Hyppää sisältöön

Analyysi: Koronapassi tai ulos työpaikalta – Italia pakottaa työntekijät rokottautumaan, seuraako muu Eurooppa perässä?

Italiassa on otettu kovat piippuun: työpaikoille ei pääse perjantaista alkaen ilman koronarokotusta tai -testiä. Muut maat seuraavat kokeilua kiinnostuneina, kirjoittaa Ylen toimittaja Sara Rigatelli. 

Junamatkustaja näyttää koronapassia Napolissa 1. syyskuuta. Kuva: Ciro Fusco / EPA
Sara Rigatelli

Lokakuun 15. päivä Italia ottaa käyttöön poikkeukselliset keinot. Se vaatii koronapassia kaikilta työntekijöiltä ensimmäisenä maana Euroopassa.

Jos passia ei ole, työntekijä jää ilman palkkaa. Hän joutuu hyllytetyksi, kunnes hän esittää todistuksen vähintään yhdestä koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestistä tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronataudista.

Säännön rikkomisesta voi seurata jopa tonnin sakko sekä työntekijälle että työnantajalle. Työntekijää ei voi kuitenkaan irtisanoa.

Jo tähän mennessä Italiassa rokotuspakko on koskenut terveydenhuollon ja armeijan henkilökuntaa, palomiehiä ja opettajia.

Koronarokotusta vaaditaan myös Ranskassa tiettyjen alojen työntekijöiltä ja Yhdysvalloissa yli sadan hengen yritysten ja liittovaltion työntekijöiltä.

Nyt Italia ulottaa koronapassivaatimuksensa kaikkien alojen kaikkiin työntekijöihin: tarjoilijasta yrittäjiin ja lastenvahdeista kansanedustajiin.

Kyseessä ei ole rokotuspakko, mutta sitä se käytännössä on.

Rokotuksen vaihtoehto: pikatesti kahden päivän välein

Jos italialainen haluaa käydä töissä mutta kieltäytyy koronarokotteesta, hänen täytyy ravata testissä kahden päivän välein.

Pikatestin voi tehdä esimerkiksi apteekissa, ja se saa olla enintään 48 tuntia vanha.

Käytännössä tällainen vaihtoehto käy kukkarolle, vaikka valtio pitääkin testien hinnat edullisina, alle parissakympissä. Italialaiset valittavat, että apteekkitesteihin on jo nyt paikoin viikkojen jono.

Toinen vaihtoehto olisi PCR-testi 72 tunnin välein, mutta niitä on Italiassa vielä vaikeampi saada kuin pikatestejä.

Jotkut yritykset ovatkin päättäneet (siirryt toiseen palveluun) kustantaa testejä työntekijöilleen.

Roomalaisessa lukiossa tarkastettiin henkilökunnan koronapasseja 1. syyskuuta. Kuva: Fabio Cimaglia / EPA

Pakko on jo toiminut – ainakin jossain määrin

Italian rokotekattavuus ylsi viime viikolla yli 12-vuotiaiden keskuudessa 80 prosenttiin (siirryt toiseen palveluun), mutta se ei hallitukselle riitä.

Pääministeri Mario Draghin virkamieshallitus tavoittelee 90 prosentin (siirryt toiseen palveluun) rokotuskattavuutta.

Italia on jo tähän asti vetänyt tiukkaa linjaa ja vaatinut koronapassia muun muassa ravintoloissa, jalkapallostadioneilla, elokuvissa ja pitkän matkan junissa.

Se on saanut rokotusluvut pikkuhiljaa nousemaan. Kun baaritiskille ei pääse kahville ilman todistusta, yhä useampi italialainen on käynyt rokottautumassa – vaikka pitkin hampain.

Kun Suomessa kaksi rokotusta on nyt saanut 65 prosenttia koko väestöstä, Italiassa tuo luku on lähes 72 prosenttia (siirryt toiseen palveluun).

Italian koronatilanne onkin säilynyt verrattain hyvänä. Sekä kuolleisuus, sairastumiset että tartunnat ovat olleet laskussa (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi hajoitti koronapassia vastustaneen mielenosoituksen vesitykein Roomassa 9. lokakuuta. Kuva: Giuseppe Lami / EPA

Seuraako Italian työpaikoilla kaaos?

Roomassa nähtiin viikonloppuna hurjistuneita mielenosoituksia. Vaikka niissä oli mukana äärioikeistolaisia ryhmiä lietsomassa väkivaltaa, jännitteet Italiassa kasvavat aidosti.

Kun tein aiheesta pikagallupin italialaisille tuttavilleni, mielipiteet jakautuivat.

Osa kertoi, että heidän työkavereitaan on suostunut rokotuksiin vastentahtoisesti määräajan lähestyessä. Toiset tunsivat tapauksia, jotka aikovat käydä testeissä koko loppuvuoden.

Osa rokotetuistakin on tulistunut: työssäkäynnin vapauteen puuttuminen menee yksinkertaisesti yli. Osa pelkäsi, että firmat ajautuvat kaaokseen.

Samaa sanoo Veneton kuvernööri Luca Zaia La Repubblica -lehdessä (siirryt toiseen palveluun): yritykset eivät pysty pitämään rokottamattomia työntekijöitään töissä, koska testejä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Rokottamatta on Italiassa yhä vajaat kolme miljoonaa (siirryt toiseen palveluun) työntekijää, ja vastuu todistusten tarkastuksista kuuluu työnantajalle.

Passipakon sujuminen käytännössä on siis suuri kysymysmerkki.

Koronapassia vastustava mielenosoitus Roomassa 11. lokakuuta. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Oikeusoppineet: Italian mallia ei voi kopioida

Koronarokotuksia on määrätty tai ollaan määräämässä terveydenhuollon työntekijöille jo muun muassa Kreikassa, Unkarissa, Kanadassa (siirryt toiseen palveluun) ja Britanniassa (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole toistaiseksi (siirryt toiseen palveluun) asettunut pakkorokotusten esteeksi.

Italian mallia ei voi kopioida sellaisenaan muualle, sanoo ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin, joka asuu ja opettaa Firenzessä European University Institutessa.

Italiassa on yhä päällä hätätila, joka antaa hallitukselle vallan säätää asetuksilla asioista, jotka normaalisti kuuluisivat parlamentille.

– Se on teknokraattinen [asiantuntijoiden] hallitsemistapa, jossa laki, demokratia ja jopa perusoikeudet on pantu toissijaiseen asemaan suhteessa asiantuntijavetoiseen päätöksentekoon, Scheinin sanoo.

Scheininin mukaan virkamieshallituksen etu on, että päätöksenteko on nopeaa, tehokasta ja perustuu parhaaseen mahdolliseen tietoon.

Hän ei usko, että laajat pakkorokotukset menisivät läpi Suomessa tai monessa muussakaan Euroopan maassa.

– Mutta Italia on tärkeä laboratorio, joka antaa tosiasiapohjaista tietoa siitä, mitkä toimet purevat, Scheinin sanoo.

Koronarokotukset ovat olleet Italiassa pakollisia muun muassa opettajille. Kuva on otettu napolilaisessa päiväkodissa 10. syyskuuta. Kuva: Ciro Fusco / EPA

Suomessa koronarokotuspakko olisi helppo säätää esimerkiksi ammattiryhmittäin tai alueittain, koska mahdollisuus siihen on jo kirjoitettu tartuntatautilakiin, sanoo perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistosta.

Rokotuspakkoja on ollut Suomessa jo ennen koronaa, hän huomauttaa.

Rautiainen ei kuitenkaan halua arvioida, voisiko Suomi liikkua pakon suuntaan. Se kuuluu hänen mukaansa lääketieteilijöille.

– On merkille pantavaa, että meillä ei ole haluttu poliittisesti avata tätä keskustelua, Rautiainen sanoo.

Hänen mukaansa on aina parempi, jos tavoitteeseen, kuten rokotuspakkoon, pyritään suoraan eikä välillisesti esimerkiksi koronapassin nimissä.

Poliitikot yhtenä rintamana

Italian riitaisat poliittiset ryhmät ovat olleet hämmästyttävän tiiviinä rintamana koronapassin takana. Myös oikeistopopulistit äänestivät lopulta sen puolesta.

Poliitikot ovat valmiita laittamaan kovat piippuun estääkseen uudet sulut. Myös työnantaja- ja työntekijäliitot tukevat työpaikkojen passipakkoa.

Traumat Italian pysähtymisestä ja täysistä ruumishuoneista ovat syvät, myös monilla kansalaisilla.

Tulevina viikkoina selviää, kuinka moni tekee rajun valinnan oman toimeentulon ja rokotteen välillä – tai lähtee purkamaan raivoaan piazzalle.

Mitä mieltä olet Italian toimista? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 15. lokakuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Koronapassi otetaan käyttöön lauantaina, oletko valmis? Tuo pitkään kiistelty passi lyötiin viimein eduskunnassa läpi ja se otetaan käyttöön pikakaistalta - se tuo helpotusta esimerkiksi baareille jo tulevana viikonloppuna! Mutta miten se toimii? Sen meille veistelee auki toimittaja Tulikukka De Fresnes.

Missä ja keneltä koronapassia vaaditaan? Tässä tärkeimmät tiedot koronapassista, jonka on tarkoitus tulla voimaan lauantaina

Koronapassin ikäraja nousee 16 vuoteen, ilmaiset koronatestit rokottamattomille 16- ja 17-vuotiaille, jos passi otetaan käyttöön

Italiassa vaaditaan koronapassia kaikilta työntekijöiltä – Ranskassa rokotukset pakollisia terveydenhoidossa

Poliisi ja koronapassia vastustaneet mielenosoittajat ottivat yhteen Roomassa

Yhdysvalloissa liki 100 miljoonaa määrätään ottamaan koronarokote, Vatikaanissa se on pakollinen aikuisille – katso kooste eri maiden käytännöistä

Kirjeenvaihtajalta: Bidenin hallinto ei enää maanittele vaan käskee amerikkalaisia hankkimaan rokotuksen – mutta toimiiko pakottaminen?

Koronapassi saa rokotettujen elämän näyttämään liki normaalilta monessa EU-maassa – rokottamattomia odottaa jatkuva testirumba

Koronapassista tuli Euroopassa ruma sana – Ranskassa ja monessa muussa maassa ei pääse ravintolaan ilman todistusta

Suosittelemme sinulle