Hyppää sisältöön

Suomen kaikkien aikojen maalitykki Linda Sällström jakoi nostalgisen kuvan, kun Teemu Pukki nousi miesten ykköseksi – "Nyt oli hyvä tilaisuus"

Linda Sällström ja Teemu Pukki johtavat maajoukkueidensa maalintekijätilastoja, ja löytyy Suomen tähtihyökkääjien pelityylistäkin samankaltaisuutta.

Linda Sällström firar EM-platsen.
Linda Sällström on Suomen ykkönen aikuisten maajoukkuemaaleissa. Helmikuussa juhlittiin Töölön stadionilla Helmarien EM-kisapaikkaa. Kuva: Yle/Tomi Hänninen
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teemu Pukki nousi tiistaina Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kaikkien aikojen maalitykiksi. Pukki laukoi Huuhkajien osumat, kun Suomi kaatoi MM-karsinnoissa Kazakstanin 2–0 vieraskentällä. Pukki on nyt iskenyt maajoukkueessa 33 osumaa, kun Jari Litmanen viimeisteli maajoukkuepaidassa 32 kertaa.

Suomalaisten selvänä ykkösenä aikuisten maajoukkuemaaleissa on Linda Sällström, joka on viimeistellyt naisten A-maajoukkuessa peräti 48 maalia. Laura Österberg Kalmari teki 41 maaottelumaalia. Sällström on pelannut A-maaotteluita 110, kun taas Pukilla niitä on kasassa 98.

Kun Pukki tiistaina nousi ennätysmieheksi, jakoi Sällström sosiaalisessa mediassa upean otoksen. Vuoden 2006 kuvassa Sällström ja Pukki poseeraavat Töölön jalkapallostadionilla. Kyseisenä vuonna Pukki täytti 16 vuotta ja Sällström 18 vuotta. Kauden päätteeksi Palloliitto oli palkinnut kaksikon.

– Vuosi 2006, vuoden lupaava tyttö- ja poikapelaaja. Tänään molemmilla kaikkien aikojen eniten maaleja A-maajoukkueessa. Onnittelut ennätyksestä Teemu Pukki! Ei mennyt valitsijoilla ihan metsään silloin 2006, Sällström kirjoitti.

Sällström kertoo, ettei hän vielä tuolloin tuntenut Teemu Pukkia.

– Kyllä muistan, että sen palkinnon sain ja että siinä palkittiin myös joku poikapelaaja. Jussi Eskola tässä kesällä lähetti tuon kuvan mulle, ja minusta se oli hauska kuva. Nyt oli hyvä tilaisuus jakaa se.

Sekä 33-vuotias Sällström että 31-vuotias Pukki ovat maajoukkueidensa ykköshyökkääjiä. Tilastot kertovat kaksikon merkityksestä joukkueilleen, muttei kahden maajoukkueen tilastojen vertailussa ehkä suuremmin järkeä ole. Ainakaan Sällström ei aiheesta suuremmin innostu, kun häneltä kysyy arviota, kummalla on enemmän maaleja maajoukkueurien päätyttyä.

– Ihan turha lähteä tuolla tavalla vertailemaan, mutta tosi kiva, että joku tekee maaleja. Kiva, että Teemu tekee Huuhkajissa, ja minä toivon, että voin tehdä enemmän Helmareissa.

Teemu Pukki.
Teemu Pukki maalasi tiistaina kahdesti Kazakstanin verkkoon. Kuva: Stanislav Filippov / AFP

Pukki on hurjastellut maalitilastoissa etenkin Markku Kanervan noustua Huuhkajien päävalmentajaksi, eli vuoden 2016 jälkeen. Kanervan alaisuudessa Pukki on osunut 48 ottelussa 24 kertaa, komealla 0,5 maalin ottelukohtaisella keskiarvolla.

– Teemu on tehnyt kovasti duunia jokaisen maalin eteen, ja aina siellä on joukkue takana. Mutta kyllä se maalintekijällä on aika paljon myös henkistä. Jos pelaa kovalla itseluottamuksella, näkyy se silloin myös kentällä, että saa hyvän flow'n päälle. Toivottavasti vire jatkuu, Sällström sanoo.

Sällström pelasi ulkomailla vuodet 2008–2018 ruotsalaisissa Djurgårdens IF:ssä, Linköpings FC:ssä ja Vittsjö GIK:ssa sekä 2018–2021 ranskalaisessa Paris FC:ssä. Tänä kesänä hän palasi Suomeen ja HJK:n riveihin Kansalliseen liigaan.

Juniorina pitkään yleisurheilua päälajinaan pitänyt Sällström näkee omassa pelityylissään ja Teemu Pukissa yhtäläisyyksiä.

– Olemme molemmat ehkä sellaisia vastaiskupelaajia ja pyrimme menemään linjan taakse, ja sitä kautta maalintekotilanteisiin.

Linda Sällström i Paris FC-tröjan.
Linda Sällström pelasi kolme kautta Ranskassa ja Pariisissa, kunnes palasi kesällä 2021 Suomen kentille. Kuva: AOP

Huuhkajat pelaa viimeiset MM-karsintalohkon ottelut marraskuussa, kun vastassa ovat Bosnia-Hertsegovina ja Ranska. Tiistain tulokset olivat Suomelle jättipotti: Kazakstan kaatui ja myöhemmin illalla Bosnia-Hertsegovina sekä Ukraina pelasivat tasapelin. Niinpä lohkon kakkoseksi ja sitä kautta MM-jatkokarsintoihin yltäminen on vielä Huuhkajien omissa käsissä, mutta täydellistä onnistumista se toki vaatii.

Helmarit puolestaan pelaa kesällä 2022 EM-kisoissa Englannissa. Kisapaikan Suomelle sinetöi Sällström lauottuaan 1–0-voittomaalin Portugalin verkkoon karsintaottelun lisäajalla helmikuussa.

Tänä syksynä Helmarit pelaa MM-karsintoja 2023 MM-kisoihin. Helmarit kohtaa MM-karsinnoissa vieraskentällä Georgian 21. lokakuuta ja Helsingissä olympiastadionilla Irlannin 26. lokakuuta. Joukkue karsintaotteluihin nimettiin keskiviikkona.

Lue myös:

Kommentti: Harva muistaa, että Teemu Pukki oli vielä muutama vuosi sitten Huuhkajien sylkykuppi – tilastot osoittavat huiman muutoksen

Näillä skenaarioilla Huuhkajat etenee MM-jatkokarsintaan – suora kisapaikkakin on yhä mahdollinen

Kahden maalin Teemu Pukki oli helpottunut – Jari Litmasen maaliennätys ehti jo kutkutella takaraivossa: "Oli vaikeita vuosia"

Markku Kanerva uskalsi tehdä yllättäviä muutoksia kovassa paikassa – asiantuntija suitsuttaa Huuhkajien päävalmentajan valintoja

Teemu Pukista tuli Huuhkajien kaikkien aikojen maalintekijä – vertailu Jari Litmaseen paljastaa merkittävät erot huippukaksikon välillä

"Se ei palvele, jos meillä on kolme hyvää joukkuetta ja loput ihan kuraa" – miksi kotimaan sarjasta ei nouse uusia pelaajia Helmareihin?

Helmarit jatkaa MM-karsintoja kokeneella ryhmällä – katso Anna Signeulin valitsema joukkue

Suosittelemme sinulle