Hyppää sisältöön

Operaatio rajalla

Rajavartijoiden tulo maailman rauhallisimmalle rajalle Torniossa mullisti monen elämän. Nyt poikkeustilannetta on jatkunut niin pitkään, että siihen on jo ehditty tottua.

Elämä Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupungissa muuttui 19.3.2020, kun sisärajatarkastukset astuivat voimaan koronaviruspandemian levitessä Suomeen.

Ne toivat vartijat aiemmin lähes näkymättömälle rajalle. Nyt urakka on jatkunut paljon pitempään kuin alkuun ennakoitiin, lähes 19 kuukautta.

Vaikka esteaitojen ja virkapukujen tulo "rauhan rajalle" on hiertänyt paikallisten mielissä, nyt rajanylittäjät suhtautuvat maahantuloselvityksiin pääosin asiallisesti.

Paikallisena pääsee läpi ihan helposti. Nyt on tullut käytyä useammin kaupoilla toisella puolen ja pysähtyminen on pieni vaiva koronatestiin verrattuna.

Matti Riipi, Tornio

Rajanylitys jännittää aina vähän. Olen käynyt testissäkin pari kertaa, mutta aina on sujunut hyvin. Minua tämä ei haittaa ja koen koronatilanteen seuraamisen tarpeellisena.

Marjo Veikkolainen, Kemi

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri pitää tärkeänä epidemian torjunnan kannalta, että rajanylittäjien pysäytystä ja testausta jatketaan edelleen.

Enimmillään rajalla työskenteli noin 55 rajavartijaa, nyt 21. He pysäyttävät maahantulijoita ympäri vuorokauden kahdella rajanylityspaikalla Tornion keskustassa.

Me olemme sotilaallinen organisaatio ja meitä käsketään, mutta kyllä suurin osa on tullut tänne mielellään. Ketään ei ole tarvinut pakottaa, tämähän on vaihtelua normaaliin työhön.

Jari Rantala, Länsi-Suomen merivartiosto

Useasti muuttuneet maahantuloedellytykset ja käytännöt rajalla ovat aiheuttaneet epätietoisuutta paikallisissa asukkaissa ja rajan yli liikennöivissä yrityksissä.

Nyt Haaparannalta voi saapua Suomeen vapaasti, mutta kauempaa tulevilta vaaditaan täysi rokotesuoja, todistus hiljattain sairastetusta koronataudista tai negatiivinen testitodistus.

Liikenne soljuu rajalla vaivatta ja rajavartijat saavat työskennellä kuulaassa syyssäässä. Edessä heillä siintävät kuitenkin jo pimeät ja kylmät loppuvuoden päivät ja yöt.

Eduskunta päättää perjantaina matkustusrajoitusten jatkosta. Hallitus on esittänyt niille jatkoa vuoden loppuun.

Rajoitusten jatkaminen tarkoittaisi, että rajavartijat ovat läsnä kaksoiskaupungin arjessa myös jatkossa.

Tekijät

TekstiJenni Mehtonen
KuvatAntti Ullakko
VideotJenni Mehtonen, Juuso Stoor