Hyppää sisältöön

Baltian koronatilanne paheni jälleen nopeasti – nämä asiat matkaa suunnittelevan on syytä ottaa huomioon

Baltian koronatilanne on heikentynyt uudelleen nopeasti. Terveydenhuollon ylikuormittuessa myös matkailijan voi olla vaikea saada terveysapua sitä tarvitessaan.

Koronapandemia on tyhjentänyt Tallinnan kadut.
Koronapandemia hiljensi Tallinnan matkailun. Kuva: Silja Massa
Marko Tammi

Baltian koronatilanne on heikentynyt uudelleen nopeasti. Latviassa otettiin maanantaina käyttöön jo kolmannen kerran poikkeustila koronapandemian aikana. Myös Virossa ilmaantuvuus on yksi Euroopan korkeimmista: noin 860 tautitapausta 100 000 asukasta kohden.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan Viroon voi rokotettuna matkustaa melko turvallisiin mielin, mutta tuttua perusvarovaisuutta ja huolellisuutta kannattaa edelleen noudattaa.

Tutkimusprofessori Hannu Kivirannan mukaan se tarkoittaa, että käsihygieniasta kannattaa pitää huolta ja ihmisten täyttämiä ahtaita paikkoja välttää. Rokottamattomia Kiviranta suosittelee käyttämään ahtaissa paikoissa myös maskia ja noudattamaan vielä suurempaa huolellisuutta.

Tällä viikolla päivittäisten uusien koronatartuntojen määrä on kohonnut Virossa jo pitkälle yli 1200:n. Tauti iskee Virossakin erityisesti rokottamattomiin, joiden osuus taudin saaneista on viranomaisten mukaan 68 prosenttia.

Hannu Kiviranta
Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kehottaa tarkistamaan matkavakuutusyhtiöstä, mikä on hoidon saatavuus ja vakuutuksen turva. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

THL:n tutkimusprofessori Kiviranta kehottaa huomioimaan, että vaikka rokote antaa matkailijalle suojaa koronatautia vastaan, voi ongelmia tulla, jos matkailija tarvitsee Baltian maissa nyt äkillistä terveysapua mistä tahansa muusta syystä.

– Kun näissä maissa on jo ollut useita tautiaaltoja, niin myöskin terveydenhuolto on niissä kuormittunut, eikä välttämättä toimi normaalilla tavalla. Jos matkustajalle tulee jotain muuta vaivaa, joka vaatisi terveyskeskusta tai lääkäriä niin kannattaa tarkistaa matkavakuutuksesta, mitkä siellä ovat neuvot ja ohjeet saada palvelua. Voi olla että normaali terveydenhuolto ei näissä maissa toimi tällä hetkellä ollenkaan normaalilla tavalla.

Varustamot: Kyselyt lisääntyneet, jopa rokottamattomia lähdössä matkaan

Laivayhtiöistä kerrotaan, että uutiset Baltian koronatilanteesta ovat lisänneet kyselyitä, mutta eivät ole toistaiseksi näkyneet juuri peruutuksina. Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että kyselyitä tulee lähinnä matkustuksen edellytyksistä, kuten tarvittavista papereista ja myös rokottamattomilta ihmisiltä.

Viking Linen tiedotusjohta Johanna Boijer-Svahnström kertoo, ettei Viron matkoista ole tullut havaittavasti peruutuksia, mutta huomauttaa samalla, että Viron reitti on varustamon eri reiteistä elpynyt hitaimmin. Matkustus Viroon ei vielä ole lähimainkaan entisellään. Paljon enemmän matkustus on vilkastunut reiteillä Suomen ja Ruotsin ja Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä.

Myös Eckerölinen markkinointi- ja viestintäjohtaja Ida Toikka-Everi sanoo, että matkustamisen turvallisuus herättää kysymyksiä, mutta peruutusaaltoa ei ole ilmennyt. Eckeröline lupaa myös joustaa varauksien siirrossa, jos matkalle lähtö alkaa epäilyttää.

Suosittelemme sinulle