Hyppää sisältöön

Mielenterveyden tarkastus jokaiselle lukiolaiselle, stressinhallinnan opetusta kouluhin – näillä vinkeillä nuoret voisivat paremmin, sanoo Lukiolaisten liitto

Lukiolaisten liitto listasi 12 vinkkiä ilonpalautukseen. Nuorten mielenterveyden ongelmat ovat olleet pitkään kasvussa, ja korona-aika on pahentanut niitä entisestään.

Nuori hyppii repun päällä.
Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet lukiolaisista haluaisi voida paremmin. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Lukiolaiset voisivat paremmin, jos jokaiselle opiskelijalle tehtäisiin mielenterveystarkastus tavanomaisen terveystarkastuksen lisäksi. Näin ehdottaa Lukiolaisten liitto.

Liitto kokosi 12 ilonpalautusideaa, jotka on suunnattu päättäjille, opettajille, opiskeiljoille ja vanhemmille. Tarkoitus on lisätä opiskelijoiden hyvinvointia, sillä nuorten mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet viime vuosina ja erityisesti koronan myötä.

Hyvinvointia lisäisi myös terapiatakuu. Liiton mielestä se pitäisi ottaa käyttöön vielä tällä vaalikaudella ja sille pitäisi antaa pysyvä budjettirahoitus.

Lisäksi liitto toivoo päättäjiltä riittävästi koulujen tukihenkilökuntaa, kuten pyskologeja ja kuraattoreja.

Sanallista palautetta ja ulkoilua tuntien välissä

Lukiolaisten liitto heittää ideoita myös opettajille. Sanallinen palaute ja kuormittuneisuuden huomiointi olisi tärkeää. Lisäksi stressinhallintataitoja voisi opettaa koulussa.

Opiskelijoita liitto kehoittaa ulkoilemaan oppituntien välissä, sillä se virkistää ja rentouttaa mieltä. Liitto vinkkaa myös opiskelemaan yhdessä ja kannustamaan toisia.

Lukiolaisten liiton tempaus avaa kampanjan, joka kerää tuhat ideaa ilonpalautus.fi-sivustolle. Ilonpalautisideoita voi jättää kuka tahansa. Myöhemmin ne lähetetään kootusti opetusministeriölle ja Suomen kaikkien lukioiden rehtoreille.

Kampanjan taustalla on oppimareriaalikustantaja Studeo.

Valtaosa lukiolaisista haluaisi voida paremmin

Opiskelijoiden stressi ja uupumus on lisääntynyt korona-aikana. Nuoret kertoivat olevansa huolissaan hyvinvoinnistaan myös tuoreessa Studeon kyselyssä, johon vastasi viitisensataa lukiolaista ympäri Suomen. 64 prosenttia vastaajista halusi voida paremmin.

– Jo ennen koronaa oli merkkejä siitä, että lukiolaisten jaksaminen on ollut koetuksella, ja nyt henkinen kuorma on noussut entisestään, kommentoi Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas tiedotteessa.

Hänen mukaansa erityisesti pitkät etäopetusjaksot ovat olleet mielenterveydelle haitallisia.

– Samalla yhteiskunta muuttuu koko ajan suorituskeskeisemmäksi, mikä luo myös nuorille paineita, hän lisää.

Psykologipalveluita, ryhmätöitä ja myöhäisempiä aamuja

Opiskelijat kertoivat tutkimuksessa myös omia ideoitaan siitä, mikä auttaisi heitä voimaan paremmin. Ideat vaihtelivat pienistä kouluarjen asioista suuriin koulurakenteiden uudistuksiin.

Opiskelijat toivoivat muun muassa matalan kynnyksen psykologipalveluita. Ryhmätöiden lisääminen vähentäisi puolestaan yksinäisyyttä.

Lukiolaiset ehdottavat myös hyvinvointikurssia, jonka aikana voitaisiin miettiä hyvinvointia, jaksamista ja arjessa elämistä.

Myös koulun alku kello 9 jälkeen lisäisi tutkitusti hyvinvointia, eräs vastaajista huomauttaa.

Voit keskustella aiheesta 15.10. kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Yliopisto-opiskelijat ovat yhä syvemmin uupuneita, kertoo tuore selvitys – "Tämä vain jatkuu ja jatkuu, eikä loppua näy"

Yliopisto-opiskelijan pitäisi työskennellä 12 tuntia päivässä, laski Minna Majaniemi – "Heräsin kuudelta opiskelemaan ja lopetin illalla seitsemältä"

“Hoitaja nauroi uupumukselleni”, kuvaa Roosa Rahkonen – YTHS:ltä on hankala saada apua mielenterveysongelmiin, vuodenvaihteessa helpottaa, lupaa johtajaylilääkäri

Suosittelemme sinulle