Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Koronapassin ikäraja nousemassa 16 vuoteen

Laki pyritään saamaan voimaan lauantaina. Koronapassia vaativat yökerhot voisivat olla heti auki ilman rajoituksia, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Markus Lohi (kesk.).

Koronatodistuksen voi ladata Omakannasta. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on kallistumassa siihen, että koronapassin ikäraja nostetaan 16 vuoteen hallituksen esittämästä 12 vuodesta. Ylen tietojen mukaan ikärajan nostamiselle löytyy tiistaina kokoontuvasta valiokunnasta laaja tuki.

Kaikkein nuorimmat halutaan jättää passin ulkopuolelle, koska sen lataaminen Omakannasta olisi heille omin päin hankalaa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on puhunut ikärajan nostamisen puolesta, koska 12-15-vuotiaat sairastuvat harvoin vakavasti.

Eduskunnan käsittelyssä oleva laki lähtee siitä, että passi olisi vaihtoehto rajoituksille.

Yritykset ja yhteisöt voisivat jatkaa toimintaansa ilman rajoituksia, jos ne vaativat asiakkailtaan koronapassia. Poikkeuksena olisi erityisen vakava koronatilanne, jolloin viranomaisella olisi yhä mahdollisuus rajoittaa toimintaa.

Passia voitaisiin vaatia esimerkiksi ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntapaikoissa, uimahalleissa ja museoissa.

Koronatodistuksen löytää Omakannasta, jos on saanut rokotussuojan, negatiivisen koronatestitodistuksen enintään 72 tunnin sisällätai on sairastanut koronavirustaudin.

Sen sijaan siihen, voiko yrittäjä ryhtyä vaatimaan asiakkailtaan koronapassia, vaikka voimassa ei olisikaan rajoituksia, ei nyt käsittelyssä oleva laki ota kantaa.

Yökerhot auki aamuyölle heti lauantaina?

Koronapassia koskeva lainsäädäntö on tarkoitus saada voimaan lauantaina. Kiire johtuu siitä, että samassa laissa säädetään rajojen uudistetuista terveysvaatimuksista, jotka ovat entuudestaan voimassa vain perjantaihin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo, että esimerkiksi pääkaupunkiseudun yökerhot voisivat olla heti lauantaina auki ilman aikarajoituksia, jos ne ryhtyvät vaatimaan asiakkailta koronapassia.

Lohi arvioi, että yrityksillä on kuitenkin vaihtelevat edellytykset koronapassin käyttöönottoon.

Tällä hetkellä ravintoloiden aukioloa, anniskelua ja asiakaspaikkojen määrää rajoitetaan (siirryt toiseen palveluun) Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa sekä Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla.

Matkailun avaamisesta ristivetoa

Samassa yhteydessä tartuntatautilakia muutetaan myös matkailun sääntöjen osalta.

Suomeen saapuvan pitäisi näyttää rajalla todistus kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista, hyväksytystä rokotussarjasta tai ennen Suomeen tuloa tehdystä koronatestistä.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on ristivetoa toisen testin vaatimuksesta. Arvostelijoiden mielestä toisesta testistä ei ole varsinaista hyötyä, koska sen tekemistä ei kunnolla valvota.

Matkustajat joutuvat käymään Suomessa koronatestissä 72–120 tuntia maahan saapumisen jälkeen, jos he ovat tulleet maahan koronatestin perusteella. Varsinkin elinkeinoelämä on arvostellut maahantulorajoitusten jatkamista, ja erityisesti vaatimusta toisesta testistä.

Valiokunnassa on käyty keskustelua myös siitä, pitäisikö Venäjän valtarokote Sputnik hyväksyä rajalla, jotta matkailijoiden ei tarvitsisi käydä testissä. Hallitus on kuitenkin halunnut odottaa sitä, että Euroopan lääkevirasto EMA ensin hyväksyy rokotteen.

Lue myös: THL:n mielestä Sputnikilla rokotettujen pitäisi päästä matkustamaan Suomeen ilman testejä – hallitus päätyi eri kannalle

Perustuslakivaliokunta hyväksyi koronapassin, mutta jätti auki, kuinka nuoret lapset voi velvoittaa käyttämään sitä – passi voi tulla käyttöön jo ensi viikolla

THL:n lausunto koronapassista paljasti ison näkemyseron hallituksen kanssa – nyt STM:n Kirsi Varhila kertoo, miksi THL:n näkökanta ohitettiin

Suosittelemme sinulle