Hyppää sisältöön

Poliisihallitus aloittaa selvityksen poliisin toiminnasta Elokapinan mielenilmauksessa

Poliisihallitus kertoo seuranneensa asiasta käytyä keskustelua ja ottavansa asian oma-aloitteisena sisäisenä laillisuusvalvonta-asiana selvitettäväkseen.

Elokapinan mielenosoittajia valtioneuvoston edessä.
Kuva: Petteri Bülow / Yle
Vesa Marttinen,
Saara Hirvonen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisihallitus aloittaa selvityksen Elokapinan viime perjantain mielenosoitukseen liittyvistä tapahtumista.

Poliisi otti kiinni 52 henkilöä perjantaina Valtioneuvoston linnan sisäänkäynnillä tapahtuneessa mielenosoituksessa.

Mielenosoittajien toimia tutkitaan rikosnimikkeillä kokouksen estäminen, niskoittelu poliisia vastaan sekä törkeä julkisrauhan rikkominen. Erityisesti rikosnimike törkeä julkisrauhan rikkominen on herättänyt vilkasta keskustelua ja kriittikkiä poliisin toimien oikeasuhtaisuudesta.

Helsingin poliisi ehti jo aiemmin myöntää arvioineensa mielenosoituksen aiheuttaman turvallisuusuhan väärin ja epäonnistuneensa tapahtumiin liittyvässä viestinnässä.

Poliisihallitus kertoo tiedotteessa seuranneensa asiasta käytyä keskustelua ja ottavansa asian oma-aloitteisena sisäisenä laillisuusvalvonta-asiana selvitettäväkseen.

Helsingin poliisilaitokselle on lähetetty asiaa koskeva selvityspyyntö.

Kun Helsingin poliisilaitos antaa aikanaan pyydetyn selvityksen, Poliisihallitus arvioi asian ja antaa siitä kirjallisen ratkaisun.

Ohisalo: Sisäministeriö pyytänyt Poliisihallitusta selvittämään

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo STT:lle sähköpostitse, että sisäministeriö on pyytänyt Poliisihallitusta selvittämään Helsingin poliisin toimintaa. Ohisalon mukaan sisäministeriön poliisiosasto on aloittanut asiassa myös laillisuusvalvontatoimet.

Ministeri kertoo pitävänsä tärkeänä, että poliisi pyrkii viestinnässään ja tilannekuvassaan mahdollisimman neutraaliin tyyliin, koska tällä vältetään mielikuvat, että poliisi olisi ottanut tilanteissa puolensa.

– Poliisi on myöntänyt tehneensä uhka-arviossaan virheen ja epäonnistuneensa asiaa koskevassa viestinnässä. Pidän tätä poliisilta tärkeänä, että virheet myönnetään ja niistä otetaan opiksi, Ohisalo kommentoi sähköpostitse.

Elokapinan mielenosoittajat osoittivat mieltään Valtioneuvoston linnan pääovien portailla ja takaoven edustalla perjantaina päivällä. Osa mielenosoittajista oli lukittautunut kiinni toisiinsa esimerkiksi putkien avulla.

Elokapina ei ollut tehnyt mielenosoituksesta ennakkoilmoitusta poliisille. Helsingin poliisin tiedottaminen asiasta on herättänyt kritiikkiä. Poliisi esimerkiksi tviittasi perjantaina, ettei se hyväksy valtionjohtoon vaikuttamista.

Ministeriön poliisiosasto tietoinen Poliisihallituksen selvityksestä

Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Tomi Vuoren mukaan kyseessä on ihan normaaliprosessi tällaisissa tilanteissa, joissa julkisuudessa on esitetty monenlaisia väitteitä.

– On odotettavissa, että ne johtavat kanteluprosesseihin. Selvittelyjä voidaan aloittaa myös omatoimisesti, kuten tässä. Kanteluita voi tulla joko sisäministeriön poliisiosastolle, Poliisihallitukseen tai esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehelle, Vuori sanoo.

Vuori kertoo, että tällaisissa tilanteissa yleensä sovitaan, kuka asian pääasiallisesti selvittää.

Vuoren mukaan ei ole tarkoitus tehdä päällekkäistä työtä. Poliisihallitus on alkanut omatoimisesti tutkia hallinnonalansa toimia ja ministeriö sitten valvoo Poliisihallinnon toimia eli lainmukaisuutta.

– Kuulin poliisiylijohtajalta, että he ovat jo aamulla tehneet päätöksen käynnistää selvittelyn perjantain poliisitoimista. Tähän ei liity mitään dramatiikkaa, Poliisihallituksen toiminta on täysin asiallista. Me seuraamme nyt tilannetta.

Lue myös:

Oikeusoppinut: "Törkeä julkisrauhan rikkominen on raflaava rikosnimike" – poliisi vahvistaa pidättäneensä yhden Elokapinan mielenosoittajan

Suosittelemme sinulle