Hyppää sisältöön

Huuhkajilla pakkovoitto: Ukraina-tappiossa pelisuunnitelma petti pahasti – nyt avauskokoonpanossa asiantuntijan kaipaamia muutoksia

Huuhkajat kohtaa Kazakstanin vieraskentällä kello 17 alkavassa ottelussa. Vain voitto kelpaa, mutta helpolla se ei irtoa, sillä Kazakstan on osoittanut MM-karsinnoissa vaarallisuutensa.

Huuhkajien pelaajat riemuitsivat, kun Kazakstan oli kaatunut Olympiastadionilla syyskuussa. Nyt saman pitää toistua Nur-Sultanissa tai MM-unelma voidaan haudata. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kärsi lauantai-iltana kirvelevän, mutta pelitapahtumiin nähden oikeutetun tappion Ukrainaa vastaan. Tappion myötä Huuhkajien mahdollisuudet ensi vuoden MM-kisoihin heikkenivät rajusti.

Ovi ei ole vielä lukossa. Tänään tiistaina kello 17 käynnistyvässä vierasottelussa Huuhkajien on pakko voittaa lohkon jumbo Kazakstan pitääkseen toiveet elossa.

MM-karsintalohko päättyy Suomen osalta marraskuussa vierasottelulla Bosnia-Hertsegovinaa ja kotiottelulla Ranskaa vastaan. Lohkovoittaja etenee Qatarin MM-kisoihin ja lohkokakkonen pääsee jatkokarsintoihin.

D-lohkossa pelataan tiistaina ottelut Kazakstan–Suomi ja Ukraina–Bosnia-Hertsegovina.

Suomi sortui lauantain ottelun ensimmäisellä jaksolla kohtalokkaisiin virheisiin, joista viime kesän EM-kisoissa puolivälieriin edennyt Ukraina rankaisi armotta. Ukrainalla oli paikkoja useampaankin osumaan. Vieraat menivät johtoon jo neljännellä peliminuutilla Andri Jarmolenkon kaukolaukauksella, ja Ukrainan voittolukemiksi 2–1 sivalsi Roman Jaremtshuk avopaikasta maalin edustalta 34. peliminuutilla, vain viisi minuuttia Teemu Pukin tasoituksen jälkeen.

Sen lisäksi, ettei Suomi päässyt parhaaseen lentoonsa elintärkeässä karsintaottelussa Ukrainaa vastaan, ei joukkuetta mairittele myöskään hieman pidemmän ajan tilasto. Vuoden 2021 aikana Huuhkajat on pelannut 12 ottelua, joista se on voittanut vain kaksi: EM-kisojen dramaattisen Tanska-ottelun sekä syyskuun alussa kotikentällä Kazakstanin MM-karsinnassa. Otteluista kolme on päättynyt tasan ja seitsemän tappioon.

Toki esimerkiksi kevään ja alkukesän kolmessa harjoitusottelussa ei tuloksilla ollut sinänsä merkitystä, kun pelaajia kierrätettiin ja kokeiltiin EM-kisat kiikarissa.

– Ei ihan normaali vuosi, mutta on totta, että sellainen nousujohteisuus puuttuu tällä hetkellä maajoukkueesta. Nyt tarvittaisiin uutta nostetta, toteaa Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen.

Huuhkajien pelaajat kiittivät Olympiastadionille lauantaina saapuneita lähes 30 000:ta katsojaa. Pettymys tulokseen paistoi kasvoilta. Kuva: Lehtikuva

Ukrainaa vastaan rohkeus kostautui

Jos taas katsotaan vain tappiollista Ukraina-ottelua, näkee Huttunen, että Suomen puolustusvirheet johtuivat ennen kaikkea pelisuunnitelman epäonnistumisesta. Suomi lähti otteluun tavallista rohkeammalla prässillä, "näyttämään isännän otteet", kuten päävalmentaja Markku Kanerva pelin jälkeen sanoi.

– Kun joukkue on tasapainossa ja peli kulkee, tulee vähemmän virheitä. Joukkue ei lauantaina ollut sillä tavalla tiivis ja yhtenäinen, mitä se on parhaimmillaan ollut viime vuosien hyvissä kotipeleissä, ja virheet ovat silloin olleet minimissä. Nyt pelaajien etäisyydet venyivät, eikä joukkue ollut tasapainossa, Huttunen tuumaa.

– Voisi sanoa, että ensimmäinen puoliaika oli Suomelta vaikein vuosiin. Kyllä ne virheet ovat yleensä merkki siitä, ettei pelitapa sillä hetkellä toimi.

Suomen korkea prässi ei ollut yhtenäinen, vaan Ukraina avasi sen luvattoman helposti. Kanerva oli joutunut pähkäilemään Suomen kokoonpanoa tavallistakin enemmän, kun muun muassa vahvasti viimeisen vuoden aikana avauskokoonpanoon murtautunut toppari Daniel O'Shaughnessy sekä kokeneet keskikenttämiehet Tim Sparv ja Rasmus Schüller olivat sivussa. Keskikentän puolustavassa roolissa aloitti Thomas Lam, topparikolmikkona Joona Toivio, Paulus Arajuuri ja Leo Väisänen.

Thomas Lam (vas.) ei lauantaina pystynyt täysin täyttämään Rasmus Schüllerin tai Tim Sparvin saappaita, mutta hän joutui myös Suomen pelisuunnitelman "uhriksi". Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Huttusen mielestä topparit (Toivio, Arajuuri ja Väisänen) tuntevat toisensa ja ovat pelanneet riittävästi yhdessä. Wing-backeina aloittivat Nikolai Alho ja Jukka Raitala.

– Enemmän kysymysmerkkejä oli keskikentän koostumuksessa. Se ei ehkä toiminut, kuten toivottiin, mutta pitää huomioida, että paine tuli keskikentän keskustaan ja puolustuslinjaan, koska koko joukkueen prässipeli ei toiminut. Yksittäiset pelaajat joutuivat vähän kärsijän osuuteen, eikä Lam varsinaisesti epäonnistunut, vaan joutui epäkiitolliseen asemaan joukkueen pelitavassa, Huttunen pohtii.

Kiusaaja-Kazakstan

Nyt Suomi kohtaa Kazakstanin, joka on karsinnoissa yhä ilman voittoa. Joukkue on kuitenkin ottanut D-lohkossa kiusaajan roolin, kun se on pelannut kahdesti tasan Ukrainaa vastaan ja kerran Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Lisäksi Kazakstan on hävinnyt Ranskalle, Suomelle ja viimeksi lauantaina Bosnia-Hertsegovinalle.

Kun Suomi ja Kazakstan kohtasivat syyskuun alussa Olympiastadionilla, riitti Huuhkajille voittoon Joel Pohjanpalon maailmanluokan puskuosuma tunnin pelaamisen jälkeen.

Joel Pohjanpalo (oik.) puski Suomen voittoon Kazakstanista, kun pelattiin Helsingissä 4. syyskuuta. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Tiistaina pelataan Astana-areenalla, ja alustana on tekonurmi.

– Voitto ei tule helpolla, sillä Kazakstan on ottanut hyviä tasapelejä ja on kotikentällään hankala vastus, Huttunen vannoo.

Huttunen kuvailee Kazakstania Ukrainan kaltaiseksi joukkueeksi, mutta pelaajien laatu ei ole yhtä kovaa. Vaikka Kazakstan ei lähtökohtaisesti Ukrainan laadulle pärjääkään, on todennäköistä, että Suomi aloittaa Nur-Sultanissa selvästi lauantaita varovaisemmalla taktiikalla.

– Kaikki lähtee puolustuksen kautta. Jos vieraskentällä päästää maalin, on vaikea nousta. Varmaankin lähtökohta on, ettei sellaista kokoaikaista, korkeaa prässiä nähdä. Sillä otetaan tavallaan Kazakstaninkin aseita pois, sillä he ovat vaarallisia suunnanmuutoksissa, ja heillä riittää juoksuvoimaa ja taitoa, Huttunen uskoo.

Nissilä toisi keskikentälle luovuutta

Schüller on pelikieltonsa kärsinyt, joten Djurgårdenin pelaaja nähtäneen taas avauskokoonpanossa. Lisäksi Huttunen haluaisi nähdä avauskokoonpanossa KuPSin Urho Nissilän.

– Nissilä on pelannut niin hyvin nämä viime maaottelut. Hän toisi luovuutta keskialueelle, hän on riittävän nopea ja ajatus toimii. Lisäksi tekonurmi suosii tuollaista kevytrakenteista pelaajaa, joten uskon, että "Upille" olisi loistava näytönpaikka. Lisäksi tulee mieleen tietysti Onni Valakari, mutta todennäköisesti Nissilä ja Valakari eivät molemmat ole avauksessa.

– Lisäksi miettisin hyökkäysparia (Pukki ja Pohjanpalo), että avaavatko molemmat, vai onko esimerkiksi vain Pukki ja sitten Robin Lod siinä taustalla.

Myös puolustuslinjassa nähdään varmuudella ainakin yksi muutos, kun oikeana wing-backina lauantaina pelannut Nikolai Alho on sivussa loukkaantumisen takia.

Urho Nissilä on tullut vakuuttavasti maajoukkuekuvioihin. Ensimmäisen A-maaottelunsa 25-vuotias kuopiolainen pelasi syyskuussa Walesia vastaan ja MM-karsinnassa Ranskan vieraana hän oli jo avauskokoonpanossa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Yksi jo klassisista pohdinnoista ennen Huuhkajien kamppailuita on se, nähdäänkö neljän puolustajan linja vai viiden puolustajan linja. Tai paremminkin, pelataanko kahdella vai kolmella topparilla. Viime ajat Kanerva on luottanut vankasti jälkimmäiseen.

– Yllättävän vähän on nähty sitä neljän alakertaa, vaikka Kanervan alkuvuodet mentiin sillä ja tehtiin hyvää tulosta. Kun jossain vaiheessa siirryttiin kolmeen toppariin, on ollut aika vähissä neljän linjan pelit.

Huttunen uskoo, että valmennus tekee ratkaisut sillä perusteella, kuinka käytettävissä olevista pelaajista saadaan paras irti. Toisaalta esimerkiksi Teemu Pukki ja Robin Lod muodostivat tuhoisan parin voitokkaissa EM-karsinnoissa, kun Suomi pelasi neljän puolustuslinjalla ja Lod sai roolin keskikentän laidalta tai Pukin alapuolella hyökkäyksessä.

Toki puolustuslinjan muodostaminen on vain osa taktiikkaa.

– Sen jälkeenhän on vielä auki, miten hyökkäys ja keskikenttä muodostetaan. Suomi ja Ukraina pelasivat molemmat viiden puolustuslinjalla, mutta Ukrainalla oli kaksi puolustavaa keskikenttää ja kolme hyökkääjää, kun taas Suomella oli toisin päin.

Suomen avauskokoonpano:

Lukas Hradecky (mv)

Nicholas Hämäläinen – Leo Väisänen – Robert Ivanov – Albin Granlund

Urho Nissilä – Rasmus Schüller – Glen Kamara – Robin Lod

Joel Pohjanpalo – Teemu Pukki

Suomen ja Kazakstanin kamppailu kuullaan suorana Yle Puheella kello 16.45 alkaen.

Juttua päivitetty kello 16.23: Lisätty Huuhkajien avauskokoonpano.

Lue lisää:

Palloliiton Ari Lahti: Markku Kanervan mahdollista jatkopestiä pohdittaneen vasta ensi syksynä

Kommentti: Huuhkajien MM-kisajuna suistui raiteiltaan – Olympiastadionin jättiyleisö näki kentällä harvinaisia virheitä

Huuhkajat on voittanut tänä vuonna vain kaksi ottelua – kritiikkiä saanut Markku Kanerva vitsaili asemastaan: "Vielä on sama päävalmentaja"

Kommentti: Olympiastadionin remonttiin upotettiin järkyttävästi yli 300 miljoonaa euroa, mutta tuskastuttavat ongelmat ovat edelleen samat

Miksi Huuhkajat teki näin karmean virheen tärkeällä hetkellä MM-karsinnoissa? Markku Kanerva selittää: "Se vähän yllätti kaikki"

Huuhkajien takaa-ajo jäi torsoksi – Ukraina aiheutti kolauksen MM-haaveille: "Enemmän piti tästä ottelusta saada"

Suosittelemme sinulle