Hyppää sisältöön

Veikkauksen pelikoneisiin tunnistaudutaan kortilla, jolla voi pestä rahaa – tämän huomasivat pelikoneella pelanneet kaverukset

Veikkauskortin porsaanreikä on Veikkauksen tiedossa. Yhtiö vierittää vastuuta lainsäädännölle ja haluaisi saada nykyistä paremmin tietoonsa pankkitilin oikean omistajan. Joitain keinoja rahanpesuun puuttumiseen kuitenkin on.

Peliautomaatin näyttö, jossa erilaisia tunnistustapoja; veikkauskortti, puhelin, maksukortti.
Veikkauskortin porsaanreikä on Veikkauksen tiedossa. Yhtiö vierittää vastuuta lainsäädännölle ja haluaisi saada nykyistä paremmin tietoonsa pankkitilin oikean omistajan. Video: toimittaja Mari Jäntti, kuvaus Anne Savin / Yle
Jaakko Oleander-Turja,
Mari Jäntti

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Joel Sallinen pelasi muutama viikko sitten Veikkauksen pelikoneella kaverinsa kanssa. Sallisen kaveri halusi tallettaa pelikoneeseen rahaa, mutta huomasi, ettei hänen pankkikorttinsa ole liitettynä Veikkaustiliin eikä hänen oma Veikkauskorttinsa ollut mukana.

– Päätettiin piruuttaan testata, mitä tapahtuu, jos minä tunnistaudun koneeseen omalla Veikkauskortilla ja kaveri laittaa lähimaksulla 50 euron talletuksen pelikoneeseen.

Pelikone kysyi liitetäänkö Sallisen ystävän pankkikortti Sallisen pelitiliin, johon he vastasivat kieltävästi. Homma sujui kuin rasvattu.

Kaksikko hävisi 20 euroa. He päättivät lopettaa pelaamisen ja ottivat loput 30 euroa pois. Muutaman päivän kuluttua summa napsahti Sallisen tilille, eikä hänen kaverinsa, joka rahan oli alun perin koneeseen syöttänyt.

Käytännössä Veikkauskortin avulla voi pestä rahaa. Rahanpesun tavoitteena on saada rikoksella saatu omaisuus näyttämään lailliselta. Sallisen ja hänen ystävänsä tapauksessa tästä ei ollut kyse, mutta heidän esimerkkinsä näyttää rahanpesun olevan mahdollista.

Veikkaus: ongelmana lainsäädäntö

Veikkauksen johtaja Jarmo Kumpulainen myöntää rahanpesun olevan mahdollista yllä kuvatulla tavalla.

Kumpulainen kuitenkin muistuttaa, että sama haaste rahanpesuun on myös kaikilla muilla toimialoilla, joissa tarvitaan tilitietoja, lukuun ottamatta viranomaisia ja finanssisektorin toimijoita.

– Pankkien, Veikkauksen ja toimijoiden keskinäistä tiedonvaihtoa pitäisi parantaa. Me haluaisimme saada paremman näkyvyyden pankkitilien omistajiin.

Jarmo Kumpulainen ser in i kameran.
Veikkauksen johtaja Jarmo Kumpulainen painottaa, että Veikkauskorttia ei saa edes tilapäisesti luovuttaa toiselle henkilölle. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Rahanpesun mahdollisuus on tunnistettu yhtiössä jo useita vuosia sitten. Vuonna 2017 Veikkaus jätti asiasta lausunnon (siirryt toiseen palveluun) rahanpesulakia valmistelevalle valtionvarainministeriölle. Lopulta rahanpesulakiin kirjattiin melko suppea mahdollisuus vaihtaa tietoa ilmoitusvelvollisten kesken ja toimijoiden oikeudet ovat rajatut.

Veikkaus tiedotti (siirryt toiseen palveluun) asiasta myös vuonna 2019. Tällöin viesti oli sama: yhtiö haluaisi saada paremmat oikeudet nähdä pankkitilin oikea omistaja.

– Tällä hetkellä pelitilin ja pankkitilin välistä yhteyttä ei nykyisen lainsäädännön puitteissa voida varmuudella todeta.

Kumpulainen tiedostaa, että lainsäädäntö ei ole yksinkertainen.

– Jos asia olisi ollut helppo, se olisi varmaan silloin ratkottu Veikkauksen lausumalla tavalla.

Yhtiöllä on kuitenkin joitain keinoja puuttua rahanpesuun. Veikkaus on rahanpesulain mukaan ilmoitusvelvollinen, ja tutkii väärinkäytösepäilyjä osana tätä velvollisuutta.

– Veikkauksella on menetelmät ja prosessit, joilla havaitsemme ja tunnistamme poikkeavia esimerkkitapauksessakin nostettuja tilanteita.

Lisäksi Veikkaus tekee rahanpesun estämiseksi ja selvittämiseksi vuosittain useita tuhansia ilmoituksia epäilyttävistä tapauksista Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle.

– Jälkiä jää ja koko ajan enemmän mitä pidemmälle pääsemme tunnistautumisessa, Kumpulainen kertoo.

Ilmoitus lähtee eteenpäin, jos pelien summa tai pelaajan saama voitto ylittää Veikkauksen määrittelemän kynnysarvon tai tapahtumaan liittyy jotain muuta epäilyttävää.

– Meidän velvoite on tehdä epäilyttävistä rahaliikenteestä rahanpesuilmoitus KRP:lle. Tätä voi tapahtua isommilla summilla kuin 2 000 euroa.

– Veikkaus, ja ymmärtääkseni muutkaan yritykset, eivät avaa valvonnan yksityiskohtaisia teknisiä ratkaisuja eikä kynnysarvoja, Kumpulainen kertoo.

Yle kysyi ilmoituksista KRP:ltä. Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskus ei anna julkisuuteen yksittäisiä ilmoitusvelvollisia koskevia tietoja, eli luvuissa on eri rahapeliyhteisöjen ilmoituksia.

Vuonna 2019 selvittelykeskukselle tehtiin 11 896 rahapelaamista koskevaa ilmoitusta, viime vuonna ilmoituksia tehtiin 11 551. Tänä vuonna ilmoituksia on tehty 9651.

KRP:n mukaan siitä, kuinka moni ilmoituksista johtaa esitutkintaan, syyteharkintaan tai tuomioistuimeen, ei ole kattavaa selvitystä.

Avuksi kuvallinen henkilöllisyystodistus?

Tällä hetkellä Veikkauksella ei ole suoraa keinoa puuttua jutun alussa kuvailtuun tilanteeseen.

Veikkauskortti ei ole kovin vahva tunnistautumiskeino. Kun Veikkaustiliä luo, tulee silloin tunnistautua pankkitunnuksilla. Sen jälkeen pelkkä Veikkauskortti riittää.

Voitaisiinko pelaamisen tunnistautumiseen käyttää jotain muuta kuin Veikkauskorttia, esimerkiksi kuvallista henkilöllisyystodistusta?

– Tällä hetkellä olemme lähteneet näin liikkeelle. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Meillä on valmius tehdä tarvittavia uudistuksia, Veikkauksen johtaja Jarmo Kumpulainen kertoo.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lisäys 12.102021 kello 8.54: Juttuun lisätty KRP:n tiedot rahapelaamista koskevista ilmoituksista.

Korjaus 14.10. kello 15.30: Jutusta poistettu virheellinen tieto, että Veikkauskortin avulla voisi pestä rahaa enintään 2000 euroa kuussa ja lisätty Jarmo Kumpulaisen kommentti asiaan. Lisäksi poistettu Vaasan yliopiston laskentatoimen ja rahoituksen professori Teija Laitisen laskelma, joka perustui virheelliseen tietoon.

Lue seuraavaksi:

Paloittelumurhaaja, huumekauppias ja poliisia pakoileva rahanpesuepäilty – salaisen veroparatiisiyhtiön perustaminen houkutti suomalaisrikollisia

Analyysi: Joku oligarkki pesee rahaa, miksi minä välittäisin? Tästä syystä rahanpesu koskettaa tavallisiakin ihmisiä

Suosittelemme sinulle