Hyppää sisältöön

Pohjois-Koreasta paennut vakooja BBC:lle: Vainoharhaisen Kim Jong-unin luksuselämää rahoitetaan huumekaupalla

Maanpaossa elävä korkea-arvoinen upseeri valotti Pohjois-Korean johtajan henkilökulttia ja sen rahoitusta BBC:lle antamassaan harvinaisessa haastattelussa.

Pohjois-Korean johtaja puhuu upseeriensa kanssa.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tutustui puolustustarvikenäyttelyyn Pjongjangissa lokakuussa 2021. Kuva: EPA/KCNA
Erja Tuomaala

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin loistelias elämäntyyli merkkivaatteineen ja luksusautoineen rahoitetaan pitkälti laittomuuksilla, ase- ja huumekaupalla.

Näin väittää Pohjois-Koreasta paennut Kim Kuk-song. Se ei ole Söulissa vuodesta 2014 piileskelleen ja hiljaiseloa viettävän miehen oikea nimi.

Kim Kuk-song kertoo elämästään BBC:lle erikoishaastattelussa (siirryt toiseen palveluun), jota oli valmisteltu huolellisesti salassa viikkokausia. Kim sanoo työskennelleensä 30 vuotta Pohjois-Korean edellisen johtajan Kim Jong -ilin ja sitten hänen poikansa, nykyisen johtajan Kim Jong-unin tiedustelupalvelussa. Kim nousi valtaan vuonna 2011 isänsä kuoleman jälkeen.

Epäsuosioon joutuneen vakoojan onnistui paeta maasta. Nyt hän sanoo tekevänsä työtä Etelä-Korean tiedustelupalvelulle. Kim sanoo olleensa "punaisista punaisin", mutta se ei auttanut sulkeutuneessa yhteiskunnassa.

Rahaa suuren johtajan ökyelämään heroiinista

BBC:n artikkelissa mainitaan, ettei haastateltavan väitteitä ole voitu riippumattomasti todentaa Pohjois-Korean eristäytyneisyyden vuoksi. Tekijät ovat kuitenkin seuranneet Pohjois-Koreaa vuosia ja haastatelleet useita muita maasta paenneita henkilöitä.

Kim kertoo haastattelussa monimutkaisen tiedustelupalvelun rakentamisesta.

Toiminta tähtäsi vainoharhaisesti myös luotettuihinsa suhtautuvan Kim Jong-unin vallan taloudelliseen ja poliittiseen vahvistamiseen jopa huumelaboratorion perustamisen avulla.

Vakooja Kim sanoo tuoneensa kolme ulkomaalaista Pohjois-Koreaan kouluttamaan paikallisia metamfetamiinin kaltaisen huumeen valmistukseen. Laboratorio oli satojen puolueaktiivien koulutuskeskus. Rahat toimitettiin käteisenä nykyisen johtajan isälle, Kim Jong -ilille.

Huumekauppa ja salakuljetus ovat edelleen tärkeä osa tuloja jopa niin, että oopiumin ja heroiinin tuotanto on aiheuttanut Pohjois-Koreassa myös laajan kotimaisen huumeongelman.

Asekauppa Iraniin tuo tuloja

Toinen merkittävä tulolähde on aseteknologia. Vakooja Kimin mukaan Pohjois-Korea on toimittanut teknologiaa muun muassa Iraniin, Libyaan ja Sudaniin.

Iranin ja Pohjois-Korean yhteistyö on ollut tiedossa useita vuosia. Maa on myös jatkanut ydinohjelmansa kehittämistä kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

Hakkereiden koulutettu armeija tekee kyberiskuja

Kimin väitteiden mukaan Pohjois-Korea on kouluttanut noin 6 000 sekä ulkomailla että kotimaassa työskentelevää hakkeria.

Koulutusohjelma alkoi jo 1980-luvulla, kun sulkeutunut maa alkoi varustautua kybersodankäyntiin.

Moranbongin yliopistosta poimittiin ohjelmaan lahjakkaimmat alan opiskelijat.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Pohjois-Korean hakkeriyksikkö tunnetaan nimellä Lazarus. Ryhmän epäillään olevan muun muassa Britannian julkisen terveydenhuollon osittain lamauttaneen iskun takana vuonna 2017. Sama ryhmä on tiettävästi yrittänyt hakkeroida muun muassa Sony Pictures -yhtiön vuonna 2014.

Ulkomailla on ounasteltu Pohjois-Korean muuttuneen vuosien saatossa. Sieltä paennut upseeri ei usko uudistuksiin. Kim Kuk-song pitää muun muassa Etelä-Korean ja Pohjois-Korean suhteiden lähenemistä epätodennäköisenä.

Lue myös:

Pohjois-ja Etelä-Korean välinen "kuuma linja" voidaan käynnistää jo lähipäivinä

Pohjois-Korea testasi jälleen uusia ohjuksia – mitä uutta ne kertovat maan sotavoimasta?

BBC: North Korea vows to build "invincible military" (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle