Hyppää sisältöön

Vaasan Sport on SM-liigan alkukauden suuri sensaatio sarjan selvästi vanhimmalla joukkueella – "Risto Dufva ei tykkää lastentarhasta"

Vaasan Sport on ollut alkukauden sensaatiojoukkue jääkiekon miesten SM-liigassa. Keskiviikkona kauden ensimmäisen kotitappionsa kärsinyt joukkue on sarjassa toisena.

Kokenut valmentaja Risto Dufva (keskellä) on luotsannut kokeneen joukkueensa vahvaan vetoon SM-liigassa alkukaudesta. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Mika Halonen

Jääkiekon miesten SM-liigassa alkukauden sensaatiojoukkue on ollut Vaasan Sport. Vaasalaiset ovat voittaneet 12 ottelustaan kahdeksan, mikä riittää sarjassa toiseen sijaan.

Risto Dufvan valmentama kokenut joukkue tavoitteli keskiviikkona seuraennätystä, viiden ottelun voittoputkea. Se jäi kuitenkin toteutumatta, kun HPK otti uuden päävalmentajansa Jarno Pikkaraisen komennuksessa kolmannen peräkkäisen voittonsa kukistettuaan Sportin vieraissa 4–2.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen sanoo, että Sportille vahva alkukausi on äärimmäisen tärkeä juttu.

– Se on elinehto. Sport on pienen kokoluokan SM-liigajoukkue, joka on aina ollut haastaja. Siellä on mahdollista luoda buumi, jollaista ei ehkä muualla ole, ja puhun nyt kannattajakulttuurista ja kaupungista. Se vaatii älyttömän hyvän alkukauden, koska jos ihmiset kyllästyvät, sitten ei lähde buumi liikkeelle.

Sport nousi SM-liigaan kaudelle 2014–15. Sport on liigataipaleensa aikana edennyt kaksi kertaa pudotuspelien avauskierrokselle, mutta ei sen pidemmälle.

Sportin tämän kauden kokoonpanon keski-ikä on yli 28 vuotta, mikä tekee siitä selvästi SM-liigan vanhimman joukkueen. Jos katsotaan puhtaasti Sportin sisäistä pistetilastoa, löytyvät kärkipäästä sellaiset nimet kuin ruotsalainen Henrik Eriksson, 31, Turo Asplund, 36, ja kanadalaispakki Shaun Heshka, 36. Maalin tilkitsee Niko Hovinen, 33.

– Se tuo arkeen sellaista tukea ja turvaa, luo rauhallisuutta. Dufva on tunnettu kokeneista joukkueista, ja se auttaa myös päävalmentajaa, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaan johtajuus lähtee pelaajistosta, Nättinen pohtii kokemuksen merkitystä Sportissa.

Maalivahti Niko Hovinen pelaa Sportissa nyt kolmatta kauttaan. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Sportin pelaamisessa kokemus on näkynyt malttina, turhaa ylipelaamista tai hötkyilyä jäällä ei ole ollut.

– Heikkous voi tietyllä tavalla olla, miten saadaan joukkue innostumaan. Siinä astuu sitten kuvaan Risto Dufva, joka väkisin innostaa, jos ei ihan kiinnosta se perjantai-ilta Lappeenrannassa tai tiistai-ilta Tampereella, Nättinen tuumaa.

Nättinen oli pelaajaurallaan Dufvan valmennuksessa kaudella 2016–17 Jukureissa.

– Uskoisin, että kaukalossa ja kaukalon ulkopuolella vaatimustaso tulee myös pelaajilta itseltään, koska heillä on pitkät urat ja he tietävät, miten harjoitellaan ja miten voitetaan. Dufvan ei tarvitse tulla kertomaan, että "alkuverryttelyt on tärkeitä" ja "pitää syödä hyvin", vaan ammattilaiset tietävät.

Äijäporukka sopii Dufvalle kuin nenä päähän. Lisäksi taustalla hyvää työtä on tehnyt urheilutoimenjohtaja Markus Jämsä.

– Itsekin Dufvan joukkueessa pelanneena tiedän, että hän on varmasti isossa vastuussa pelaajiston hankinnasta ja hänen ideologiaansa kuuluu kokemus. Siinä heijastelee sekin, ettei hän niin sanotusti lastentarhasta tykkää, että pitää opettaa, miten ammattilaisena eletään, vaan nyt kaikki energia voidaan käyttää, kun kiekko tippuu jäähän, Nättinen kuvailee.

Turo Asplund on tehnyt alkukauden 12 ottelussa tehopisteet 3+6=9. Kuva: Tomi Mäkipää / All Over Press

Jo 1990-luvun alussa JYPissä valmentamisen aloittanut Dufva, 58, on tehnyt peräti 30-vuotisen valmennusuran. Hän valmensi Jukurit Mestiksen voittoon neljä kertaa 2000-luvun alussa ja JYPin seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruudeen kaudella 2008–2009.

Dufva palasi Puolan keikalta SM-liigaan ja Sportin valmentajaksi kesken kauden syksyllä 2019. Silloin Sport antoi kenkää Ari-Pekka Pajuluomalle, kun Sport oli voittanut vain neljä alkukauden 22:sta ottelustaan. Kaudella 2019–2020 Sport jäi valmentajanvaihdoksesta huolimatta liigajumboksi.

Viime kaudella Dufva luotsasi Sportin runkosarjan kymmenenneksi, mutta pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kärpät oli parempi.

Sportin kannattajat ovat saaneet kehuja myös vierasjoukkueilta. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Dufva itse ei lähtenyt mainiolla alkukauden saldolla revittelemään.

– Meillä on motivoitunut ja yhtenäinen pelaajisto. Ei tässä Sportilla tai kellään muullakaan ole mitään suurta taikuutta, Dufva totesi.

Vaasan Red Army -fanipääty ja muutenkin vaasalaisyleisö on saanut kiitosta myös vastustajajoukkueilta. Sport oli voittanut kuusi ensimmäistä kotiotteluaan ennen kuin HPK haki vieraspisteet keskiviikkona.

– Kyllähän kannustus vaikuttaa tietenkin positiivisesti ja antaa energiaa siihen, kun tulosta haetaan. Sillä on se merkitys, mikä kotiyleisöllä kaikissa lajeissa on, että ei se sattumaa ole, kun kotona näissä palloiluissa paremmin pärjää kuin vieraissa, Dufva puheli.

Konkariluotsi ei lähtenyt sen suuremmin avaamaan joukkueen kehityskohteita tai haikailemaan kohti kevättä.

– Kyllä tässä on tärkeitä pelejä perjantaista eteenpäin taas, että turha hamuta sen pidemmälle.

SM-liigakausi jatkuu torstai-iltana, kun HIFK isännöi Tapparaa ja perjantaina pelataan viiden ottelun kierros. Sport kohtaa perjantaina KooKoon vieraskaukalossa.

Perjantain liigakierrosta seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 18.02 alkaen.

Lue myös:

HPK ja tuore päävalmentaja Jarno Pikkarainen kaatoivat Sportin haaveet seuraennätyksestä – JYP ja Pelicans jatkoivat voittoputkiaan

Pelicansille nimekäs paluumuuttaja – "Kousan tasoinen pelaaja olisi vahvistus jokaiseen liigajoukkueeseen"

HIFK:n kausi ei ole ollut ihan sitä, mitä odotettiin – Ville Peltonen ei koe tarvetta selitellä: "Meidän täytyy ansaita parempia tuloksia"

Kalervo Kummola panee Tampereen uuden areenan Uros-sotkun mittakaavaan: "Miten se nyt kisoihin vaikuttaisi?"

Kommentti: SM-liigan pomo oli Ruotsissa, eikä nähnyt metsää puilta

Uudelle HPK-valmentajalle nykytilanne on vielä mysteeri – Jarno Pikkarainen avaa aluksi solmuja tilannejohtamisella

Suosittelemme sinulle