Hyppää sisältöön

Perunan tuottajahinnan lasku alkusyksystä herättää huolta viljelijöissä – samaan aikaan tuotantokustannukset ovat aiempaa korkeampia

Tuottajahinnat laskivat selvästi elokuussa, MTK:sta kerrotaan. Tämä on aiheuttanut huolta viljelijöissä kustannusten noustessa samaan aikaan: varsinkin energian ja lannoitteiden hinta on edellisvuoteen verrattuna korkeampi.

Perunanviljelijät saavat tällä hetkellä alle neljäsosan perusnapussin hinnasta. Elokuussa reilusti laskenut tuottajahinta ja samanaikainen joidenkin kustannusten jopa raju nousu on viljelijöitä edustavan MTK:n mukaan aiheuttaneet huolta tuottajissa. Kuva: Vesa Grekula / Yle
Hanna Holopainen

Tyrnäväläinen perunanviljelijä Jari Matinolli kokee perunan hinnan tuottajan näkökulmasta tällä hetkellä alhaisena. Kun ruokaperuna maksaa kuluttajalle kaupassa liki kahdeksankymmentä senttiä kilolta, viljelijä saa siitä Matinollin mukaan alle kaksikymmentä senttiä.

Viljelijöiden huolta ei helpottane se, että perunan tuottajahinnan kehitys on ollut syksyä kohti selvästi laskusuuntainen. Samaan aikaan perunan tuotantokustannukset ovat olleet nousussa. Esimerkiksi lannoitteiden hinta on paikoin kaksinkertaistunut edellisvuodesta, kerrotaan Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:sta.

MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen arvioi, että elokuussa pudotusta tuottajahinnan pitkän ajan keskiarvoon verrattuna oli 2,5 senttiä kilolta.

– Jos tarkastellaan viiden viimeisen vuoden elokuun keskihintoja, laskua on 14 prosenttia.

Viime vuosien aikana perunan tuottajahinnassa ei ole ollut näin suuria vaihteluja saman vuoden sisällä, Lavonen kertoo.

Hänen mukaansa SOK:n pakkaamoportaaseen tammikuussa tekemät kilpailutukset vaikuttivat selvästi perunasta tuottajalle maksettavaan hintaan alkusyksystä. Tuolloin ryhdyttiin noudattamaan uuden kilpailutuksen hintapolitiikkaa.

– Hinta lyötiin lukkoon alkuvuodesta, mutta tuotantokustannukset alkoivat nousta voimakkaasti keväällä.

Perunan tuotantokustannuksissa on ollut lähes kauttaaltaan nousua, erityisesti lannoitteiden ja energian hinnassa. Myös perunan pakkauskustannukset ovat olleet vahvassa nousussa.

Suosittelemme sinulle