Hyppää sisältöön

Li Andersson hallituksen tempoilusta Veikkaus-avustusten leikkaamisen kanssa: "On viisautta poliittisilta päättäjiltä korjata virheitä"

Keskiviikon A-studiossa käsiteltiin hallituksen sekavalta näyttävää toimintaa Veikkaus-avustusten leikkaamisesta päättämisessä.

Ministeri Andersson: On viisautta päättäjiltä korjata virheitä
Ines Sirén
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiistaina tarkentamia taiteen, kulttuurin, tieteen ja urheilun ensi vuoden määrärahaleikkauksia on seurannut sekava soppa: hallitus on ensin ilmoittanut leikkaavansa avustuksia ja peruu nyt aikeitaan.

Keskiviikkona taide- ja kulttuurialan leikkauksia ja rahoituksen tulevaisuutta käsitelleessä A-studiossa opetusministeri Li Anderssonilta (vas.) kysyttiin syytä hallituksen sekavalta ja tempoilevalta näyttävään toimintaan.

Anderssonin mukaan kaikille hallituspuolueille on vaikutusarvioiden saamisen kautta käynyt vasta nyt selväksi, mitä leikkaus tarkoittaisi suomalaiselle kulttuurikentälle.

Lähetyksessä toimittaja Petri Raivio huomautti, että Andersson oli itse syksyn 2020 budjettiriihessä päättämässä, ettei Veikkauksen tulojen alenemista ei vuoden 2021 jälkeen kompensoida täysimääräisesti.

Andersson vastasi kysymykseen kuvailemalla kevään vaikeaa kehysriihtä.

Vasemmistoliitto kannatti jo kevään kehysriihessä veikkausvarojen kompensointia, mutta Anderssonin mukaan riihessä “ei ollut mahdollista päästä muuntyyppiseen ratkaisuun”. Pitkäksi venynyt riihi muistetaan “kriisiriihenä”, jossa hallituksen kuvattiin olevan lähellä kaatumista.

Anderssonin mukaan virheiden korjaaminen ja uudentyyppisten päätösten tekeminen uuden tiedon valossa on “viisautta poliittisilta päättäjiltä”.

– Rehellisesti uskon, että kaikille ei ole ollut selvää ennen kuin leikkauslista tuli julki, miten paljon tämä leikkaus tulee vaikuttamaan.

Aiotut leikkaukset johtuvat pienenevistä rahapelituotoista, joita valtio saa Veikkaukselta. Vuonna 2022 erilaisille toimijoille ja järjestöille ei rahapelituottojen vähenemisestä johtuvia rahamenetyksiä kompensoitaisi enää täysimääräisesti, vaan reilun 80 prosentin verran.

Esimerkiksi kulttuurin kohdalla tämä merkitsee 18,4 miljoonaa euron leikkausta kuluvaan vuoteen verrattuna.

Myös hiljattainen lisämäärärahojen löytyminen poliisille on Anderssonin mukaan vaikuttanut haluun etsiä ratkaisua pienenevien avustusten korvaamiseen.

– Se osoitti sen, että on mahdollista budjettiriihen jälkeenkin tällaisia rahoja, jolla voidaan korjata epäkohtia kun ne ilmenee.

Taide- ja kulttuurialan leikkauksista ja rahoituksen tulevaisuudesta keskusteli myös Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen. Koko keskiviikon A-studio on katsottavissa Yle Areenassa.

Oikaisu 14.10.2021 klo 12.10: Täsmennetty kohtaa, jossa kuvataan huomautusta Anderssonin osallisuudesta aiempiin päätöksiin. Lähetyksessä kysyttiin syksyn 2020 budjettiriihestä, ei kevään 2021 kehysriihestä.

Suosittelemme sinulle