Hyppää sisältöön

21-vuotias Helmarit-puolustaja nautti historiallisesta derby-tunnelmasta Tukholman paikalliskohtaamisessa: "Tämä on alku jollekin hienolle"

Eva Nyström uskoo, että myös Suomessa voidaan kokea Ruotsin naisten jalkapalloliigan kaltaista kannattajakulttuuria. Hänen mukaansa naisten jalkapallo kehittyy koko ajan ja peleissä on painetta, joka tarjoaa viihdettä miesten joukkueiden tavalla.

Eva Nyström puskee palloa
21-vuotias Eva Nyström on vakiinnuttanut asemansa keskikenttäpelaajana Hammarby'ssa. Kuva: All Over Press Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press
Iida Hakala
Avaa Yle-sovelluksessa

Hammarbyn ja AIK:n välisessä paikalliskohtaamisessa murskattiin sunnuntaina Ruotsin naisten jalkapalloliigan katsojaennätys, kun lehtereille saapui peräti 18 537 katsojaa. Aiempi ennätys, 9 413 katsojaa, oli 13 vuoden takaa, kun Linköping kohtasi Umeån.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Eva Nyström pelasi ottelussa Hammarbyn topparina. Nystömin mukaan 18 000 katsojan edessä pelaaminen edessä oli jännittävää ja mahtavaa.

– Yksi mahtavimmista kokemuksista, mitä voi Pohjoismaissa kokea. Tähän asti se on koskenut lähinnä miesjoukkueita, Nyström kertoo Yle Sportenille.

Sunnuntaina oli naisten vuoro.

– Se oli ottelu, jota olimme odottaneet pitkään. Tietenkin se jännitti, koska emme ole tottuneet pelaamaan niin suuren yleisön edessä. Mutta samaan aikaan se oli todella hienoa. Varsinkin kun voitimme, hän lisää.

“Halusin todella antaa kaikkeni”

– Mielestäni hallitsimme hyvin koko ottelua. Lukuun ottamatta ehkä kymmentä minuuttia pelistä. Muuten meillä oli hyvä ote peliin, luotiin tilanteita ja pidimme vastustajan loitolla uhkaavissa tilanteissa.

Ottelu päättyi Hammarbyn 4–1-voittoon. Kentällä nähtiin myös muita suomalaispelaajia. Hammarbyn maalilla pelasi Anna Tamminen. AIK:lla avauksessa olivat suomalaisista maalivahti Milla-Maj Majasaari ja kenttäpelaajista Emma Santamäki, Jenny Danielsson sekä Kaisa Collin. AIK:n päävalmentajana toimi Maiju Ruotsalainen.

– Tuntui, että saimme yleisön tuesta paljon energiaa koko 90 minuutin ajan. Halusin todella antaa kaikkeni.

Ennen kaikkea Nyström uskoo, että huikea yleisömäärä ei ollut kertaluonteinen tapahtuma.

– Tämä on alku jollekin hienolle, hän kertoo päättäväisenä.

– Naisten jalkapallo kehittyy koko ajan, ja mielestäni tämä osoittaa, että meidät pitäisi nähdä samalla linjalla miesten kanssa. Mekin voimme houkutella yleisöä ja tarjota viihdyttäviä otteluita.

Eva Nyström katsoo kameraan pelikentällä vihreässä paidassaan.
Eva Nyström sai viime syksynä ensimmäisen kutsunsa Helmareiden A-maajoukkueeseen. Kuva: All Over Press Kuva: SPA | Swedish Press Agency

Suomi on edelleen jäljessä

Nyströmin mukaan seuran miesten joukkue on edelleen yleisömagneetti, mutta ei ole huono askel, että fanit alkavat käydä myös naisten otteluissa.

– Kestää muutaman vuoden, että kannattajakulttuuri on sama Suomessa. Mielestäni on kuitenkin mahdollista kokea vastaavaa Kansallisessa liigassa, entinen PK-35-pelaaja sanoo.

Isomman kannattajakulttuurin lisäksi Nyström on innoissaan Hammarbyn pelitavasta ja valmennuksesta.

– Peleissä on painetta, joka vetoaa minuun. Parhaat ominaisuuteni ovat pelinlukutaito ja syötöt. Täällä on minulle hyvä ympäristö kehittyä.

– Ruotsissa taso on korkeampi. Kaikessa on oltava nopeampi ja mielestäni siinä olen kehittynyt.

Paikka Mestarien liigassa on vielä mahdollinen

Hammarby on sarjataulukossa viidentenä. Ero kolmantena olevaan Eskilstuna Unitediin on neljä pistettä. Liigassa kolmanneksi sijoittuminen toisi ensi kaudelle paikan Mestarien liigassa.

– Meillä on vielä mahdollisuus ottaa se paikka, Nyström sanoo.

Henkilökohtaisia tavoitteita nuori jalkapalloilija ei ole juurikaan asettanut.

– En ole ajatellut sellaisia, hän naurahtaa.

– Otan yhden ottelun kerrallaan ja sitten näemme, kuinka pitkälle sillä mennään.

Lue myös:

Ruotsin naisten pääsarjassa tehdään tänään yleisöennätys – väkeä enemmän kuin Stadin derbyissä koskaan: "Onhan se ihan uskomatonta"

Katso tunteikkaat kuvat ja videot: Ruotsin naisten jalkapalloliigassa murskattiin yleisöennätys – suomalaispelaajia vilisi kentällä

Suosittelemme sinulle