Hyppää sisältöön

Uupuneilta lastenhoitajilta tulee yhteydenottoja ammattiliittoon nyt viikottain – JHL: Hoitaja pahimmillaan yksin jopa 21 lapsen kanssa

Uupuneiden lastenhoitajien yhteydenotot liittoon ovat vähintään kolmin-nelinkertaistuneet sen jälkeen, kun ensimmäinen uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan vuonna 2018. Laki muutti päiväkotiryhmien opettajien ja hoitajien mitoituksen.

Kuravaatteita.
JHL:ään tulleiden yhteydenottojen mukaan lastenhoitajat eivät pysty enää tekemään työtään työmoraalinsa ja arvojensa mukaisesti. Kuva: Toni Pitkänen /Yle
Suvi Vesalainen

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton mukaan lastenhoitajat ovat vakavasti uupuneita työssään ja pako alalta on alkanut. Myöskään sijaisuuksiin ei liiton mukaan löydy tekijöitä. Ammattiliitto JHL haluaa pysäyttää kytevän kriisin ja vaatii tilanteen pikaista selvittämistä ja korjaavia toimia.

Yle uutisoi tänään siitä, kuinka varhaiskasvatuksen työvoimapula syvenee.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöä edustavan JHL:ään mukaan liittoon ei ole koskaan tullut yhtä paljon yhteydenottoja lastenhoitajilta kuin viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi Ylelle.

– Uupuneet lastenhoitajat ottavat meihin yhteyttä viikottain, välillä jopa päivittäin. Yhteydenotot ovat viimeisten kolmen vuoden aikana vähintää kolmin-, nelinkertaistuneet, yli 20 vuotta varhaiskasvatusalan kanssa työskennellyt Pirttijärvi toteaa.

Viesteistä kantautuu huoli lasten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumisesta ja henkilöstön jaksamisesta.

Kriisin takana epärealistiset hoitajamitoitukset

Pirttijärven mukaan tilanteen kriisiytymisen on mahdollisesti aiheuttanut vuonna 2018 voimaan tullut ensimmäinen varhaiskasvatuslaki. Siinä koulutettujen lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien suhdeluku päivähoitoryhmässä käännettiin päälaelleen. Entisen yhden lastentarhanopettajan ja kahden lastenhoitajan tilalle tuli vaatimukseksi kaksi lastentarhanopettaajaa ja yksi lastenhoitaja.

Koulutetuille lastentarhanopettajille kuuluu lain mukaan viisi tuntia varhaiskasvatuksen opetuksen suunnitteluaikaa viikossa. Tämä tarkoittaa sitä, että opettajien ollessa suunnittelemassa, hoitaja on pahimmillaan yksin jopa 21 lapsen ryhmän kanssa.

– Emme voi antaa tilanteen jatkua tällaisena ja vain seurata, kun lastenhoitajat väsyvät ja menettävän työkykynsä. Vaadimme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ja eduskunnan sivistysvaliokunta selvittävät pikimmiten, mikä on johtanut tähän tilanteeseen. Tarvittaessa varhaiskasvatuslakia on muutettava henkilöstörakenteen osalta, jotta kriisi ei jatku ja pahene, vaatii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine liiton tiedotteessa.

JHL vaatii pikaista muutosta kasvatusvastuullisen henkilöstön ja lasten välisen suhdeluvun tarkasteluun.

– Pahimmillaan ulkona on ollut yli 50 lasta, joukossa myös erityistä tukea ja hoitoa tarvitsevia lapsia. Tämän lapsimäärän kanssa on ollut vain kolme lastenhoitajaa ja yksi avustaja, Niemi-Laine toteaa.

JHL:ään tulleiden yhteydenottojen mukaan lastenhoitajat eivät pysty enää tekemään työtään työmoraalinsa ja arvojensa mukaisesti. Huoli lapsista ja lapsen yksilöllisestä huomioimisesta uuvuttaa hoitajia. He joutuvat mahdottomiin tilanteisiin ja kantavat yksin vastuuta lasten hyvinvoinnista.

– Sijaisia ei ole saatavilla ja tilannetta paikataan ottamalla epäpätevää, avustavaa henkilökuntaa lapsiryhmiin hoitajiksi. Vakituiset sijaiset irtisanoutuvat ja ottavat mieluummin sijaisuuskeikkoja vastaan, kun eivät enää jaksa työskennellä vallitsevassa kaaoksessa joka päivä, kuvaa JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 13.10.2021 kello 23 saakka.

Aiheesta aiemmin:

Päiväkotien henkilöstömitoituksesta ei saa poiketa enää edes sairaustapauksissa – moni kunta on vaikeuksissa, kun sijaisia ei ole

Kaksivuotinen eskarikokeilu kiristää pulaa pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista – OKM: "On kuntia, joissa ei ole yhtään kelpoista opettajaa"

Kun päteviä varhaiskasvatuksen opettajia ei ole, on kelpoisuusvaatimuksissa joustettava – tilanne haastaa kunnat ja työpaikat, perheisiin se ei toivottavasti näy

Anu Laurilan lapsi jäi päiväkodissa ilman apua ja seuraukset ovat kalliit: On tuurista kiinni, saavatko lapset tarpeeksi tukea varhaiskasvatuksessa

Tommi Kinnusen kolumni: Kun kutsumusammattilaisilta katoaa kutsumus

Suosittelemme sinulle