä on käytössä VAR ja otteluita voi katsella Youtubesta ilmaiseksi.

– Ne ovat todella tärkeitä askeleita eteenpäin ja varmasti vasta alkua siihen, mitä on tulossa tulevaisuudessa. Hienoa olla mukana legendaarisessa ekassa lohkovaiheessa. Toivottavasti tulevaisuudessa kaikki kasvaa vielä enemmän ja me pysymme vauhdissa mukana.

Hyyrynen on tällä kaudella ainoa lohkovaiheessa mukana oleva suomalainen.

– Totta kai se on hienoa, että myös suomalainen on mukana Mestarien liigassa, että pienet tytöt ja pojat voivat katsoa, että se on mahdollista myös tälläiselle, joka on pienestä seurasta, Puotinkylän Valtista, ponnistanut maailmalle. Se on heillekin mahdollista.

Juventuksen Tuija Hyyrynen hyppää joukkuekaverinsa syliin juhlimaan maalia.
Juventus on voittanut Italian mestaruuden neljästi peräkkäin. Kuva: /All Over Press

Torinolaisten juhlaa

Juventus on voittanut mestaruuden joka vuonna perustamisestaan lähtien, kun se osti ja peri A.S.D Cuneo Calcio Femminilen oikeudet. Hyyrynen on ollut mukana Juventuksessa aina alkuvaiheista lähtien.

Viime kaudella joukkue voitti kaikki 22 pelaamaansa ottelua ja sama meno on jatkunut tällä kaudella. Juventuksen tappiottomien otteluiden putki kotimaansa pääsarjassa hakee vertaistaan, sillä edellisen kerran joukkue on hävinnyt kaudella 2018–2019, kun Sassuolo vei maaliskuussa 2019 pelatun kamppailun 2–1. Yhteensä se on pelannut siis 46 ottelua ilman tappiota.

Hyyrysen mukaan koko italialainen jalkapallo on mennyt hänen vuosiensa aikana eteenpäin.

– Täällä on ollut jalkapallobuusti sen jälkeen, kun Italia menestyi arvokisoissa. Miesten huippujoukkueet ovat perustaneet naisten joukkueita ja meille annetaan samat mahdollisuudet harjoitteluun ja ammattimaiseen toimintaan. On ollut hienoa nähdä kehitys oman nenänsä edessä. Se on tapahtunut hirveää vauhtia, ei ole tarvinnut odottaa, että viiden vuoden päästä sitten, Hyyrynen kertoo.

Juventuksen Tuija Hyyrynen taistelee pallosta vastustajien keskellä
Tuija Hyyrynen on viihtynyt Torinossa. Kuva: All Over Press

Myös muualla Euroopassa on menty kovaa vauhtia eteenpäin.

– Uskoisin, että Englannin täysammattilaissarja on pienen stepin edellä Italiaa. Espanja on ilmeisesti myös siirtymävaiheessa ammattilaissarjaksi, ehkä olemme siinäkin hitusen perässä, mutta kovaa vauhtia Italia on nousemassa ja tekee isoja panostuksia, jotka näkyvät arjessamme. En ole ikinä ollut näin ammattimaisessa ympäristössä.

Myös Italian pääsarja siirtyy ensi vuonna ammattilaissarjaksi. Hyyrysen mukaan arki Torinossa ei kuitenkaan juuri muutu.

– Luulen, että tällä hetkellä kaikki sarjassa keskittyvät jo jalkapalloon. Sarjassa tulee jatkossa olemaan varmaan pari joukkuetta vähemmän, jotta kaikki pystyvät täyttämään ammattilaisuuden kriteerit. Se toisi varmasti lisäboostia. Tällä hetkellä olemme joukkueessamme täysin ammattilaisia, kaikki panostavat vain futikseen, ja luulen, että sama asia on lähes kaikissa joukkueissa.

Hyyrysen mukaan joukkueen menestys ei auta pelkästään Juventusta itseään.

– Jos pärjäisimme Euroopassa, se olisi tärkeä juttu myös italialaiselle jalkapallolle.

Katseet kohti Eurooppaa

Juventuksen päävalmentaja vaihtui täksi kaudeksi, kun puikkoihin astui Arsenalin ex-luotsi Joe Montemurro. Entinen valmentaja Rita Guarino valmensi Juventuksessa menestyksekkäästi vuodesta 2017 eli koko Hyyrysen Torinossa pelaaman ajan.

– Tykkäsin totta kai myös vanhasta valmentajasta, mutta sinänsä positiivinen asetelma, että hyvä vaihtui hyvään. Juve halusi panostaa siihen, että menestyisimme Euroopassa ja siihen uudella valmentajalla on ehkä vielä enemmän näkemystä, mitä siihen vaaditaan, Hyyrynen avaa.

Joe Montemurro seisoo vaihtokopin edessä.
Australialainen Joe Montemurro saapui Juventukseen Englannista, missä hän valmensi liigan Arsenalia 2017-2021. Sarjan kärkipään seuroihin lukeutuva Arsenal voitti mestaruuden 2019. Kuva: /All Over Press

Muutos on ollut Hyyrysen mukaan mieluinen.

– Nautin aikaisemminkin pelaamisesta, mutta nykyään vielä enemmän. Välillä vaihtelu virkistää, kaikille tulee uutta energiaa ja uusia ajatuksia.

Montemurro on tuonut mukanaan uutta toimintakulttuuria. Treenit ovat terävämpiä ja intensiivisempiä ja palaverit hienosti organisoituja ja tarkasti mietittyjä. Myös pelillisiä muutoksia on tullut melkoisesti.

– Aiemmin peli oli vähän italialaiseen tapaan niin, että puolustus on todella organisoitua, mutta hyökkäyspeli enemmän sellaista, että ota pallo ja katsotaan, mitä tapahtuu. Hyökkäyspeliimme on tullut todella paljon uusia ajatuksia ja ideoita. Iso muutos on pitkä prosessi ja teemme koko ajan töitä sen eteen, että osaisimme pelata Montemurron haluamalla tavalla. Emme ole siinä vielä valmiita, olemme vasta aloittaneet yhteisen matkan.

33-vuotias Hyyrynen on löytänyt myös omaan peliinsä uusia ulottuvuuksia. Helmareiden luottopuolustaja on 113 ottelullaan joukkueen toiseksi kokenein heti Anna Westerlundin jälkeen ja kuulunee päävalmentaja Anna Signeulin suunnitelmiin myös tulevissa MM-karsintapeleissä ja EM-lopputurnauksessa.

– Vaatimustaso on vähän erilainen ja vapauksia myös vähän enemmän. Nautin siitä, että voi myös itse miettiä, missä on tilat ja minne voi mennä. Valmentajavaihdos antoi varmasti lisäbuustia, vaikka joukkueessa oli hyvä buusti jo aiemmin. Välillä vain se, että saa uusia virikkeitä, innostaa.

Lue myös:

Hyyrysen Juventukselle voittoisa alku Mestarien liigassa

Maailman parhaan mahdollinen paluu, nelinkertaisesti palkintorahaa ja yksi ainoa suomalainen – tämä kaikki sinun tulee tietää uudistuneesta Mestarien liigasta

Ada Hegerberg palasi pelikentille lähes kahden vuoden tauon jälkeen – Lyon jätti Häckenin nollille

Suosittelemme