Hyppää sisältöön

Tampereen seurakunnat perui surusaaton, joka oli tarkoitus järjestää Elokapinan kanssa – "Rauhallista tilaa tapahtumalle ei voida taata"

Tampereen keskustorille kannettavan arkun äärellä oli tarkoitus ajatella uhanalaisia tai jo kadonneita lajeja.

Lajien surusaaton oli määrä tapahtua hiljaisuudessa Tampereen keskustorilla. Lopuksi arkku olisi kannettu Vanhaan kirkkoon. Kuva: Janne Aejmelaeus / Tampereen seurakunnat

Tampereen seurakunnat peruu perjantaille suunnitellun surusaaton, jonka oli tarkoitus luoda tilaa ympäristösurulle.

Tapahtuma oli tarkoitus järjestää Keskustorilla perjantaina illalla.

Tampereen seurakunnat kertoo tiedotteessa, että tapahtuma peruttiin, koska järjestäjät totesivat, ettei rauhallista tilaa tapahtumalle voida taata.

– Tapahtuman synnyttämä keskustelu on vahvasti polarisoitunut ja saanut kärjekkäitä äänenpainoja. Tässä tilanteessa emme voi taata osallistujille rauhallista ja kunnioittavaa tilaa ympäristösurun käsittelylle. Tästä syystä emme voi muuta kuin perua tapahtuman, sanoo hengellisen työn pastori Jussi Holopainen.

Tapahtuman aiheuttama kritiikki on Tampereen seurakuntien mukaan kohdistunut erityisesti yhteistyöhön Elokapinan kanssa.

  • Elokapinan ja Tampereen seurakunnan yhteiseksi kaavailtu surumarssi aiheutti valtavan palautemyrskyn – seurakuntayhtymän johtaja yllättyi kritiikistä: "Palaute oli aggressiivista"

Yhtymäjohtaja Tapani Rantala sanoo tiedotteessa, että ymmärtää kritiikin, joka kohdistuu Elokapinan joihinkin toimintatapoihin, mutta hän pitää tärkeänä käydä yhteistä keskustelua ilmastohuolta ja -ahdistusta tuntevien ihmisten, myös Elokapinaan liittyneiden kanssa.

Rantalan mukaan kukaan palautteen antajista ei ole kiistänyt aktiivisuuden tarvetta ilmastoasiassa.

Elokapina on aktivistiryhmä, joka vaatii muun muassa ilmastohätätilan julistamista Suomeen. Se on mielenosoituksissaan katkaissut katuja Helsingissä saadakseen huomiota vaatimuksilleen ilmastonmuutoksen vastaisista toimista.

Surusaaton sijaan tarjotaan keskusteluapua

Surusaaton sijaan Tampereen seurakunnat tarjoaa keskustelutukea Vanhan kirkon edustalla perjantaina kello 17. Paikalla on Tampereen seurakuntien pappeja. Kello 18 alkaa Vanhassa kirkossa Ilmastomessu.

Holopainen sanoo, että luontokato herättää ihmisissä monenlaisia hämmentäviä tunteita ja niiden käsittelyyn tulisi olla tilaa.

– Uskon, että kohdattuna surukin palvelee elämää, tekemällä tilaa muille tunteille ja toiminnalle. Tästä syystä on tärkeää rakentaa tiloja, jossa ilmastotunteita voidaan käsitellä.

Surusaaton oli määrä päättyä Vanhaan Kirkkoon

Tampereen seurakuntien suunnitelmana oli järjestää perjantaina surusaatto. Torille oli tarkoitus tuoda avoin arkku, jonka äärellä olisi voinut muistella lajia tai itselle rakasta luontoympäristöä, joka on jo hävinnyt tai uhanalainen.

Lajien surusaaton oli määrä tapahtua hiljaisuudessa ja jokaisen osallistujan luontoon liittyviä tunteita kunnioittaen. Lopuksi arkku olisi kannettu keskustorilla sijaitsevaan Vanhaan kirkkoon.

Juttua korjattu klo 12.42.:Seurakuntien järjestämä Ilmastomessu järjestetään klo 18. Sitä ei ole peruttu.

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 asti.

Lue lisää:

Elokapinan ja Tampereen seurakunnan yhteiseksi kaavailtu surumarssi aiheutti valtavan palautemyrskyn – seurakuntayhtymän johtaja yllättyi kritiikistä: "Palaute oli aggressiivista"

Yle selvitti: Näin Elokapina kerää rahaa aktivistien sakkojen maksamista varten – tapa voi rikkoa lakia, arvioi poliisi

Ilmastonmuutos ja Elokapina herättävät keskustelua nyt myös kirkossa – Teemu Laajasalo: "On hienoa, että mietimme millaisen maapallon jätämme lapsillemme"

Suosittelemme sinulle