Hyppää sisältöön

Mika Rämet: Yli 5-vuotiaiden lasten koronarokottaminen voisi alkaa aikaisintaan loppuvuodesta

Tutkimuksissa koronarokotteen puolustusvaste oli 5–11-vuotiailla lapsilla samankaltainen kuin muissa ikäryhmissä, eikä lapsilla ilmennyt vakavia haittavaikutuksia.

Tutkimuksissa lasten annostuksessa on päädytty 10 mikrogrammaan, mikä on kolmasosa aikuisille annettavasta annoksesta. Kuva: Joni Tammela / Yle

5–11-vuotiaiden lasten yleinen rokottaminen koronaa vastaan voisi alkaa aikaisintaan loppuvuodesta, arvioi Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Biontech-Pfizerin koronarokotteen lupaprosessi on käynnissä Yhdysvalloissa ja Rämet arvioi, että lupaprosessi alkaa pian myös Euroopan lääkevirasto EMA:ssa.

Lääkeyhtiöt Biontech ja Pfizer julkaisivat syyskuussa ensimmäiset tiedot rokotteen toimivuudesta pienemmillä lapsilla.

Tutkimuksissa on muun muassa selvitetty sopiva annostus 5–11-vuotiaiden ikäryhmän rokottamiseen. Annostuksessa on päädytty 10 mikrogrammaan, mikä on kolmasosa aikuisille annettavasta annoksesta.

– Tiedetään, että sillä annoksella suojavasteet muodostuvat ihan samalla tavalla kuin nuorilla aikuisilla muodostuu 30 mikrogramman annoksella. Tutkimukseen osallistui noin 2 500 5–11-vuotiaista, vakavia haittavaikutuksia ei tutkimuksessa ilmennyt ja rokote oli samalla lailla siedetty kuin vanhemmillakin, Rämet kertoi Ylen aamussa keskiviikkona.

Jos EMA laajentaa myyntiluvan myös 5–11-vuotiaiden ikäryhmään, sen jälkeen Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR arvioi rokotteen käyttöä kyseisessä ikäryhmässä Suomessa.

Rämet arvioi, että ensimmäisenä rokotusvuoroon voisivat tulla riskiryhmiin kuuluvat 5–11-vuotiaat lapset.

Voit katsoa Rämetin haastattelun alta:

Lisää aiheesta:

Pfizer ilmoitti lupaavista tuloksista 5–11-vuotiaiden koronarokotetutkimuksissa

Koronarokotteita tutkitaan yhä nuoremmilla, Suomi mukana selvittämässä rokotteen soveltuvuutta jopa 6 kuukauden ikäisille lapsille

Suosittelemme sinulle