Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

NFL-seuran valmentaja joutui eroamaan törkyviestiensä takia – "Olen pahoillani"

Las Vegas Raidersin päävalmentaja Jon Gruden on käyttänyt sähköposteissaan rasistisia, naisia halventavia ja homovastaisia herjoja.

Jon Gruden lähikuvassa.
Jon Gruden häpeää sanavalintojaan. Kuva: /All Over Press
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa NFL-seura Las Vegas Raidersin päävalmentaja Jon Gruden on eronnut tehtävästään rasistisista, naisia halventavista ja homovastaisista kommenteistaan heränneen kohun seurauksena.

Julkisuusmylläkkä alkoi Yhdysvalloissa Wall Street Journal -lehden haltuunsa saamasta sähköpostista, jossa Gruden kommentoi amerikkalaisen jalkapallon ykkösliigan pelaajayhdistystä johtavan DeMaurice Smithin ulkonäköä. Gruden viittasi Smithiin kirjoittaen, että tällä on "Michelinin renkaiden kokoiset huulet".

NFL-liiga tuomitsi perjantaina julkitulleen herjan nopeasti "kauhistuttavaksi, inhottavaksi ja liigan arvojen vastaiseksi".

Gruden kommentoi kohua urheilukanava ESPN:lle viikonvaihteessa. Hän sanoi häpeävänsä sanavalintojaan ja korosti, ettei hänen luonteessaan ole "rasismin häivää".

Lähtö tuli 72 tunnissa

New York Times -lehti jatkoi aiheesta maanantaina. Se oli saanut haltuunsa sähköposteja, joissa Gruden oli käyttänyt homovastaisia ja naisvihaa ilmentäviä herjoja. Gruden otti meileissä kantaa naistuomareiden tarpeeseen ja homopelaajien värväykseen.

Toisissa sähköposteissa Gruden kirjoitti, että rotujen tasa-arvon puolesta protestoivat pelaajat pitäisi erottaa seuroista. Homotteluherjoillaan ("faggot") hän loukkasi NFL:n komissaaria, joka on johtanut toimia pelaajien päävammojen ehkäisemiseksi.

Herjaavat viestinsä Gruden oli lähettänyt Washingtonin NFL-joukkueen puheenjohtajalle toimiessaan ESPN-kanavan asiantuntijana. Valmentajantehtäviin hän palasi kymmenen vuoden tauon jälkeen 2018.

Gruden tapasi maanantaina Raidersin omistajan ja ilmoitti sen jälkeen erostaan.

– Olen eronnut päävalmentajan tehtävästä. Rakasta Raidersia, enkä halua olla seuralle taakaksi. Olen pahoillani, tarkoitukseni ei ollut loukata ketään, Gruden ilmoitti.

Rasismi on yksittäistä herjaa syvemmällä

Gruden otti yhteyttä myös loukkaamaansa pelaajayhdistyksen toimitusjohtajaan Smithiin.

– Arvostan sitä, että hän otti yhteyttä, Smith kommentoi tapausta.

– Mutta muistutin hänelle, ettei kyse ole jostain yksityisestä keskustelusta vaan kaikesta, mitä ihmiset sanovat luullessaan, etteivät puheet tule julki eivätkä he joudu sanoistaan vastuuseen.

Smith totesi Grudenin sähköpostien vahvistavan, ettei "rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen taistelu ole ohi".

– Kyse ei ole niinkään tästä sähköpostista vaan yleisestä uskomuksesta, että näköisiäni ihmisiä voidaan kohdella vähempiarvoisina, Smith jatkoi.

Lue myös:

Kolminkertainen Super Bowl -voittaja Patten, 47, kuoli moottoripyöräonnettomuudessa

Suosittelemme