Hyppää sisältöön

Koronapassi on kiihdyttänyt rokotusintoa osassa maata, mutta ruuhkasta on turha puhua – lain voimaantulosta päätetään tänään

Eduskunta päättää tänään, otetaanko koronapassi käyttöön ravintolarajoitusalueilla lauantaina. Yle kysyi, miten koronapassin tulo on vaikuttanut nuorten aikuisten rokotusintoon eri puolilla maata.

Sakari Siika-aho (vas) saa ensimmäisen koronarokotteen terveydenhoitaja Maija Tilliltä, Jätkäsaaren rokotuspiste, Helsinki, 19.6.2021.
Sakari Siika-Aho sai koronarokotteen terveydenhoitaja Maija Tilliltä Jätkäsaaren rokotuspisteellä kesäkuussa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Heini Holopainen,
Sarianne Tekoniemi

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suunnitelmat koronapassista ovat vauhdittaneet koronarokotuksia vaihtelevasti.

Torstaina ravintolarajoitusten piiriin siirtyneellä Keski-Pohjanmaalla ensimmäisten rokotteiden ottaminen on kiihtynyt selvästi. Alueen terveyspalveluista vastaavan Soiten palvelualuejohtaja Jukka Aro kertoo, että ensimmäisiä rokotteita on kuluneella viikolla otettu yli kaksi kertaa useammin kuin aiemmin.

Hän nimeää koronapassin yhdeksi syyksi aktivoitumisessa.

– Koko rokotussarjan ottaminen vaikuttaa passin saamiseen ja osallistumiseen eri tyyppisiin tapahtumiin, Aro sanoo.

Vaikka koronapassi ei vielä Suomessa käytössä olekaan, sitä hyödynnetään laajasti ulkomailla. Ulkomaanmatkailun lisääntyminen on näin ollen lisännyt kiinnostusta passiin.

Rokotusaikoja varataan tiuhentuvaan tahtiin myös Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.

– Selkeästi nyt otetaan enemmän kuin muutama viikko sitten ykkösannoksia, tämä koskee kaiken ikäisiä yli 12-vuotiaita, sanoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Alla olevasta grafiikasta näet, kuinka suuri osa ikäluokasta on saanut ensimmäisen ja toisen rokotuksen.

Vaikea sanoa, mikä vaikuttaa

Torstaina iltapäivällä ravintolarajoituksia oli voimassa kuudella alueella (siirryt toiseen palveluun), Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja pääkaupunkiseudulla.

Lue myös: Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa valittaa oikeuskanslerille Keski-Pohjanmaan ravintolarajoituksista

Rajoitusten piiriin kuuluvassa Päijät-Hämeessä rokotustahti on laskenut viikko viikolta tähän syksyyn saakka.

– Viime viikolla rokotusmäärien lasku pysähtyi ja tällä viikolla määrä näyttää piristyneen. On vaikea sanoa, mikä osuus siitä liittyy koronapassiin, sanoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Ensimmäisiä rokotuksia otettiin viime viikolla hieman enemmän kuin aiempina viikkoina.

Lue myös: Katsojille tarjottiin rokotuksia Pelicansin kotiottelussa, koska nuorten rokotekattavuus on Päijät-Hämeessä niin matala

Porissa on aiemmin havaittu kiinnostuksen kasvua ykkösrokotuksiin silloin, kun uutiset ovat kertoneet koronapassista.

Osastonhoitaja Anna-Maija Heikkilän mukaan tällä viikolla ei ole tapahtunut merkittävää muutosta aikojen varaamisessa.

Alla oleva grafiikka havainnollistaa rokotuksen etenemistä koko väestössä.

Viikonlopun vaikutuksia nähdään ehkä ensi viikolla

Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä tai Kainuussa ei ole havaittu muutosta, eikä koronapassi ole näillä näkymin tulossa voimaan niiden alueilla.

Rovaniemellä ja Jyväskylässä rokotustrendi on viime aikoina ollut jopa laskeva.

Tampereella ennakoidaan, että koronarokotusaikojen varaaminen ja testaaminen kiihtyy ensi viikon aikana, kun "nukkuvat" hakeutuvat rokotuksiin, sanoo Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen arvelee, että myönteiset vaikutukset voivat tulla viiveellä.

Koronapassin voi saada myös negatiivisella testituloksella

Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, todistus sairastetusta koronataudista tai 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatestitulos.

Voiko koronapassi johtaa ruuhkiin koronatestauksessa? Ei, vastaavat terveydenhuollon edustajat. Julkinen terveydenhuollossa testejä tehdään pääosin vain lääketieteellisin perustein.

– Kyllä viihdekäyttöön hankitaan ihan itse testi jostain muualta, napauttaa Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Poikkeuksen tekevät 16- ja 17-vuotiaat, joilla ei ole koronarokotusta sekä henkilöt, jotka eivät voi terveyssyistä koronarokotusta ottaa.

Lue lisää: Koronapassin ikäraja nousee 16 vuoteen, ilmaiset koronatestit rokottamattomille 16- ja 17-vuotiaille, jos passi otetaan käyttöön

Milloin koronapassi astuu voimaan?

Koronapassissa edellytetty täysi rokotesarja kirjataan terveydenhuollon Omakanta-järjestelmään ja se on ladattavissa puhelimen ruudulle qr-koodiksi.

Rokotustiedot siirtyvät Omakanta-järjestelmään vaihtelevalla nopeudella. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä kirjautuminen kestää noin viisi päivää, Keski-Pohjanmaalla vuorokauden – Kuopiossa viivettä ei ole ylilääkäri Pauliina Sulun mukaan lainkaan.

– Tieto syötetään meiltä heti ja sen pitäisi näkyä Omakannassa heti. Ainakaan meidän puoleltamme ei ole tietojen syötössä viivettä.

Todistuksen negatiivisesta koronatestistä saa myös paperisena terveydenhuollosta.

Lue seuraavaksi:

Koronapassi otetaan käyttöön lauantaina, oletko valmis? Tuo pitkään kiistelty passi lyötiin viimein eduskunnassa läpi ja se otetaan käyttöön pikakaistalta - se tuo helpotusta esimerkiksi baareille jo tulevana viikonloppuna! Mutta miten se toimii? Sen meille veistelee auki toimittaja Tulikukka De Fresnes.

Pian henkkarit eivät enää riitä: Ravintoloissa valmistaudutaan tanssintäyteiseen bileviikonloppuun, jona juhla jatkuu aamuun asti

Koronapassilakiin jäi viruksen mentävä aukko – yritys saa kysyä passia asiakkaaltaan, mutta oman työntekijänsä rokotustietoja se ei saa vaatia

Missä ja keneltä koronapassia vaaditaan? Tässä tärkeimmät tiedot koronapassista, jonka on tarkoitus tulla voimaan lauantaina

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 16.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle