Hyppää sisältöön

Yle selvitti: Näin Elokapina kerää rahaa aktivistien sakkojen maksamista varten – tapa voi rikkoa lakia, arvioi poliisi

Jos keräyksellä tähdätään sakkojen maksamiseen, rahoitetaan epäsuorasti laitonta toimintaa, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja. Elokapinasta ei haluta kommentoida käytäntöä.

Poliisi siirtää mielenosoittajia pois paikalta - Ympäristöliike Elokapina lukittautui Valtioneuvoston linnan edustalle Helsingissä 8. lokakuuta 2021.
Elokapina lukittautui Valtioneuvoston linnan edustalle Helsingissä 8. lokakuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jaakko Mannermaa

Elokapina-liike järjestelee sakkojen maksamista erityisellä sähköpostilla, jonka avulla tuodaan yhteen sakon saaneita aktivisteja ja auttamishaluisia maksajia, uutisoi Svenska Yle. Käytäntö saattaa olla lainvastainen, arvioidaan Poliisihallituksesta.

Ilmastohätätilan julistamista vaativan Elokapinan mielenosoituksissa Helsingissä on viime aikoina otettu kiinni lukuisia aktivisteja. Osaa on sakotettu niskoittelusta poliisia vastaan.

Aktivistit kierrättävät muun muassa Twitterissä sähköpostiosoitetta, johon voi ottaa yhteyttä, jos haluaa maksaa Elokapinan toimintaan osallistuneiden sakkoja. Svenska Ylen toimittaja tekeytyi auttamishaluiseksi "Kalleksi" ja lähetti viestin kyseiseen sähköpostiosoitteeseen. Juttua tehtäessä on käytetty poikkeuksellista tiedonhankintamenetelmää, koska asia on yhteiskunnallisesti merkittävä.

Toimittajan saamassa vastauksessa todetaan, että maksun pitää mennä suoraan sakon saaneelle, koska Elokapina ei voi liikkeenä ottaa rahaa vastaan. Viestissä luvataan palata asiaan sakotettujen aktivistien maksutiedoilla sitten, kun kaikki toistaiseksi jaetut sakot ovat selvillä.

Poliisi: Olisi kummallista, jos poliisi hyväksyisi sakkojen maksuun tähtäävän keräyksen

Poliisihallituksesta arvioidaan Svenska Ylelle, että tapa saattaa rikkoa rahankeräyslakia (siirryt toiseen palveluun). Edellä kuvattuun keräykseen tuskin heltiäisi lupaa, sanoo ylitarkastaja Jouni Kitunen.

– Rahankeräyslupa myönnetään vain, jos varat menevät yleishyödylliseen tarkoitukseen. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan yksilöiden sakkojen maksaminen ei ole tällainen tarkoitus.

Toisaalta rahankeräyslupaa ei vaadita pienimuotoiseen, alle 10 000 euron suuruiseen rahankeräykseen, joka kestää korkeintaan kolme kuukautta. Pienkeräyksessä ei myöskään ole vastaavaa yleishyödyllisyyden vaatimusta, mutta siitä on tehtävä kirjallinen ilmoitus poliisilaitokselle vähintään viisi arkipäivää ennen keräyksen aloittamista.

Laissa todetaan, että keräystä ei saa järjestää selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi. Poliisihallituksen Kitusen mukaan olisi kummallista, jos poliisi hyväksyisi pienimuotoisenkin keräyksen, jossa rahat menisivät sakkojen maksuun.

– Siinä tapauksessa rahoitettaisiin epäsuorasti laitonta toimintaa, Kitunen sanoo.

Elokapinassa sakkojen järjestelystä vastaavat henkilöt eivät halunneet kommentoida käytäntöä Svenska Ylelle.

Aiemmin on uutisoitu, että poliisi epäilee Elokapinan taustayhdistyksen Elonvaalijat ry:n toiminnassa rahankeräysrikosta. Yhdistyksestä on kiistetty rikokset.

Lue myös: Poliisi vaatii Elokapinan taustayhdistyksen rahavaroja vakuustakavarikkoon – syynä epäily lainvastaisen toiminnan rahoittamisesta

Suosittelemme sinulle