Liukuhihnat hurisevat tasaiseen tahtiin.
Sillin ja silakan jalostukseen hankitut laitteet ovat paikoillaan ja olleet käytössä muutaman päivän.
Kala menee nyt vakuumiin ja lasipurkkiin, jotta se olisi parhaimmillaan jouluna.
Silli ja Röölä ovat yksi ja sama asia
Sillin jalostuksen palautuminen Röölään on sadan asukkaan kylälle iso asia. Se on elänyt sillistä vuosikymmeniä.
1940-luvun loppupuolella Saarnin veljekset aloittivat sillinpyynnin Islannin vesiltä. Saukko-laivasto oli komea näky Röölän rannassa.
Kun laiva saapui useamman kuukauden kestävältä sillinpyyntimatkalta, ranta täyttyi ihmisistä. Yksi odotteli tuoretta silliä, toinen reissulla ollutta poikaystävää. Meininki oli suurta ja tunteikasta koko porukalle.
Sotien jälkeen kaikesta oli pulaa, joten silli oli hyvä lisä monien ruokapöytään. Tehokas sillinjalostus näytti myös tietä elinarviketeollisuuden kehittymiselle.
Ruuska toi tuotannon takaisin Röölään
Kun Islanti kielsi sillinpyynnin ulkomaan aluksilta, oli se samalla Saukon loppu.
1990-luvulla Matti Ruuska tuli Helsingistä Röölään silli mielessään. Hän jatkoi sillin parissa Boyfood-yrityksensä kanssa.
Ruuska meni kuitenkin epäonnekseen myymään yrityksensä islantilaisille. Yritys päätyi omistajalle, joka siirsi tuotannon pois Röölästä vuonna 2014 ja lopulta pois maasta.
Sitten Matti Ruuska perusti Suomen Sillikonttori Oy:n, joka on nykyisin ainoa suomalainen sillinjalostaja. Tähän asti silli on jalostunut Uudessakaupungissa, mutta lokakuun alussa tuotanto siirrettiin Röölään tuttuihin tiloihin.
Röölä on hyvä paikka sekä tilojen puolesta että henkisesti.
– Kyllä tässä on hieno olla. Tämä on Suomen sillipääkaupunki, kuittaa Matti Ruuska vaatimattomasti.
Silakka kisaa sillin kanssa suosiosta
Röölässä silli solahtaa lasipurkkiin tai vakuumiin käsipelillä. Automatiikkaakin olisi tarjolla, mutta Ruuska haluaa pitää laadusta kiinni. Käsityönä sillit saadaan aseteltua purkkeihin kauniimmin.
Sillin lisäksi Röölän linjalla liikkuu silakka. Sillikonttorin toimitusjohtaja Ilkka Tirkkonen uskoo, että maustetun silakan menekki tulee kasvamaan mukavasti.
Sillin sesonki on kesällä ja jouluna, mutta silakka liikkuu Tirkkosen mukaan tasaisemmin.
Elämä Röölässä jatkuu tutuissa merkeissä. Kylä on palkittu aktiivisuudesta monta kertaa. Seuraavilla markkinoilla tai juhlissa sillillä on taatusti isompi rooli edellisvuosiin nähden.
Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 15.10. kello 23.
Lue myös:
Suomen ainoa sillitehdas purkittaa vauhdilla kohti sesonkia – perinteinen valmistustapa teki paluun