Hyppää sisältöön

OAMK aloitti hyvinvointikokeilun yli sadalle opiskelijalle – opintoasioita ja jaksamista pohditaan massaluentojen sijaan pienryhmissä

Pienryhmissä saadaan esimerkiksi koko opiskelijaryhmän tapaamisia paremmin puhe kulkemaan, ja samalla opiskelijat saavat toisiltaan vertaistukea.

Tradenomiopiskelija Sonja Valtonen (vas.) on jo osallistunut uudenlaisiin pienryhmäkokoontumisiin ja kokee ne hyödyllisinä. Valtakunnallisen OHJY-hankkeen projektipäälliikö Leea Naamanka kertoo, että vertaistukiratkaisuja opiskelijoille on kehittämässä kaikkiaan 11 tahoa ympäri Suomea, Kuva: Hanna Holopainen / Yle

Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä halutaan lisätä vertaistoiminnan kautta. Nyt Oulun ammattikorkeakoulussa (OAMK) kokeillaan pieniä vertaisryhmiä opiskelijoiden opintien tukemiseen.

Lähes 120 tradenomiopiskelijaa on mukana kokeilussa, jossa pienryhmissä keskustellaan opinnoista ja hyvinvoinnista etäyhteyden välityksellä noin kuukauden välein.

– Pienryhmissä saadaan esimerkiksi koko opiskelijaryhmän tapaamisia paremmin puhe kulkemaan, ja samalla opiskelijat saavat toisiltaan vertaistukea, sanoo osaa pienryhmistä vetävä lehtori Sanna Rönkkö.

Terwa-akatemian ensimmäisen vuoden opiskelija Sonja Valtonen on ollut tyytyväinen OAMKin study group pienryhmä-tutorointiin. Varsinkin opintojen aloittamiseen liittyvät yksityiskohdat ovat tulleet niissä selkeästi esille.

– Tuntui, että on vähän hukassa. Mille kursseille pitää hakea ja miten homma lähtee sujumaan? Sieltä tuli aika hyvin juuri näitä asioita. Varmasti jatkossa tulee asioita, jotka liittyvät myös omaan ja muiden hyvinvointiin, Valtonen pohtii.

Oulun ammattikorkeakoulun kokeilu on osa valtakunnallista korkeakouluopiskelijoiden hyvinvoinnin suurhanketta, jossa halutaan lisätä opiskelijoiden yhteisöllisyyttä eri keinoilla.

Ohjauksella hyvinvointia -hankkeessa kehitteillä on myös esimerkiksi kaikille Suomen korkeakouluopiskelijoille suunnattu elämänhallinnan ja hyvinvoinnin verkkokurssi.

Vuonna 2023 päättyvän hankkeen projektijohto on Oulussa Diakonia-ammattikorkeakoulussa (DIAK). DIAKin ja sen opiskelijakunnan sekä OAMKin lisäksi Oulusta mukana on Oulun yliopisto.

Kaikkiaan 11 toimijan hankkkeelle on myönnetty koko maahan yli 800 000 euroa valtion tukea.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle