Hyppää sisältöön

Hankintalaki pakottaa pirstomaan työterveysyhtiön – työntekijä: "Mikä on minun paikkani tulevassa muutoksessa?"

Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työterveysyhtiö Pirte joudutaan pilkkomaan kahdeksi yhtiöksi pikavauhtia. Seuraavan mullistuksen tuo sote-uudistus vuoden 2023 alussa.

Luottamusmies Eeva Saarelan mukaan muutos on herättänyt paljon kysymyksiä. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Hankintalain muutos pakottaa julkisomisteisen yhtiön rajoittamaan myynnin ulkopuolisille enintään viiteen prosenttiin liikevaihdosta. Tämän takia Tullinkulman työterveys oy, eli Pirte, aiotaan paloitella kahteen osaan.

Pirten omistajista Tampereen kaupunki on jo hyväksynyt jaon kahdeksi yhtiöksi. Vielä puuttuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin päätös.

Aikaa muutokseen on enää vuodenvaihteeseen saakka, silloin päättyy hankintalain siirtymäaika. Pirten toimitusjohtaja Tiina Surakka myöntää, että kiirettä pitää.

– Niin valmiita olemme kuin tällä aikataululla pystytään. Ihan vuoden alussa ei kaikki ole vielä välttämättä maalissa, mutta tammikuun aikana pyritään siihen.

Työntekijöitä muutos mietityttää.

– Mikä on minun paikkani tulevassa muutoksessa – sitä miettivät varmaan ihan kaikki ihmiset kaikissa muutoksissa, pohtii Terveyspalvelualan unionin työntekijöiden luottamusmies Eeva Saarela.

Uusien yhtiöiden nimiä ei ole vielä valittu. Kaksi kolmasosaa henkilöstöstä jää emoyhtiöön, joka tuottaa palveluja omistajilleen Pirkanmaan sairaanhoitopiirille ja Tampereen kaupungille. Loput siirtyvät tytäryhtiöön, joka tuottaa palveluja pienille ja keskisuurille yrityksille.

Työterveysyhtiö Pirten pitäisi muuttaa organisaatiotaan jo parin kuukauden kuluttua, kun hankintalain siirtymäaika päättyy vuoden vaihteessa. Kuva: Matti Kurkela / Yle

Seuraava mullistus reilun vuoden kuluttua

Muutokset eivät pääty Pirten pilkkomiseen. Vielä ei tiedetä, kuka tuottaa vuoden 2023 alussa aloittavan jätin, eli Pirkanmaan hyvinvointialueen, henkilöstön työterveyspalvelut.

Siirtymävaiheessa vuoden 2022 ajan pirteläiset jatkavat työtään. Toimitusjohtaja Surakka toivoo työlle jatkoa sen jälkeenkin.

– Tulevista hyvinvointialueen työntekijöistä 70–80 prosenttia saa jo työterveyspalvelunsa meiltä. Muutoksen jälkeen heitä tulisi vain parikymmentä prosenttia lisää. Olemme tottuneet isojen asiakkaiden hoitamiseen työterveyshuollon asiantuntijoina.

Toimitusjohtaja Tiina Surakka pyrkii kertomaan työntekijöille muutoksista sitä mukaa, kun tietoa saadaan. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Työterveyshuollon ammattilaisia mietityttävät sote-uudistuksen myötä tapahtuvat muutokset.

– Hallitustasolla eli Suomen hallituksessa ei ole edes oikein puhuttu siitä, miten kunnallinen, julkinen työterveyshuolto otetaan sote-uudistuksessa huomioon, sanoo Pirten superilaisten ja tehyläisten luottamusmies Kirsti Pennanen.

Pennanen näkee perä perää tulevissa muutoksissa ennemmin mahdollisuuksia kuin uhkia.

– Aika näyttää, ostetaanko palvelut meiltä julkiselta puolelta vai mistä.

Yksi Pirten noin 250 työntekijästä on laboratoriohoitaja Jaana Kemppainen. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tammikuussa valittavat aluevaltuutetut päättävät, mikä taho lopulta hoitaa Pirkanmaan hyvinvointialueen lähes 20 000 työntekijän työterveyspalvelut.

Sairaanhoitopiirin omistamat Pirten osakkeet siirtyvät hyvinvointialueen omistukseen. Väliaikainen toimielin on tehnyt lyhytaikaisen sopimuksen Pirten eli Tullinkulman työterveyden kanssa.

– Meidän ajatus on, että Pirte hoitaa työterveyshuollon. Mutta se, miten, jää Pirten ratkaistavaksi. Tällä hetkellä sillä ei ole toimipisteitä kaikkialla Pirkanmaalla. On mahdollista, että Pirte käyttää esimerkiksi alihankintaa tai perustaa uusia pisteitä, sanoo Pirkanmaan hyvinvointialueen HR-valmistelusta vastaaja johtaja Taina Niiranen.

Taina Niiranen myöntää, että sote-uudistuksen valmistelussa on nyt kova kiire. Siksi moni asia pyritään pitämään ainakin aluksi mahdollisimman ennallaan. Tämä koskee myös työterveysasioita, elleivät aluevaltuutetut toisin päätä. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!

Suosittelemme sinulle