Hyppää sisältöön

Opiskelijat palasivat etäopetuksesta ammattikoulun penkille – poissaolot vähenivät heti: "Mieluummin tulen koululle kuin jään kotiin"

Lähiopetukseen siirtyminen on vähentänyt opiskelijoiden poissaoloja osassa ammattiopistoja. Esimerkiksi Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijoiden mielestä lähiopetus on lisännyt opiskelumotivaatiota.

Kouvolan seudun ammattiopiston sähkö- ja automaatioalan opiskelijat Jessica Salo ja Amanda Lukander.
Lähiopetukseen siirtyminen on vähentänyt opiskelijoiden poissaoloja osassa ammattiopistoja. Opiskelijoiden mielestä lähiopetus on lisännyt opiskelumotivaatiota.
Minna Heikura

Lähiopetukseen palaaminen on tarkoittanut ammattiopistojen opiskelijoille jälleen aikaisia aamuja.

Nyt ei enää voi nukkua yhtä pitkään kuin etäopetuksen aikana, mutta koululle on sähkö- ja automaatioalan perustutkinto-opiskelijan Amanda Lukanderin mielestä silti mukava tulla.

– Vaikka aamulla nukkuisi pidempään ja myöhästyisi, tulen mieluummin koululle kuin jään kotiin, hän kertoo.

Kouvolan seudun ammattiopiston sähkö- ja automaatioalan opiskelija Amanda Lukander.
Amanda Lukander aloitti opinnot vuoden alussa. Hän on tykännyt opiskella paikan päällä koulussa. Kuva: Antro Valo / Yle

Lukander ei ole ajatuksineen yksin. Kouvolan seudun ammattiopistossa (Ksao) on huomattu, että opiskelijoiden poissaolot ovat vähentyneet sen jälkeen, kun opistossa palattiin lähiopetukseen.

– Luulen, että ainakin yhteisten aineiden lähiopetuksen arvo ymmärretään nyt paremmin. Enää ei koeta, että on pakko tulla kouluun, vaan opinnoista osataan ottaa oikeasti hyöty irti, arvioi ammattiaineiden opettaja Milla Aaltonen.

"Opiskelijat ovat kaivanneet rutiineja"

Kouvolan seudun ammattiopistossa päästiin aloittamaan kaikki opinnot lähiopetuksessa tämän lukuvuoden alussa elokuussa.

– Kaverit ovat minulle suurin motivaattori olla koululla. Kavereiden olo ympärillä on auttanut paljon, kertoo media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto-opiskelija Neea Eklund.

Kouvolan seudun ammattiopiston meadia-alan ja kuvallisen ilmaisun opiskelijat Neea Eklund ja Anni Partanen.
Neea Eklundille ja Anni Partaselle kaverit ovat iso osa opiskelua. Kuva: Antro Valo / Yle

Vielä viime viikolla ammattiopistossa oli voimassa linjaus, jonka mukaan opiskelija ohjattiin etäopetukseen ellei hän halua käyttää kasvomaskia. Tämä aiheutti muutamia poissaoloja lähiopetuksesta. Maanantaista lähtien maskien käyttö on ollut opiskelijan oman harkinnan varassa.

Intoa kouluun paluusta on ollut havaittavissa muissakin ammattikouluissa. Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Eira Bani kertoo kuulleensa entisiltä kollegoiltaan, että oppilaat ovat palanneet hyvin mielellään lähiopetukseen.

– Se on varmasti yksi syy, joka heijastuu poissaoloihin. Ollaan mielellään paikalla kun kerran päästään sinne, Bani arvioi.

Bani uskoo, että myös oppivelvollisuuden laajeneminen on saattanut vaikuttaa poissaoloihin vähentävästi. Oppivelvollisuus laajeni tänä syksynä 18 vuoteen.

"Motivaatio pysyy kesään asti"

Myös Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymässä Ekamissa on huomattu, että lähiopetus on vähentänyt vähäisiäkin poissaoloja.

– Opiskelijat kertoivat, että ovat saaneet rytmiä päivään. He ovat selvästi kaivanneet rutiineja, kertoo kielten opettaja Heli Nokelainen Kouvolan seudun ammattiopistosta.

Nokelaisen mukaan poissaolojen vähentymisen huomasi erityisesti lukuvuoden alussa.

Ihan kokonaan poissaolot eivät ole kuitenkaan hävinneet.

Kouvolan seudun ammattiopiston kielten opettaja Heli Nokelainen.
Heli Nokelainen kertoo, että lähiopetuksessa opiskelijaa pystyy auttamaan enemmän. Kuva: Antro Valo / Yle

– Monenlaiset asiat vaikuttavat opiskelijoiden elämään opiskelun ohella. Ehkä myös se, onko opiskelija löytänyt oman alansa, Nokelainen sanoo.

Nokelainen kertoo, että oppivelvollisuuden laajentuminen on lisännyt opettajien, koulun henkilökunnan ja huoltajien keskinäistä yhteistyötä. Hän uskoo tämän vaikuttavan myös poissaoloihin puuttumiseen.

Opiskelijat uskovat, että opiskelumotivaatio pysyy hyvin yllä, vaikka väsymystäkin saattaa jo olla havaittavissa.

– Olen nyt halunnut lähteä koululta vähän aikaisemmin. Ei vain jaksa maalata ja keskittyä. Mutta uskon, että motivaatio pysyy kesään asti, sanoo media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto-opiskelija Anni Partanen.

Suosittelemme sinulle