Hyppää sisältöön

Kaskisten tasoristeysturman tutkinta etenee: Linja-auto liikkui 18 kilometriä tunnissa – "Sehän ei riitä, kun on stop-merkki ja väistämisvelvollisuus"

Poliisi on selvittänyt koululaisia kuljettaneen linja-auton ja ratatyökoneen nopeudet ennen viime viikon tiistaina tapahtunutta onnettomuutta. Seitsemän nuorta ja linja-auton kuljettaja loukkaantui ajoneuvojen törmättyä toisiinsa tasoristeyksessä.

Kahdeksan henkilöä loukkaantui bussin ja ratatyökoneen törmäyksessä Kaskisissa. Kuva: Hans Holmgren / Yle
Sarianne Tekoniemi

Kaskisissa Pohjanmaalla viime viikon tiistaina sattuneen tasoristeysonnettomuuden tutkinta etenee.

Poliisi on saanut selvitettyä, millaista nopeutta kolarissa osallisena olleet linja-auto ja ratatyökone kulkivat ennen onnettomuutta.

Tutkinnanjohtaja John Forslundin mukaan linja-auton nopeus on kolarihetkellä ollut 18 kilometriä tunnissa.

– Sehän ei riitä, kun on stop-merkki ja väistämisvelvollisuus, Forslund kommentoi.

Tutkinnanjohtaja pitää ajoa huolimattomana. Mediassa on myös esitetty aiemmin väitteitä bussin ylinopeudesta. Forslundin mukaan poliisin tutkima bussin piirturi ei antanut viitteitä ylinopeudesta.

– Ne olivat ilmeisesti yksittäisten matkustajien henkilökohtaisia kokemuksia tilanteesta.

Ratatyökone ei hidastanut tasoristeyksessä

Ratatyökoneen nopeus on juuri ennen kolaria ollut 35 kilometriä tunnissa. Poliisin mukaan ratatyökone ajoi samaa nopeutta jo 800 metriä ennen tasoristeystä.

Poliisi kertoi aiemmin tutkivansa tiistaiaamuna tapahtunutta onnettomuutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Lue lisää: Poliisi tutkii ratakuorma-auton ja koulubussin törmäystä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena – tasoristeys tiedettiin vaaralliseksi Kaskisissa

Poliisin viime viikolla kertomien alustavien tietojen mukaan linja-auto ei ollut pysähtynyt stop-merkistä huolimatta, vaan oli ajanut suoraan tasoristeykseen. Sekä ratakuorma-auton että linja-auton kuljettaja puhalsivat nollat alkometriin.

Katso alla olevalta videolta, millaisia tuhoja törmäys aiheutti.

Ratakuorma-auto ja koulubussi kolaroivat tiistaiaamuna Kaskisissa. Keskustan alueella olevassa vartioimattomassa tasoristeyksessä on kolaroitu ennenkin. Kuvaus Hans-Mikael Holmgren, leikkaus Jarkko Heikkinen.

Ratatyökone oli Keitele-museon omistama ratakuorma-auto, joka veti yhtä museon makuuvaunuista. Yhdistelmä ja sen mukana olleet olivat suorittamassa rataosuudella laserkeilausta.

Onnettomuus tapahtui kello 7.53 Pyhän Eskilinkadun tasoristeyksessä Kaskisten keskustassa. Tasoristeys on vartioimaton.

Kuva: Leena Luotio / Yle

Myös Onnettomuustutkintakeskus Otkes selvittää onnettomuuteen vaikuttaneita syitä.

Lue seuraavaksi:

Jarmo Luoman poika kuoli tällä paikalla, kun juna törmäsi autoon – isä toivoo tasoristeysten poistoon vauhtia: "Ihmisen henki on erittäin halpa"

Tasoristeysonnettomuuksissa menossa synkkä vuosi – Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan pahimpia paikkoja on yhä liikaa: "Yli ei voi ehtiä kuin tuurilla"

Suosittelemme sinulle