Hyppää sisältöön

Teemu Pukista tuli Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä – vertailu Jari Litmaseen paljastaa merkittävät erot huippukaksikon välillä

Teemu Pukki nousi Jari Litmasen edelle Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen maalitilaston ykköseksi. Yle Urheilu kävi läpi kaikki Pukin ja Litmasen maajoukkuemaalit.

Teemu Pukki (vas.) rikkoi Jari Litmasen maaliennätyksen Huuhkajissa. Kuva: Lehtikuva / All Over Press

Teemu Pukki ohitti Jari Litmasen maajoukkueen kaikkien aikojen maalitekijätilastossa tiistaina MM-karsintaottelussa Kazakstania vastaan. Pukki on osunut jo kahdesti Kazakstanin verkkoon.

Pukilla on nyt kasassa 33 maaottelumaalia, kun Litmasella maaleja on 32. Pukki on nyt Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijätilaston ykkönen.

Pukin ensimmäinen maali Kazakstanin verkkoon syntyi avausjakson lopulla. Rangaistusalueella pallon saanut Pukki tuikkasi pallon ulkosyrjällä ohi Kazakstanin maalivahdin Igor Shatskyn. Toisen maalinsa Pukki laukoi irtopallosta maalin edestä heti toisen jakson alussa.

Suomi voitti Kazakstanin vierasottelussa 2–0. Huuhkajat säilytti voitolla mahdollisuudet MM-jatkokarsintaan.

Yle Urheilu vertaili Litmasen ja Pukin maajoukkuemaaleja ja kaksikon väliltä paljastui kaksi merkittävää eroa.

Pukin selvä tasonnosto

Molemmat murtautuivat maajoukkueeseen nuorella iällä. Litmanen teki ensimmäisen maajoukkuemaalinsa 20-vuotiaana, Pukki kaksi vuotta vanhempana.

Litmanen paukutti maaleja tasaiseen tahtiin. Pukki teki 24–26-vuotiaana vain kolme maalia Huuhkajissa.

29-vuotiaana molemmat olivat mahtivireessä. Litmanen iski silloin maajoukkueuransa kovimmat lukemat, viisi maalia. Pukki liekehti Huuhkajissa 29-vuotiaana peräti kymmenen maalin arvoisesti.

31 vuoden iässä Pukki on tehnyt yli kymmenen maalia enemmän kuin Litmanen saman ikäisenä. Litmanen teki viimeisen maajoukkuemaalinsa 39-vuotiaana San Marinoa vastaan.

Katso tilasto alapuolelta.

Jari Litmanen (vas.) kuului Mikael Forssellin kanssa maajoukkueen maalipyssyihin. Forssell teki 29 maalia maajoukkueessa. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Litmanen osunut suurmaita vastaan enemmän

Kun tarkastelee Suomen vastustajia, Litmanen on osunut enemmän jalkapallon suurmaiden verkkoon.

Pukki osui vuonna 2013 Fifa-rankingin ykköstä Espanjaa vastaan. Litmanen iski sen aikaisista top 10 -maista Portugalin, Tshekin ja Norjan maaliin yhteensä viisi kertaa.

Katso tilasto alapuolelta.

Panokselliset pelit

Arvokilpailujen karsintaotteluissa tai niihin vaikuttavissa kisoissa Pukki on osunut Litmasta enemmän. Pukki on osunut panoksellisissa otteluissa 24 kertaa, Litmanen 20.

Tässä pitää ottaa huomioon se, että Litmasen aikaan Kansojen liigaa ei ollut eli kilpailullisia maaotteluita oli vähemmän. Pukki on tehnyt Kansojen liigassa viisi maalia.

Katso tilasto alapuolelta.

Teemu Pukki on parhaimmillaan viimeistelemään rangaistusalueelta tai sen tuntumasta. Kuva: Tomi Hänninen

Pukki sijoittaa tarkasti

Teemu Pukki hakee pystyjuoksuja hyökkäysalueella ja osaa viimeistellä pallon tarkasti alakulmiin. Pukin ensimmäinen kosketus on huippuluokkaa.

Yle Urheilu katsoi jokaisen Pukin maajoukkuemaalin, ja Pukki on tehnyt eniten maaleja (12) maajoukkueessa sijoittamalla pallon yleensä sisäsyrjällä verkkoon.

Pukilla on myös tarkka laukaus. Pukki on tehnyt laukomalla kymmenen maalia. Pukki on osunut myös päällä ja läpiajoista, esimerkiksi chippaamalla maalivahdin ylitse. Päällään Pukki teki maalinsa vuosina 2016 ja 2018 Islannin ja Maltan verkkoon.

Pukki ei ole tehnyt yhtään maalia vapaapotkusta maajoukkueessa.

Katso tilasto alapuolelta.

Litmanen tunnettiin urallaan muun muassa erityisen hyvänä rangaistuspotkujen laukojana. Litmanen upotti maajoukkueessa kaikki kymmenen laukomaansa rangaistuspotkua. Pukki on viimeistellyt pilkulta vain neljä maalia.

Jari Litmanen oli Euroopan tähtipelaajia 1990-luvun puolivälissä. Kuva: All Over Press

Vaikka Pukki on tehnyt enemmän maajoukkuemaaleja kuin Litmanen ja päässyt Huuhkajissa arvokisoihin, Litmanen on toistaiseksi saavuttanut seurajoukkuetasolla Pukkia enemmän.

Litmanen voitti Ajaxissa 1995 Mestarien liigan ja pelasi myös jättiseuroissa Barcelonassa ja Liverpoolissa.

Lue myös:

Huuhkajat kukisti Kazakstanin, Pukki ohitti maajoukkuemaaleissa Jari Litmasen – Yle seurasi hetki hetkeltä

Palloliiton Ari Lahti: Markku Kanervan mahdollista jatkopestiä pohdittaneen vasta ensi syksynä

Suosittelemme sinulle