Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tallinnan matkailuala toivoo paljon suomalaisten syyslomilta – "Korona-aika on ollut kerrassaan karmeaa"

Viron matkailu on kärsinyt koronasta arviolta parin miljardin euron menetykset. Suomalaiset ovat tärkein matkailijaryhmä ja tänä syksynä he ovat alkaneet hiljalleen palata.

Näkymä tallinnan viru-kadulle lokakuussa 2021
Viron keskuspankin arvion mukaan matkailuala on menettänyt koronaviruksen aiheuttaman matkailijakadon takia pari miljardia euroa. Kuva: Jan Erik Kooli
Rain Kooli
Avaa Yle-sovelluksessa

TALLINNA Arkisena keskipäivänä Telliskiven alueella pyörii vain yksittäisiä ihmisiä. Vähintään puolet heistä on lounastamaan tulleita paikallisia.

Sisällä Fotografiska-museossa ravintolapöydän täyttää iso seurue. Hekin ovat virolaisia. Vieressä kuulee kuitenkin myös suomea, englantia ja saksaa.

– Kerrassaan karmea, Fotografiskan toimitusjohtaja Margit Aasmäe pamauttaa arvionsa korona-ajasta.

Telliskiven luova keskus Tallinnassa
Telliskiven alueella on torstaipäivänä tyhjää. Kuva: Jan Erik Kooli

– Olemme olleet auki kaksi vuotta ja niistä puolitoista on mennyt poikkeusoloissa. Kolmesti jouduimme sulkemaan kokonaan.

Perinteinen matkailun huippusesonki eli kesäkuukaudet menivät nekin aika lailla penkin alle. Aasmäen mukaan aivan viime aikoina tilanne on alkanut näyttää valoisammalta.

– Virossa on opittu elämään koronan kanssa. Olemme järjestäneet koko toimintamme terveysturvallisuus edellä, Aasmäe kertoo.

Fotografiskan toimintaa ei hänen mukaansa pystytä millään pyörittämään pelkästään paikallisten asiakkaiden varassa. Ulkomaiset matkailijat ovat elinehto, varsinkin suomalaiset. Heidän mukaansa suunnitellaan myös näyttelyt.

– Kuullessamme saleissamme suomea tuntuu kuin olisi palannut pitkän matkan jälkeen kotiin. Viime viikot ovat olleet erittäin myönteisiä.

Tallinnan Fotografiskan toimitusjohtaja Margit Aasmäe
Fotografiskan johtaja Margit Aasmäe ilahtuu suomalaisten paluusta. Kuva: Jan Erik Kooli

Fotografiskassa ei ole maskipakkoa, mutta asiakkailta kysytään koronapassia. Omakannasta saatava EU:n koronatodistus on kätevin. Digitaalisena tai paperille tulostettuna kelpaa kuitenkin mikä tahansa luotettava todistus koronarokotuksesta, koronatestituloksesta tai sairastetusta koronavirustaudista.

"Tervetuloa, tämä kaupunki on muuttunut paljon puolessatoista vuodessa"

Koronapassin asiakkaat joutuvat esittämään myös Viru-hotellin vastaanotossa. Mikäli täysi rokotesarja on vielä saamatta, hotelli tarjoaa pikatestin mahdollisuutta.

– Koronapassista tehdään merkintä hotellikorttiin eikä sitä talon sisällä tarvitse enää näyttää, johtaja Sari Sopanen kertoo.

Asiakkaita kirjautumassa sisään Tallinnan Viru-hotelliin
Viru-hotellissa koronapassin joutuu näyttämään vain kerran sisäänkirjautumisen yhteydessä. Kuva: Jan Erik Kooli

Virussakin on pantu merkille että suomalaiset ovat tehneet paluuta Tallinnaan.

– Kesä oli vielä todella vaisu, mutta syksyn kuluessa ollaan nähty selkeätä piristymistä. Suomalaisia on palannut ja myös muita ulkomaalaisia.

Hotelli- ja ravintola-alalla ollaan kuitenkin vielä hyvin kaukana esimerkiksi vuoden 2019 tasosta. Hotellien täyttöaste on 40–50 prosenttia, kun se normaalisti olisi 60–70 prosenttia.

– Me olemme suuren kokomme takia vielä keskimääräistä nykytilannetta alemmalla tasolla, Sopanen kertoo.

Hotellissa odotetaan siis kovasti erityisesti suomalaisia perheitä.

Viru-hotellin toimitusjohtaja Sari Sopanen
– Tänne on turvallista matkustaa, vakuuttaa Sari Sopanen. Kuva: Jan Erik Kooli

– Jos ei ole tänne puoleentoista vuoteen päässyt, aivan varmasti tulee yllättymään positiivisesti. Tallinaan on tullut paljon uutta kivaa katsottavaa ja koettavaa, Sopanen kehuu kaupungin kehitystä.

Ravintoloissa koronapassista on tullut arkea

Rotermanni-keskuksen Platz-ravintolan lounasaika on juuri päättynyt. Salissa istuu virolaisen ystäväpariskunnan lisäksi saksalainen seurue. Haastatteluun ei ole haluja, mutta saksalaiset näyttävät peukkua: tyytyväisiä ollaan.

– Olemme joutuneet sopeutumaan muun muassa muuttamalla ruokalistaa, jotta laaturuokaa voisi myydä noutopakkauksissa, 22-vuotias keittiömestari Carina-Elisabeth Hade kuvailee korona-aikaa.

Myös Platz on kärsinyt asiakaskadosta koronan takia. Matkailijoiden puuttuminen on vienyt noin puolet ruokailijoista. Lähellä satamaa sijaitsevan ravintolan ulkomaisesta asiakaskunnasta suomalaiset muodostavat valtaosan.

Keittiömestari Carina-Elisabeth Hade ravintola Platzin keittiössä
Keittiömestari Carin-Elisabeth Hade pitää suomalaisista asiakkaina. Kuva: Jan Erik Kooli

– Suomalaiset ovat asiakkaina virolaisia avoimempia ja iloisempia. Ja jonkin verran vaativampia, sillä erikoisruokavaliota noudattavia on paljon, Hade kertoo.

Elokuussa käyttöön otettu koronapassi aiheutti Platzin asiakkaissa aluksi hieman närää. Nyt siitä on tullut osa arkea.

– Usein se näytetään jo oma-aloitteisesti ennen kuin tarjoilija ehtii edes pyytää.

Käsidesiä kaikkialla, koronapassin vaatimuksesta laistetaan

Virossa rokotustahti laahaa Suomea jäljessä. Koko väestöstä ainakin yhden rokoteannoksen on saanut 58 prosenttia, aikuisväestöstä 68 prosenttia. Täysi rokotesarja on 54 prosentilla väestöstä.

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus. Vasta-ainetutkimuksissa on selvinnyt, että vastustuskyky koronavirukselle on myös monilla rokottamattomilla virolaisilla. Tämä johtuu taudin sairastaneiden määrästä.

Asiakkaita Viru-hotellin ala-aulassa
Käsidesiä on Virossa tarjolla kaikkialla. Kuva: Jan Erik Kooli

Niinpä maassa on tyydytty pitämään yhteiskunta auki koronapassin turvin, vaikka kuluneiden kahden viikon ilmaantuvuusluku on korkeahko 930.

Maskipakko on voimassa paikoissa joissa koronapassin tarkistaminen ei ole mahdollista. Tällaisia paikkoja ovat muun muassa kaupat ja joukkoliikenne.

Ylen kokemuksen mukaan osa ruokapaikoista tosin laistaa koronapassin tarkistamisvaatimuksesta, vaikka tiedottaisi siitä ovessaan.

Uskaltaako Viroon matkustaa vai pitäisikö matkustamista vielä lykätä? Voit keskustella aiheesta lauantai-iltaan kello 23 asti.

Lue myös:

Baltian koronatilanne paheni jälleen nopeasti – nämä asiat matkaa suunnittelevan on syytä ottaa huomioon

Suosittelemme