Hyppää sisältöön

Pian henkkarit eivät enää riitä: Ravintoloissa valmistaudutaan tanssintäyteiseen bileviikonloppuun, jona juhla jatkuu aamuun asti

Odotettu koronapassi voisi nopeimmillaan tulla käyttöön perjantai-illan päätteeksi vuorokauden vaihtuessa lauantaiksi. Asiakkaiden koronatietojen ja henkilöllisyyden tarkastaminen voi tuoda jonoja ravintoloihin.

Koronapassin käyttöönotto venyttää baarimestari Samuel Honkavaaran työvuoroja Helsingin The Riffissä näillä näkymin lauantaista lähtien. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Eduskunnan on määrä äänestää koronapassin käyttöönoton mahdollistavan lain hyväksymisestä juuri viikonlopun kynnyksellä perjantaina.

Helsingin Iso Roobertinkadulla useimmat yöravintolat ottanevat koronapassin käyttöön heti, kun se on mahdollista. Näin arvioi kävelykadulla toimivan The Riffin toimitusjohtaja Veikka Moilanen.

– Innostunein mielin odotellaan koronapassin käyttöönottoa, tämä on askel lähemmäs normaalia. Saadaan lisää asiakkaita sisään ja toisaalta henkilökunnalle enemmän työtä, jota heiltä on jouduttu rajoitusten takia leikkaamaan.

Koronapassi mahdollistaa enemmän asiakkaita ravintolaan ja lisää töitä henkilökunnalle, The Riffin toimitusjohtaja Veikka Moilanen iloitsee. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Pääkaupunkiseudun ravintoloissa on todennäköisesti edessä hyvin vilkas viikonloppu.

– Tappiin asti eli aamuneljään pidetään auki heti, jos koronapassi tosiaan tulee käyttöön, Moilanen lupaa.

Ravintolaketju Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio odottaa koronapassia kahtalaisin miettein.

– Onhan se ilon päivä, kun päästään avaamaan yökerhot 17 kuukauden kurimuksen ja lomautuksien jälkeen. Toisaalta tässä vaiheessa olisi jo ehkä voinut luopua rajoituksista ihan ilman passiakin.

NPG:llä on yökerhoja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa. Alueiden ravintolat saavat tällä hetkellä olla auki klo 01 saakka. Anniskelu päättyy tuntia aikaisemmin. Ravintolarajoituksia on parhaillaan kaikkiaan viidellä alueella (siirryt toiseen palveluun).

Jatkossa koronapassia asiakkailtaan edellyttävien paikkojen ei tarvitse enää noudattaa koronan kiristämiä aukioloaika- tai asiakaspaikkarajoituksia. Erityisesti yökerhoille muutos on enemmän kuin tervetullut.

– Meidän parhaat myyntitunnit ajoittuvat nimenomaan sinne puolen yön ja kello kolmen välille, Raunio toteaa.

Isommissa ravintoloissa järjestyksenvalvoja tarkastaa koronapassin. Pienemmissä paikoissa passin käyttöönotto ei välttämättä ole mahdollista, Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio huomauttaa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Käytännössä asiakas näyttää koronapassinsa eli rokotustodistuksensa QR-koodin joko Omakannasta älypuhelimensa näytöltä tai paperilta. Ravintola tarkastaa koodin erillisellä sovelluksella.

Sovellus näyttää vihreää valoa ja ravintolan ovi aukeaa, jos koodi vahvistaa sisään pyrkivän asiakkaan saaneen kaksi rokotusta, sairastaneen koronan tai hänellä on Omakannassaan tuore merkintä negatiivisesta testituloksesta.

Tämän jälkeen tarkastetaan vielä henkilöllisyystodistuksesta, että asiakas on esittänyt ovella juuri oman koronapassinsa.

Osa paikoista empii vielä passin käyttöönottoa

Koronapassi aiheuttaa päänvaivaa pienemmissä ja yökerhoja aikaisemmin ovensa sulkevissa anniskeluravintoloissa, joissa ei ole erillistä järjestyksenvalvojaa.

– Siitä (palkkaamisesta) saattaa tulla niin iso kuluerä, että passin käyttöönotto ei ole taloudellisesti kannattavaa, Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio arvioi.

Esimerkiksi Vantaalla toimiva olutravintola Old Story ei ole toistaiseksi tehnyt päätöstä passin käyttöönotosta.

– Voi olla, että tyydytään nykyisiin aukioloaikoihin ilman passia. Toki meillä on jatkoaikaluvat, mutta niitä on käytetty erillisen harkinnan mukaan esimerkiksi juhlapyhien aattoina, Mintti-ravintoloiden ravintolatoimenjohtaja Tommi Hölsö miettii.

The Riff on selvinnyt korona-ajan yli muun muassa oheistuotemyynnin avulla. Moni muu ravintola pohtii vielä koronapassin käyttöönoton mielekkyyttä. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Ruokaravintoloissaan Mintti-ketju pohtii koronapassin käyttöönottoa, jos niiden aukioloaikoihin tulee nykyistä tiukempia rajoituksia.

– Ne pystyvät kuitenkin tälläkin hetkellä toimimaan lähes normaalisti, Hölsö toteaa.

Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio uskoo, että bilekansa suuntaa koronapasseineen yökerhoihin heti, kun se on mahdollista. Miehen takaraivossa hakkaa kuitenkin katkeruus.

– Puhutaan "kuppiloista" ja tehdään rajoituksia ja uusia pelisääntöjä päivän varoitusajalla. On tullut tunne, että alamme ei nauti viranomaisten eikä päättäjien luottamusta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 14.10.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

Koronapassi otetaan käyttöön lauantaina, oletko valmis? Tuo pitkään kiistelty passi lyötiin viimein eduskunnassa läpi ja se otetaan käyttöön pikakaistalta - se tuo helpotusta esimerkiksi baareille jo tulevana viikonloppuna! Mutta miten se toimii? Sen meille veistelee auki toimittaja Tulikukka De Fresnes.

Missä ja keneltä koronapassia vaaditaan? Tässä tärkeimmät tiedot koronapassista, jonka on tarkoitus tulla voimaan lauantaina

Koronapassi saa rokotettujen elämän näyttämään liki normaalilta monessa EU-maassa – rokottamattomia odottaa jatkuva testirumba

Helsingin kaupunki kokeili koronapassin käyttöä – katso videolta, mistä passi löytyy ja miten se toimii

Suosittelemme sinulle