Hyppää sisältöön

Osa opiskelijoista halusi yliopiston vessoista sukupuolineutraaleja, mutta toiset vastustivat: nyt vessoja on neljänlaisia, ja tutkijasta määrä on hyvä

Tasa-arvolain muutos näkyy kaikkialla yhteiskunnassa, mutta yhdessä asiassa se kiteytyy: keskustelussa siitä, pitäisikö vessojen olla sukupuolineutraaleja vai tarvitaanko sukupuolille omansa.

Oulun yliopiston Unisex-vessat
Oulun yliopistolla on sekä sukupuolineutraaleja että sukupuolitettuja vessoja. Video: Paulus Markkula / Yle

Yhä useammin julkisessa tilassa tulee vastaan wc, joka on tarkoitettu kaikille, sukupuoleen katsomatta.

Sukupuolineutraalit unisex-vessat yleistyvät sitä mukaa, kun vanhoja tiloja remontoidaan ja uusia rakennetaan.

Taustalla on tasa-arvolain muutos vuodelta 2015. Sen on tarkoitus estää sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää.

Yliopistotutkija Mervi Heikkinen Oulun yliopiston sukupuolentutkimuksesta sanoo, että tasa-arvolain muutos heijastuu kaikkialle yhteiskunnassa, mutta se on yhtäältä kulminoitunut vessakeskusteluksi.

– Se on konkreettinen asia, jota ei ole kuitenkaan helppo ratkaista nopeasti. Tarvitaan eri osapuolien kuuntelua ja keskinäistä kunnioitusta ratkaisujen löytämiseksi.

  • Vessojen sukupuolineutraalius on puhuttanut Oulun yliopistolla, jossa päädyttiin keskustelun jälkeen neljänlaisiin wc-tiloihin. Katso videolta, mitä opiskelijat sukupuolineutraaleista vessoista ajattelevat.

Heikkisen mukaan vessakeskustelussa sukupuoli tuntuu olevan kiveen hakattu. Puhutaan naistenhuoneesta ja miestenhuoneesta, mutta tilanne on hankala henkilöille, jotka eivät koe olevansa kumpaakaan sukupuolta tai koe voivansa käyttää kumpaakaan tilaa.

Oodin vessoista tuli puheenaihe

Toisaalta myös unisex-vessat herättävät vastustusta. Tämä näkyy esimerkiksi netin keskustelupalstoilla ja palautteessa, jota vessojen käyttäjät antavat.

Erityisen paljon keskustelua on käyty Helsingin pääkirjaston Oodin unisex-vessoista. Oodi valmistui vuonna 2018, ja sen kellarikerroksessa sijaitsee iso sukupuolineutraali wc-maailma.

Nettikeskusteluissa yhteisvessoja pidetään esimerkiksi epäsiisteinä ja turvattomina. Osa naisista kertoo käyttävänsä aulallisia wc-tiloja myös vaatteiden vaihtoon ja meikkaamiseen, eikä toisen sukupuolen läsnäoloa katsota silloin hyvällä.

Oodin johtajan Anna-Maria Soininvaaran mukaan kirjastolle palautetta ei ole enää viime aikoina tullut. Toki korona-aikana vessat eivät olleet käytössäkään.

Soininvaara ymmärtää turvallisuushuolen kakkos- ja kolmoskerrosten pienten yhteisvessojen osalta, mutta pohjakerroksen wc-maailma on niin iso, että siellä tuskin kukaan on yksin, vaan muut käyttäjät tuovat turvaa.

Joka kerroksesta löytyy myös yhden hengen käyttöön tarkoitettuja vessoja, jos yhteinen käsienpesutila pelottaa.

– Ehkä tähän on nyt myös opittu. Sen sijaan erillisiä naisten ja miesten vessoja meille ei ole tulossa. Tämä periaate edistää yhdenvertaisuutta ja suojelee tiettyjä käyttäjiä.

TAYSissa yhteisvessojen käyttö ei onnistunut

Tampereen yliopistollisen sairaalan uusi pääaula avattiin vuonna 2019. Tilan unisex-vessojen oli tarkoitus palvella kaikkia. Toisin kuitenkin kävi.

Aulallisista yhteisvessoista tuli käyttäjiltä niin paljon negatiivista palautetta, että tilat päätettiin muuttaa perinteisiksi miesten ja naisten vessoiksi.

TAYSin palvelupäällikkö Niina Isotalo kertoo, että palautteita tuli kymmeniä.

– Asiakkaita hämmensi se, että wc-tilat ovat yhteiskäyttöisiä. Yhteiskäyttöisiä wc-tiloja ei koettu mielekkäiksi, vaan esimerkiksi kysyttiin, löytyykö sairaalasta perinteisiä wc-tiloja.

Sairaalan suunnittelusta vastannut arkkitehti Niina Rissanen kertoo, että wc-tilat suunniteltiin niin, että ne olisivat kenen tahansa käytettävissä. Vessojen varustelu on yhtenäinen, niissä ei ole esimerkiksi urinaaleja, joten tilat ovat joustavasti muutettavissa.

Rissanen sanoo, että vessojen käyttäjille täytyy olla vaihtoehtoja. Erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset on otettava huomioon, ja se voi osaltaan olla hidaste muutokselle, että kaikista wc-tiloista tulisi sukupuolineutraaleja.

Rissasen edustama arkkitehtitoimisto vastaa myös Oulun uuden sairaalan suunnittelemisesta.

Pääsuunnittelija Toni Väisänen kertoo, että TAYSin kokemukset on huomioitu ja OYSin aulatilojen vessojen merkintää pohditaan.

– Sairaalaan on tulossa erilaisia wc- ja pukuhuonetiloja, jotka sopivat kaikille käyttäjille. Esimerkiksi esteettömät wc:t toimivat monenlaisten käyttäjien tarpeisiin.

Väisänen arvelee, että sairaaloiden sijaan aulalliset yhteisvessat voivat toimia paremmin esimerkiksi ravintoloissa ja kirjastoissa, sillä sairaaloissa tilojen käyttäjät ovat hyvin monenlaisia ja tarpeita on erilaisia.

Opiskelijat halusivat sukupuolineutraalit vessat, mutta myös vastustivat niitä

Oulun yliopistossa vessojen merkintöjä alettiin muuttaa sukupuolineutraaleiksi opiskelijoiden toiveesta vuonna 2019, kertoo Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija Sanna Kangasniemi.

Sukupuolineutraaleiksi tiloiksi on muutettu yliopiston käytävillä sijaitsevat yksittäiset vessat. Sen sijaan aulalliset wc-tilat haluttiin pitää sukupuolitettuina, Kangasniemi sanoo.

– Opiskelijoilta tuli viestejä, joissa he toivoivat, ettei kaikkia vessoja muutettaisi. Yksittäisten vessatilojen muuttamista sukupuolineutraaleiksi ei kuitenkaan vastustettu.

Kangasniemen mukaan palaute oli odotettua, mutta viestien iso määrä oli yllätys.

Nyt Oulun yliopistolta löytyy miesten vessoja, naisten vessoja, sukupuolineutraaleja vessoja ja esteettömiä vessoja.

Tutkija Mervi Heikkisen mielestä suurissa julkisissa tiloissa voisi hyvinkin löytyä neljä eri käyttäjäryhmälle tarkoitettua vessaa. Vessojen käyttäjäryhmien määrittelyn tarve voi muuttua ajan myötä tai myös tapahtumakohtaisesti.

Heikkinen ei kannata kaikkien vessojen muuttamista sukupuolineutraaliksi, vaikka monissa kodeissa sellainen voikin toimia hyvin.

– Saniteettitilan tulisi löytyä kaikille, mutta myös julkisessa vessassa käynnin pitäisi tuntua turvalliselta.

Heikkisen mukaan yhteisvessoja eivät karta vain naiset, vaan niiden käyttö voi tuntua kiusalliselta esimerkiksi myös monien teinipoikien mielestä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 13. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

"Pitäisikö eri uskontoryhmillekin olla omat wc:t?" Sateenkaariväelle ollaan valmiita järjestämään yliopistoihin vessoja, mutta asenteiden kanssa on tekemistä

Sukupuolineutraali wc sai oman merkkinsä

Suosittelemme sinulle