Hyppää sisältöön

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtokunta tukee kohun keskelle joutunutta pääjohtajaansa

Kristalina Georgieva puhui lehdistötilaisuudessa Berliinissä elokuussa.
Kuva: Clemens Bilan / EPA
Markus Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 24-henkinen johtokunta on päättänyt tukea IMF:n pääjohtajaa Kristalina Georgievaa viikonlopun yli kestäneiden neuvottelujen jälkeen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Reutersin lähteiden mukaan johtokunta tulee julkaisemaan lausunnon, jossa se kertoo tukevansa nykyistä pääjohtajaa.

Johtokunta on käynyt läpi syytökset, joiden mukaan Georgieva taipui Kiinan painostukseen ja paransi maan sijoitusta vuosittaisen talousraportin luokittelussa viime vuosikymmenen lopulla, jolloin hän toimi Maailmanpankin kakkosjohtajana.

Reutersin mukaan Euroopan maat Ranskan johdolla halusivat Georgievan toimivan kautensa loppuun, kun taas Yhdysvallat ja Japani vaativat asian läpikotaista tarkastelua. Uutissivusto Bloombergin mukaan Yhdysvallat on ilmoittanut, että se ei tule vaatimaan Georgievan eroa.

IMF:n johtokunnassa on myös suomalainen Mika Pösö. Hän edustaa johtokunnassa Pohjoismaita ja Baltiaa.

Georgieva on kiistänyt syytökset useaan otteeseen. Maailmanpankki on myös ilmoittanut, ettei kyseistä raporttia tulla enää julkaisemaan.

Selvityksen mukaan Kiina painosti Georgievaa

Maailmanpankin eettinen komitea päätti tämän vuoden tammikuussa aloittaa sisäisen selvityksen Doing Business -raportin tekotavasta.

Syynä oli se, että pankin sisältä oli kantautunut tietoja ja valituksia johdon piiristä tulleesta painostuksesta. Raportin laatijat kuvasivat painostusta pelottavaksi.

Selvitystä alkoi tehdä yhdysvaltalainen asianajotoimisto WilmerHale.

Selvitys kohdistui Maailmanpankin entiseen ylimpään johtoon: yhdysvaltalaiseen pääjohtajaan Jim Yong Kimiin, kakkosjohtaja Kristalina Georgievaan ja tämän läheiseen neuvonantajaan Simeon Djankoviin.

WilmerHalen juristit julkistivat yksityiskohtaisen selvityksensä syyskuun puolivälissä.

Siinä osoitetaan, että Maailmanpankin kakkosjohtaja Georgieva ohjeisti hyvin tarkkaan tutkijoitaan vuonna 2017 tekemään kaikkensa, jotta Kiina saisi mieluisan sijoituksen vuoden 2018 Doing Business -raportissa.

Georgievan ohjeistus oli selvityksen mukaan lähtöisin Kiinan painostuksesta ja pääjohtaja Jim Yong Kimin antamista ohjeista.

Pääjohtaja Kim myöntää selvityksessä, että hän oli ollut lukuisia kertoja läsnä tapaamisissa, joissa Kiina oli protestoinut heikkoa sijoitustaan talousraporteissa.

Samaan aikaan pääjohtajan tärkein tavoite oli korottaa Maailmanpankin omaa pääomaa. Kim halusi pitää kansainvälisen neuvotteluilmapiirin suosiollisena, eikä Kiinan ärsyttäminen sopinut tähän kuvioon, selvitys kertoo.

Lue lisää:

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajaa uhkaa jo potkut – taustalla syytökset Kiinan suosimisesta (8.10.)

Maailmanpankin ja valuuttarahaston johdon epäillään suosineen Kiinaa bisnesraportissaan – IMF:n pääjohtajan uskottavuus vaakalaudalla(22.9.)

Suosittelemme