Hyppää sisältöön

Pula ammattitaitoisesta työvoimasta jarruttaa raumalaisen ketjuvalmistajan kasvusuunnitelmia

Suuria ketjuja teollisuuden tarpeisiin valmistava FB Ketju palkkaisi heti lisää työvoimaa, jos sellaista vain olisi saatavilla. Olemassa olevasta työvoimapulasta huolimatta yrityksellä on odotuksia kasvun suhteen.

FB Ketjun toimitilat Raumalla
Kuva: Tapio Termonen / Yle
Tapio Termonen

Rauman Lapissa toimiva FB Ketju valmistaa ketjuja, jotka ovat poikkeuksellisen suuria. Yhden metrin mittainen ketju voi painaa enimmillään jopa 200 kiloa. Tämän kokoluokan ketjuja tarvitaan esimerkiksi sahoilla, voimalaitoksissa ja kaivoksilla. Yrityksen toimitusjohtaja Mika Suomi sanoo, että kauppa käy hyvin.

– Meidän on todella hyvätilauskanta. Kunhan vain saataisiin tuotettua niin paljon kuin ketjuja menesi, Suomi sanoo.

Työvoiman perässä Säkylästä Raumalle

FB ketju muutti muutama vuosi sitten Säkylän Köyliöstä Rauman Lappiin. Yhtenä syynä oli se, että Lapista löytyivät tarkoituksenmukaisemmat tilat. Toinen syy oli se, että Köyliöön ei löytynyt riittävästi työvoimaa.

Muutto helpotti yhtiön rekrytointia, mutta nyt tilanne on taas samanlainen. Metallialan ammattilaisille on kova kysyntä ja ammattitaitoisen työntekijän löytäminen on vaikeaa monille muillekin alan yrityksille.

– Esimerkiksi kokoonpanossa on pulaa hitsareista ja se jarruttaa tuotantoa, Mika Suomi sanoo.

Lisää maata tehtaan vierestä

Työvoimapulasta huolimatta FB Ketju on hankkinut lisää maata Rauman kaupungilta. Ensisijaisena tarkoituksena on saada varastointitilat kuntoon, mutta muitakin suunnitelmia on.

Yrityksen tuotteista noin 75 prosentti menee vientiin. Globaaleilla markkinoilla on kuitenkin kysyntää ja FB Ketjun osuus kokonaisuudesta on pieni. Kasvupotentiaalia nähdään muun muassa Venäjällä.

– Siellä on suuria tehtaita ja hankkeita. Tämän tyyppiset ketjut on siellä kovassa käytössä. Mutta myös toiseen suuntaan eli länteen päin pitää katsoa, Suomi sanoo.

Korjaus 12.10. klo 9.11 Korjattu Euran Köyliö Säkylän Köyliöksi

Suosittelemme sinulle