Hyppää sisältöön

Pääministeri Marinin mukaan SDP haluaa, että kulttuurileikkaukset perutaan, keskustasta kovaa arvostelua pääministerille: "Uskottavuutenne horjuu"

Hallituksen sisällä on täysi rähinä päällä liittyen järjestökenttään kohdistuviin leikkauksiin. Keskustasta arvostellaan tapaa, jolla jo tehtyjä päätöksiä pyritään perumaan.

Kuvakombo Kulttuuriväen mielenosoitus ja Sanna Marin.
Kulttuurialaan kohdistuvat leikkaukset ovat herättäneet kovaa arvostelua koronasta kärsineellä alalla. Kesällä kulttuuriala osoitti mieltään kulttuuritoimintaa rajoittavien koronatoimien takia. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle ja Mikko Ahmajärvi / Yle
Matti Koivisto

Järjestökenttää ensi vuonna uhkaavat leikkaukset ovat aiheuttaneet ison kiistan hallituspuolueiden välille.

Veikkauksen rahapelituottojen hupenemisen takia kulttuurin, urheilun, tieteen ja nuoristyön järjestöiltä katoaa ensi vuonna yhteensä 43 miljoonaa euroa. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) julkisti leikkauslistan tiistaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on toistuvasti vakuuttanut hallituspuolueiden johtoviisikon etsivän ratkaisua, jolla järjestöjen rahoitus pystyttäisiin turvaamaan.

Tänään torstaina aamulla Marin ilmoitti SDP:n haluavan, että kulttuurileikkaukset perutaan. Ratkaisua olisi Marinin mukaan haettava myös muiden järjestöjen ja edunsaajien tilanteeseen.

Hallituspuolueista myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ilmoittivat pian Twitterissä kannattavansa leikkausten perumista. Anderssonin mukaan hallituksesta on löytymässä tukea esitykselle perua kulttuurialaa uhkaavat leikkaukset.

– Juuri nyt näyttää hyvältä, mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa, Andersson kirjoittaa.

Sen sijaan keskustasta aikeita leikkausten perumisesta arvostellaan isoin kirjaimin. Keskustan kansanedustaja, entinen puoluesihteeri Jouni Ovaska ilmoittaa pääministerin uskottavuuden horjuvan.

Myös keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Joonas Könttä arvostelevat Marinia lähettämissään tiedotteissa.

Köntän mukaan nyt mitataan, kestääkö Suomen asioista vastuullisten takamus merivettä. Köntän mukaan maan tapa ei voi olla se, että asioista ensin päätetään ja sitten perutaan.

– Sellainen ”päätöksenteko” on periaatteellisesti kestämätöntä ja uskottavuutta rapauttavaa, eikä se tee oikeutta maan taloudelliselle tilanteelle ja siitä selviytymiselle, Könttä kirjoittaa tiedotteessaan.

Taustakeskusteluissa keskustalaiset arvostelevat myös Marinin tapaa viestiä asioista Twitterin kautta julkisuuteen ennen kuin niistä on sovittu hallituksen kesken.

Tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen kertoi Iltalehdelle eilen (siirryt toiseen palveluun) keskiviikkona, että SDP ei ole vielä 23. syyskuuta pidetyn seurantaministerien kokouksen jälkeen esittänyt muutoksia esitettyihin leikkauksiin. Marin oli Kurvisen mukaan myös vaatinut häntä perumaan leikkauslistan julkistamisen. Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun) uutisoi eilen ensimmäisenä seurantaministerien kokouksesta.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ei ole vielä kommentoinut aihetta millään tavalla. Yle on tavoitellut Saarikkoa eilisestä lähtien kommentoimaan asiaa.

* Juttua päivitetty klo 12.32. Lisätty tieto siitä, että Verkkouutiset uutisoi seurantaministerien kokouksesta ensimmäisenä.

Lisää aiheesta:

Li Andersson hallituksen tempoilusta Veikkaus-avustusten leikkaamisen kanssa: "On viisautta poliittisilta päättäjiltä korjata virheitä"

Hallituspuolueet vakuuttavat, että järjestökentän leikkauksia pyritään perumaan – kokoomus ihmettelee: kulttuuriala ei kaipaa tällaista veivaamista

Valtion leikkaukset jopa kuolinisku pienille kulttuuritoimijoille – liittopomo: “En ole koskaan törmännyt tällaiseen huonon kohtelun tunteeseen”

Suosittelemme sinulle